VEKİL ORHAN MİROĞLU:``TUSİAD VE MÜSİAD BÖLGE TURİZMİ İÇİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI``

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu,Artuklu Haber Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç ile gerçekleştirdiği ve Gündeme dair her şeyin konuşulduğu Röportajında,Bölge turizminin yaşadığı sorunlara yönelik sorulan soruya verdiği cevapta,Ülkemizin Gü

11.01.2016 10:41:56 0
VEKİL ORHAN MİROĞLU:``TUSİAD VE MÜSİAD BÖLGE TURİZMİ İÇİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI``

Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu,Artuklu Haber Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç ile gerçekleştirdiği ve Gündeme dair her şeyin konuşulduğu  Röportajında,Bölge turizminin yaşadığı sorunlara yönelik sorulan soruya  verdiği cevapta,Ülkemizin Güçlü STK'larına başta TÜSİAD ve MÜSİAD olmak üzere çağrıda bulunarak,Bölge için  destek vermelerini istedi.

Gündem Yaratan Orhan Miroğlu ile Gündeme dair Röportajında Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu'na yönelttiğimiz soru ve yanıtı şöyle:

ABDULLAH ORTAÇ-Sayın Milletvekilim Bölgede yaşayan Esnaf ve İşletmeler,iş yapamaz,Kredi alamaz duruma geldiler,Turizm işletmeleri özellikle kapanmanın eşiğine geldi.Hükümet olarak,ÖzellikleTurizm işletmeleri için destek çağrısı yapan bu işletmeler, için herhangi bir çalışma  yürütülüyor mu? Bize bu konuda  bilgi verebilir misiniz?

ORHAN MİROĞLU-Doğrusunu isterseniz, geçen hafta Hem Mardin’de, hem Urfa ‘da Hem Diyarbakır’da benzer sorunları duyduk ve dinledik. gördük. Sur gibi,Cizre gibi, Nusaybin gibi ilçeler çok önemli ilçeler hem Konum olarak, hem de bulundukları yerler bakımından çok önemli ilçeler ancak bu ilçelerde yaşayan Esnaflar da çok büyük ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Tabi biz bu konuyu toplantılarda gündeme getirdik. Sahada elde ettiğimiz bilgileri Sayın İçişleri Bakanı Efkan Ala Bakanlar Kurulunda Bakanlarla Paylaştı. Dolayısıyla Turizm de olsun, Nakliyat sektöründe olsun Başka işletmelerde olsun bu sektörlerin  sorunlarının ne kadar büyüdüğünü  biliyorum. Bu sıkıntılarını giderecek,sıkıntıları hafifletecek önlemlere ihtiyacımız var. Mesela Rusya  ile başlayan krizde özellikle, Rus turistlerin rağbet ettiği Akdeniz şeridinde nasıl önlemler alındıysa, burada da benzer önlemler alınabilir. Hükümetin bu Programında işte kademe, kademe gidiyoruz. Önce güvenlik meselesi halledilecek. Daha doğrusu geniş bir güvenlik çemberi oluşturularak, Ticaretin yapılabilmesi  için tedbirler alınıyor. Turizme yönelik olarak Mardinli müteşebbislerin çabaları çok önemli, ben de sonuna kadar onları desteklerim. Üstüme düşen bir görev olursa yerine getirmeye hazırım. Bakanlık ile görüşmeleri yaparız. İnşallah. Kışa vadeli şeylerden bahsetmiyorum. Yani 5-6 ay sürecek şeyleri, Rusya  yarın normalleşirsek, yarın her şey değişir ama burada  maalesef aynı şey söz konusu değildir. Yani burada çok kalıcı hasarlardan söz ediyoruz. Bu hasarları onarmak maalesef 6 ay bir yılın sonucunda olacak gibi gözükmüyor. Sadece Mardin ilinde otellerden, 400-500 kişiye yakın çalışanın işten çıkartıldığını biliyoruz. Mardin’de Oteller yüzde 2,yüzde 5 bilemediniz yüzde 10 kapasite ile çalışıyorlar. Büyük umutlarla gelen yatırımcılar şimdi karamsarlık içerisinde ve bölgeden kaçmak için fırsat kolluyorlar.Tabi devletin bu yöndeki çabalarını da önemsemek gerekiyor. Ben biraz daha farklı şeyler de söylemek istiyorum. Yani Bugün TÜSİAD’ın,MÜSİAD’ın ve buna benzer güçlü işveren kuruluşlarının da ellerini taşın altına sokmalarını ve Bölgeye biraz daha sahip çıkıp, ilgi göstermelerini bekliyor ve istiyorum. Bu tür devasa sorunlarla ,sadece Devletin ilgilenmesini beklemek büyük haksızlık olur.TÜSİAD,MÜSİAD gibi güçlü kuruluşların bu bölgede toplantılar gerçekleştirmesi beklenir. Âmâ bu toplantılar magazinsel yapmamaları lazım, hakikaten bölge için ne vaat ediyorlarsa, bunu açıklamaları lazım. Çünkü burası onların da ülkesi, bu bölge bu ülkenin bir parçası. Bu yıkıma siz seyirci mi kalacaksınız? Yoksa bu bölge için kasanızı açıp yatırım mı yapacaksınız? Canım şiddet var vs. Olsun ,yani şiddete ve Teröre rağmen bunu düşünmek gerekiyor.

Devlet şiddete rağmen, teröre rağmen barajlar yapıyor, yatırım yapıyorsa, siz de bu riski göze alacaksınız. Bölgedeki iş adamı arkadaşların biraz da  bu yönde seslerini çıkarmaları ve yükseltmeleri gerekiyor. Tam da bu aşamada Mesela, Anonim Ortaklıklar kurulabilir. Bölge iş adamlarının katkıda bulunabileceği ,özellikle Büyük Finansal kuruluşların finanse edebileceği bir takım ortak yatırımların, Hem Mardin, Hem Diyarbakır gibi Güneydoğu illerinde ortak yatırımlar olarak hayata geçmesi sağlanabilir.

Şehir hastanelerini şimdi Devlet yapıyor. Bu şehir Hastaneleri kapsamında Mardin ili yok. Ülkemize gelen hasta profillerine baktığımızda çoğu Orta Doğu kökenli hastalar,  ülkemize gelip tedavi görüyor. Orta Doğu’ya en yakın bölgedeyiz. Mardin’de öyle, Diyarbakır da öyle, Neden Yatırımcılar gelip te buralarda Büyük Hastaneler kurmaz?. Bunlar olabilecek şeyler. Yani biraz da riski göze almak gerekiyor. Bu risk sonsuza kadar sürmeyecek. Bunu hepimiz biliyoruz. Yani inşallah er veya geç biz bu problemi mutlaka geride bırakacağız.''Dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

ABDULLAH ORTAÇ/ÖZEL HABER


35.9° / 21.3°
  • BIST 100

    10400,50%-0,77
  • DOLAR

    32,23% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2408,44% -0,66
  • Ç. ALTIN

    3892,16% 0,21