(MISKAL) PANFLÜT’Ü MÜZİĞİMİZE YENİDEN KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR.

Elektrik Mühendisi ve Araştırmacı Yazar Semih Kalkanoğlu, Türk literatürüne kazandırmış olduğu onlarca eserden sonra, şimdi de Pan Flütü Türk Müziğine yeniden kazandıracak.

Türk Dünyasından Haberler 11.06.2021 13:47:00 0
(MISKAL) PANFLÜT’Ü MÜZİĞİMİZE YENİDEN KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR.

Elektrik Mühendisi ve Araştırmacı Yazar Semih Kalkanoğlu, Türk literatürüne kazandırmış olduğu onlarca eserden sonra, şimdi de Pan Flütü Türk Müziğine
yeniden kazandıracak.

Kalkanoğlu’nun Rus asıllı eşi Diana da, vatandaşlık hukuku ve gurme faaliyetlerinden sonra, şimdi de dünyada Pan Flüt adıyla bilinen müzik aletinin atası sayılan Miskal’i, 35 kişilik Ukrayna Ordu Orkestrası ile müzikseverlere sunacak.

Romanya ve Moldova ile Peru ve And Dağları çevresi ülkelerin ulusal çalgısı olan  Pan Flüt, dünyada ilk kez 5 bin yıl önce, Eskişehir’in Yazılıkaya antik kentinde ortaya çıkmıştı.

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

Türkiyemiz, diğer dünya ülkelerine pek çok değerli eserler, enstrümanlar, araç ve gereçler kazandırmıştır. Örneğin, 55 yıldır yaşadığım Hollanda’ya, lale ve onlarca diğer çiçek çeşitlerinden başka, seramik, tütün, kahve ve müzik enstrümanları kazandırmıştır. Kim bilir, Türkiye’nin dünyaya kazandırdığından haberdar olmadığımız daha nice eserler vardır. İşte bu eserlerden biri de Pan Flüt adlı müzik aletinin atası sayılan ‘Miskal’dir.

Romanya ve Moldova ile Güney Amerika’da Peru ve And Dağları çevresi ülkelerin ulusal çalgısı olan  Pan Flütün, dünyada ilk kez 5 bin yıl önce, Eskişehir’in Yazılıkaya antik kentinde ortaya çıkmış olduğu belirtiliyor.
Kim mi belirtiyor?
Hemen söyleyeyim: Araştırmacı yazar Semih Kalkanoğlu ve eşi Diana.
Bu ikili, Osmanlı’da 1830’lara değin Mehter Alayları’nda, Saray ve Halk Musikisi’nde “Miskal” adıyla kullanılan bu tarihi müzik aletini Anadolu’ya yeniden kazandırmak için büyük bir uğraş veriyoralar.

Kalkanoğlu çiftinin ve özellikle de Diana’nın, Türkiye’de yapmış oldukları yararlı faaliyetleri takdirle karşılanıyor. “İkinci Adamın Manevi Dünyası-İsmet İnönü”, “St. Petersburg” ve “Fotoğraflarla Moskova” gibi, onlarca eseri bulunan Semih Kalkanoğlu ve eşi Diana, Pan Flüt adlı müzik aletinin atası sayılan Miskal’i, 35 kişilik Ukrayna
Ordu Orkestrası ile müzikseverlere sunacaklar. İsterseniz sizlere, önce Semih Kalkanoğlu’nun Panflüt-Mıskal konusundaki anlatımını, daha sonra da Diana Kalkanoğlu’nun yaşam öyküsünü sunayım:

Bakınız Semih Kalkanoğlu neler diyor:

Pan Flüt diye bilinen çalgıyı, dünyada en iyi icra eden Moldovalı Constantin Moscovich, 5 kıtada verdiği konserlerinde ve albümlerinde Türkçe parçalar icra eden dünyadaki tek yabancı sanatçıdır. Bu sanatçı, Türkleri ve Türkiye’yi çok sevmektedir. Bu ünlü sanatçının resmî olarak dünya menejeriyim.

Bir panflüt virtüözü olan sanatçıyı ülkemize, halka açık konser için ilk kez 9 Kasım 2008’de getirdik. Dünyaca ünlü ‘Ukrayna Ordu Şarkı ve Dans Orkestrası’ndan, şef Albay Dimitry Antonyuk yönetiminde 20 subay müzisyen eşliğinde CRR’nde muhteşem bir konser verdi.
Moscovich 29 Ekim 2010 akşamı yapılan Büyükçekmece Belediyesi Cumhuriyet Balosu için Başkan Sayın Hasan Akgün’ün isteği ve daveti üzerine, İstanbul’a geldi ve unutulmaz bir konser daha verdi. 30 Ekim 2010 günü TRT Ulus stüdyolarında “Haber Tadında” programının çekimi yapıldı ve b program 28 Kasım 2010 Pazar sabahı yayınlandı.

