Genelkurmay, MİT`in yetkilerini istiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, çözüm sürecinde MİT`e sağlanan hukuki güvencenin, terörle mücadelede askere de sağlanmasını istiyor.

Gündem 9.10.2014 08:08:19 0
Genelkurmay, MİT`in yetkilerini istiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, çözüm sürecinde MİT`e sağlanan hukuki güvencenin, terörle mücadelede askere de sağlanmasını istiyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Askeri Ceza Kanunu değişikliğine "askerin göreviyle ilgili soruşturulmasında Başbakan ve Genelkurmay Başkanı`nın izni gerekir" maddesinin eklenmesini önerdi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bu madde tezkerenin kabulüyle birlikte asker tarafından "acil ihtiyaç" olarak görülüyor.

 
TSK terör örgütlerine karşı mücadelesinde hukuki güvence istiyor. 
 
CNN Türk`ün haberine göre asker, çözüm süreciyle birlikte MİT personeline verilen hukuki güvencenin bir benzerini talep ediyor. 
 
Bu talep, görevi nedeniyle yargı karşısına çıkabileceklerin soruşturulmasında, emri veren en yüksek makam olarak Genelkurmay Başkanı ve Başbakan`ın izninin belirleyici olmasını içeriyor. 
 
Genelkurmay Başkanlığı izin şartını içeren maddeyi Askeri Ceza Kanunu değişikliği taslağına ekledi. Yasa taslağı 22 ay önce Başbakanlığa gönderildi. 
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 15 Eylül`de Bakanlar Kurulu`na bir sunum yaparak taslağı anlatmıştı. 
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da "Bazı bakan arkadaşlarımız kendi görüşlerini ifade ettiler. Bundan sonra benim başkanlığımda bazı bakan ve bürokratlarla bir araya gelerek taslağın üzerinde acilen bir çalışma yapacağız" demişti. 
 
Hükümetin çalışması henüz sonuçlanmadı. Ancak bu süre içinde Meclis`te tezkere de kabul edildi. 
 
Terör örgütlerine karşı silahlı kuvvetlerin yurt dışında da görevlendirilmesi söz konusu olabilecek. 
 
Askeri çevrelerden yansıyan bilgilere göre, Genelkurmay`ın önerdiği izin şartına işte bunun için acil ihtiyaç duyuluyor. 
 
Ayrıca, yurt içine de yansıyan bölgedeki çatışmaların süreceği yönündeki tespitler bu ihtiyacı artırıyor. 
 
Kaynaklar, 40 yıldır terörle mücadeleyi asli görev olarak yürüten TSK`nın çözüm süreciyle birlikte, artık bu hassasiyetle hareket etmeye çalıştığını vurguluyor. 
 
Ancak, hangi emrin suç sayılabileceği konusunda net bir tanım olmaması ve yıllar boyunca açılan çok sayıdaki dava, görevi olumsuz etkiliyor.
 
Yani orgeneral rütbesinden ere kadar, asker bugün yerine getirdiği bir emir nedeniyle yarın suçlanıp suçlanmayacağını bilmiyor. 
 
Bu nedenle hukuki güvence talebi dile getirilirken, IŞİD ile mücadelenin yıllar alabileceği tespiti ile bölgede PKK ve diğer terör örgütlerinin faaliyetlerine dikkat çekiliyor. 



18.2° / 9.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,53% 0,16
  • EURO

    35,98% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2997,66% 1,21
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01