Nedim Şener: ?Kurtuluş Savaşı Ruhu, 15 Temmuz Direnişinde Vücut Bulmuştur?

Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi?nin beraber düzenlediği 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali akademik programı açılış paneli yapıldı. İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu?nda gerçekleşen programın ilk gününde konuşan gazet

Gündem 5.11.2017 18:02:44 0
Nedim Şener: ?Kurtuluş Savaşı Ruhu, 15 Temmuz Direnişinde Vücut Bulmuştur?

Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin beraber düzenlediği 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali akademik programı açılış paneli yapıldı. İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda gerçekleşen programın ilk gününde konuşan gazeteci Nedim Şener “Kurtuluş savaşı mücadelesi ruhu, 15 Temmuz halk direnişinde yeniden vücut bulmuştur” dedi.

 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından “Herkes İçin Adalet” düşüncesi ile 2011 yılında başlayan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin yedincisi bu yıl 3 – 9 Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul’da düzenleniyor. Bu yıl ana tema ‘Hukuk Devletinin Terör ve Darbelere Karşı Korunması’ konusu, hem akademik perspektiften hem de sinema sanatları perspektifinden birçok farklı boyutuyla ele alınıyor.

 

Açılış panelinde 15 Temmuz darbe girişimi

 

Bu yıl Anayasa Mahkemesi ile ortak olarak düzenlenen festival akademik programı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Burhan Üstün, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mert Savrun, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Abuzer Kendigelen ve konuşmacılar; Leila Hemmatzadeh, Tasneem Elnekheely, Nedim Şener’in katılımı ve Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in açılış konuşması ile başladı.

 

Bir ülkenin geleceğini kurtardılar

 

Açılış panelinde ‘Our boys couldn’t do it’ konu başlığında “15 Temmuz Darbe Girişimi”nden bahseden gazeteci Nedim Şener şöyle konuştu: “Mustafa Kemal Atatürk, bölünmüş, iktidarı, toprağı parçalanmış bir ülkeyi arkasında bırakarak Samsun’a çıktığında, bu ülkenin inançlı, yurtsever, vatansever insanlarına sırtını dayadı. Tek güvendiği şey vardı; bu halk. Çünkü halk olmadan bağımsızlık savaşı veremezdiniz. Kurtuluş savaşı mücadelesi ruhunun 15 Temmuz darbe girişiminde yeniden vücut bulduğunu düşünüyorum. Belki o gün darbe girişimine karşı direnenlerin bir kısmı böyle bakmamış olabilir. Belki bir iktidarı korumak ve kurtarmak amacıyla yapmış olabilir ama yaptıkları şey bir ülkenin geleceğini kurtarmaktı.”

 

Çok yararlı ve başarılı bir organizasyon

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Burhan Üstün ‘Hukuk Devletinin Terör ve Darbelere Karşı Korunması’ konusunun akademik programda ele alınması ile ilgili şunları söyledi: “Akademik programda adalet temalı sinemanın, filmin bir araya getirilmesi, topluma ulaşma ve bu konunun toplum içerisinde yaygınlaşması bilinçlenmesi açısından gerçekten çok güzel düzenlenmiş bir organizasyon. Yedincisini birlikte düzenlediğimiz akademik programda konular sıcak ve güncel. Çok yararlı ve başarılı bir organizasyon olduğunu düşünüyorum.” İlk gün oturumları; Akın Özçer, Halil Berktay, Kuzma Kichik, Rick Lawson, Engin Yıldırım, Akif Yıldırım ve Prof. Dr. Bengi Semerci’nin konuşmaları ile devam etti.

 

Uluslararası hukukçular ve bilim insanları katılıyor

 

Festival akademik programının diğer programlarında yer alan konuşmacılar; devletlerin, hem ulusal hem de uluslararası ölçülerde terörle mücadele konusunda attıkları adımları tartışacaklar. Kuzma KICHIK Ukrayna’daki gelişmeleri, Fernando Guanarteme Sánchez LÁZARO İspanya’da yapılan düzenlemeleri, Luigi FOFFANI İtalya’daki, Pınar Ölçer Hollanda’daki, Krisztina KARSAI Macaristan’daki, Ivo JOSIPOVIC Hırvatistan’daki, Amila FERHATOVIC Bosna Hersek’teki, Tasneem ELNEKHEELY Mısır’daki, Kanita PRUSCANOVIC Şili’deki, Leila HEMMATZADEH Mısır’daki durumu ve düzenlemeleri anlatacak. İsviçre’den katılan ve terörizm konusundaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Marc THOMMEN, terörizmle mücadele konusunda genel bir çerçeve çizecek; Fransa’dan Soazick KERNEIS teröre karşı yapılan düzenlemeleri hukukun üstünlüğü çerçevesinde ele alacak. Avrupa Birliği eski terör direktörü Gijs De VRIES ise konuyu Avrupa Birliği’nin ilkeleri ve mevcut uygulaması bağlamında değerlendirecek. RTÜK eski başkanlarından Davut DURSUN demokrasilerde krizleri çözme yöntemlerini anlatırken Rick LAWSON da kriz zamanlarında adalete erişim konusunu ele alacak. Ayrıca birçok farklı üniversiteden katılacak akademisyenlerin yer aldığı bazı oturumlarda terör suçları ve bunların yargılanmasına ilişkin konular ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

 

Dünyadan ve tarihten darbe örnekleri

 

Hukuk devletinin terör ve darbelere karşı korunması hususu, hukuki boyutuyla olduğu kadar diğer boyutlarıyla da irdelenecek. Konunun tarihi perspektiften ele alınacağı oturumların birinde Fethi GEDİKLİ, Osmanlı padişahlarının tahta çıkışı ve tahttan indirilişlerini anlatacak ve ardından Osman DOĞRU darbelerin nasıl önlenebileceği sorusuna cevap arayacak. Mehmet Ö. ALKAN ise Osmanlı’dan günümüze darbeleri ve bu çerçevede 27 Mayıs darbesini değerlendirecek. Bununla birlikte İtalya’dan Vincenzo PACILLO, konuyu din ve seküler demokrasi üzerinden ele alırken Almanya’dan Safiye ŞAHİN ırkçılığa dayalı terörizmi Almanya’daki örnekleri üzerinden değerlendirecek.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


16.5° / 7.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01