  

Sanatçı, Şubat 2010’da açılan ve gala gecesi dahil tüm konser programların organize ettiğimiz EMITT Doğu Akdeniz Turizm Fuarı’nın Gala Gecesi Konseri için bir kez daha İstanbul’a geldi.
Sanatçının Türkçe şarkıların da yer aldığı ve yapımcılığını üstlendiğimiz Türkiye’deki ilk CD’sini 28 Ekim 2010 günü piyasaya “Best of Constantin Moscovich” adlı albüm ile sunduk.

Bu ilk CD’de 3 Türkçe parça bulunuyor. Bunlardan “Gülpembe” ülkemizde bu güne dek yapılmış en güzel yorum olarak dikkati çekmektedir. Amacımız; öz be öz bir Anadolu çalgısı olan Pan Flüt’ü yeniden Anadolu insanının görüş ve beğenisine sunmak, yeniden doğduğu topraklara dönmesini sağlamak.

1950’den bu yana Türkiye’de çok tanınmış, beğenilmiş Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Hafif Türk Müziği parçalarından 15 tanesini seçtik. Sanatçımız bu parçaları, 35 kişilik Ukrayna Ordu Orkestrası (senfonik orkestra) eşliğinde, her parçada, o parçaya özgü yerel çalgıların da katılımıyla, yorumlayacak.
Eylül 2019’da Moldova başkenti Kişinev’de bu orkestra ile gerçekleştirdiğimiz m“deneme” konserimiz çok başarılı geçti.
Bu proje gerçekleştirilebilirse, Türk Halkı tarafından da büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılanacağından eminiz.
1950’den bu yana dünyayı dolaşan iki Türkçe şarkı vardır: Birisi bestesi rahmetli Teoman Alpay/ Metin Bükey’e ait olan Samanyolu”, diğeri de bestesi Gündoğdu Duran’a ait olan Ankara Rüzgârı”. Bu şarkıyı 1968’de Alman Werner Müller Orkestrası estrümantel olarak çalmış, ülkemizde 45’lik plak olarak “Golden Ankara” adıyla ve Türküola etiketiyle yayınlanmıştı.

Hollanda asıllı Fransız şarkıcı David Alexandr Winter’ın Oh Lady Mary adıyla tüm dünyada meşhur ettiği Samanyolu da sanatçımızın yorumlayacağı bir parça olacak. Bu melodiyi dünyaca ünlü Paul Mauriat Orkestrası ve Raymond Lefevre Orkestrası da çalmıştı. Mısır asıllı ünlü Fransız kadın sanatçı Dalida da (1933-1987) 1969’da söylemişti.

Pan flüt, günümüzde dünyada Romanya ve Moldova ile Güney Amerika’da Peru ve And Dağları çevresi ülkelerin ulusal çalgısıdır. Ancak pan flüt, dünyada ilk kez 5 bin yıl önce, Eskişehir’in Yazılıkaya antik kentinde ortaya çıkmış, aynı zamanda Osmanlı Musikîsi’nde en temel ve önemli çalgıdır. Osmanlı Saray Musikîsi’nde, Osmanlı Halk Musikîsi’nde ve Osmanlı Mehter Alayları’nda “Miskal” adıyla 1830’lara değin önemli bir çalgı olarak kullanılmıştır.

Ayrıca; Edirne’de Padişah II. Bayezit Dönemi’nde yapılmış olan ve hastaların müzikle tedavi edildikleri Darüşşifa’da da “Miskal” adlı çalgı bulunmaktadır.

Kayseri Gevher Nesibe ve Amasya darüşşifalarında da müzikle tedavi uygulamalarında “Miskal” kullanılmıştır.

Moldovalı Dmitri Kantemir’in (1673-1723) Osmanlı Musikîsi konusunda
kuramsal konuları, makam ve usulleri ilk kez derli toplu olarak (2 cilt) bir araya topladığı ve kısaca Kantemiroğlu Edvarı diye anılan, Kitab-ı İlmü’l-musiki ala vechi’l-hurufat (Mûsikiyi Harflerle Tesbit ve İcrâ İlminin Kitabı) adlı kitap iki
bölümden oluşur. Birinci bölümde makamlar, perdeler, usuller üstüne müzik
teorisi bilgilerini, ikinci bölümde ise 16. –17. yüzyıla ait, arasında kendi
bestelerinin de bulunduğu toplam 349 bestenin notasını verir.
Kitap Osmanlı padişahı II. Ahmet’e sunulmuştur. Kantemir’in kitabında yer alan besteleri kendi buluşu olan bir müzik notasyonuyla kaydetmesi sayesinde birçok beste yok olmaktan kurtarılmıştır.
Kantemiroğlu bu kitabında ‘Miskal’e de yer vermiştir.

Bu çalışmalarımızla Anadolu topraklarında ortaya çıkmış ve Osmanl döneminde yaygın olarak kullanılmış olan bir çalgıyı, yeniden Türk Halkı’na tanıtmak, yaygınlaştırmak ve sevdirmek amacındayız.
Sloganımız: “EFSANE, DOĞDUĞU TOPRAKLARA GERİ DÖNÜYOR”.

Ülkemizin en ciddi tarih dergisi olan ATLAS Tarih Dergisi, Türk Basını’nda ilk kez, Aralık 2017- Ocak 2018 tarihinde yayınlanan 50. sayısında “Miskal” konusunu 4 sayfa olarak yayınladı.
Bu projede ilk aşamada (Türkiye’de); 15 parçadan oluşan Gala konserleri düzenlemek istiyoruz.
Bu çok özel konserlerde; parçaları 40 kişilik Ukrayna Ordu Orkestrası eşliğinde, her parçaya uygun yerel sazlar desteğinde yorumlanacak olan şarkılar şunlar:

– Gülpembe (Barış Manço)

– Kalenin Bedenleri (Niksar)

– Sen Gelmez Oldun (Ali Ekber Tagiyev)

– Ankara Rüzgârı (Gündoğdu Duran)

– Batum türküsü (Anonim)

– Helvacı (Anonim)

– Yine Bir Gülnihal (Hamamizade İsmail Dede Efendi)

– Anlıyorsun Değil mi (Barış Manço)

– Samanyolu (Metin Bükey / Teoman Alpay)

– Darıldın mı Gülüm Bana

– Yar Saçların Lüle Lüle (Anonim)

– Sevdan Olmasa (Erol Evgin)

– Buluşalım Kordon’da (Necip Mirkelâmoğlu)

– Kesik Çayır (Neşet Ertaş)

– Sarı Saçlı Hayriye (Anonim)

– İzmir Marşı

Şimdi de sizlere, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Atadan, Süleyman Demirel, Semra Özal, İsmet Sezgin ve Uğur Dündar gibi ünlülerle birlikte olmuş, Diana Kalkanoğlu’nun çok ilginç yaşamöyküsünü kendi kaleminden aktarayım:

Baba tarafından Makedonya kökenli olup, Moldova’da doğdum.
1 Temmuz 1997’den beri Türk vatandaşıyım. 24 yıllık evliyim.
Rusça ve Romence ana dillerim olup, Türkçe’yi de iyi biliyorum. Türk, Rus ve İtalyan mutfakları üzerinde de Gurmeyim.
Uluslararası nitelikte yaptığım kültür ve sanat projeleriyle Rusça konuşulan ülkelerde,
Baltık Ülkeleri, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya, Ukrayna, Macaristan gibi ülkelerde pek çok müzik sanatçısıyla, ünlü ve büyük orkestralarla, ilgili makamlarla bağlantılara sahibim.

2005 yılında St. Petersburg’da kurduğum firmamı, 2009 yılında İstanbul’a taşıdım ve Golden Bridge Uluslararası Kültür ve Sanat Organizasyonları Tic. Ltd. Şti. adıyla devam ettirdim.

Eşim semih ile birlikte, Türk halkına çok yararlı olan bir çalışmamız olmuştu.
1996 – 2000 yılları arasında Moldova, Ukrayna, Moskova ve Kapıkule’de araştırma ve gözlemlerde bulunduktan, tüm gelişmiş ülkelerin vatandaşlık koşullarını taradıktan ve 403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nu inceledikten sonra, Mayıs 2000’de görevine yeni başlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer’e 9 sayfa 14 madde olarak 403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nun, Türklerle evlenen yabancıların (kadın ve erkek) statülerini düzenleyen 42. maddesinin değiştirilmesi hususunda dilekçemizi gönderdik.
Dilekçemiz ilk olarak 2003 yılında TBMM İçişleri Komisyonu’na geldi. Komisyonda 14 maddeden bazıları uygun bulundu ve konu TBMM Genel Kurulu’na geldi, görüşüldü ve kabul edildi.
42. maddenin değişmeden önceki hali; Türk makamları önünde bir Türk yurttaşı ile evlenen yabancı ANINDA, yabancı makamlar önünde bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancı 30 GÜN içinde başvurmak şartıyla ‘otomatikman’ Türk Vatandaşı olur diyordu.

2003 sonrasında bu konu 2007 ve 2008 yıllarında iki kez daha TBMM Genel Kurulu’na geldi ve ilk görüşmede üzerinde durulmayan diğer maddeler de Genel Kurul’da kabul edildi.
Günümüzde 42. madde ile aynen gelişmiş Batı ülkelerinde olduğu gibi Türk yurttaşları ile evlenen yabancılar için, 5 yıl bekleme ve Türkçe bilme koşulu getirildi.

Kültürel faaliyetlerimize gelince:
Temmuz 1998 – Mart 2000 arasında Moskova’da yaşayarak sokak sokak, müze müze çektiğim 3650 renkli dia sonrasında, Eylül 2004’te üst düzey katılımla İstanbul Harbiye Askerî Müze salonlarında “Fotoğraflarla Moskova Sergisi” ni düzenledik. Bu sergiyi, Antalya Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı’nın daveti üzerine, Ekim 2004’te
41. Antalya Altın Portakal Film Şenliği kapsamında Antalya’da tekrarladık.

2007 – 2010 yılları arasında İstanbul Kuyumcular Odası’nın aylık yayını olan derginin koordinatörü idim ve dergi basımını da ben yaptırdım.
Kasım 2008’de CRR’nde Constantin Moscovich konseri, Nisan 2011’de CRR’nde, dünyada 2008 – 2015 yılları arasında düzenlenen tüm uluslararası akordeon yarışmalarında altın madalya kazanan Concertino Acordeon Ensemble konseri, Şubat 2012’de CRR’nde Rusya Federasyonu’nun dünyaca ünlü sopranosu Maria Maksakova konseri, Mayıs 2014’te CRR’nde, Rusya’da 1888 yılında Vasili Vasilyeviç Andreyev tarafından kurulmuş olan, dünyadaki en geniş balalayka ve domra orkestrası 100 kişilik St. Petersburg Andreyevsky Çarlık Orkestrası konseri, Aralık 2014’te CRR’nde bir kez daha Concertino Acordeon Ensemble konseri, Nisan 2016’da Ataşehir Ülker Arena Spor Salonu’nda Avrupa’daki en kalabalık (106 müzisyen) ve yazılı nota kullanmadan çalan tek orkestrası Budapeşte Gypsy Senfoni Orkestrası konserini gerçekleştirdik.

Şubat 2010’da EMITT Doğu Akdeniz Turizm Fuarı Açılış Konseri (Constantin Moscovich, Buzuki Aleko, Ezgi Anıl &  Grup Paquito)  ve Kapanış Organizasyonları ile 4 günlük konser akış programlarını yaptık.

29 Ekim 2010 Büyükçekmece Belediyesi Cumhuriyet Bayramı Balosu Konseri (Constantin Moscovich) düzenledik.

Ekim 2010 dünyada verdiği Pan Flüt konserlerinde Türkçe parçalar çalan tek yabancı sanatçı olan Moldovalı Constantin Moscovich’in “Best of Constantin Moscovich” CD’sini yaptık. Bu CD’de 3 Türkçe parça yer alıyor.

Tüm bu konser organizasyonları sırasındaki partnerlerimiz;  5 ve 4 yıldız oteller, iç ulaşım otobüs & minivanlar, catering firmalar, sahne ses & ışık sistemleri ve güvenlik konularında bize destek oldular.

1998 – 2000 yıllarında Moskova’da saha çalışması yaparak 3650 adet renkli dia çekimi gerçekleştirdik. 2004’te 224 büyük boy sayfa, çok lüks baskılı “Moskova” Kent Rehber Albümü’nü Rusça ve Türkçe yayınladık. Aralık 2004’te Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer Türkiye’ye ilk resmî ziyaretini yapan Başkan Putin’e “Moskova” albümlerini takdim etti.

2005’te Başkan Putin’den, Ankara’daki Rusya Federasyonu Büyükelçisi Prof. Pyotr Stegni aracılığıyla gelen teklif üzerine St. Petersburg’ta saha çalışması yaparak 6350 adet renkli fotoğraf çekerek, Mayıs 2007’de 324 büyük boy sayfa, çok lüks baskılı “St. Petersburg” Kent Rehber Albümü’nü Rusça ve Türkçe yayınladık.

Mayıs 2007’de bu albümümüz nedeniyle, St. Petersburg ile “Kardeş Kent” olan İBB desteğinde CRR’nde “St. Petersburg Dostluk Gecesi” düzenledik. Bu geceye St. Petersburg Andreyevsky Çarlık Orkestrası’ndan 25 kişilik müzisyen grubu, dünyaca ünlü Mariinsky Opera’dan bir bayan, bir erkek iki solist, Roman Müziği’nin önemli isimlerinden rahmetli klarnet sanatçısı Selim Sesler & Grubu ile Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü ve Grubu katıldılar.

NOT: Bu organizasyon ile ilgilenmek isteyen kişi ve kuruluşların temas edebilecekleri adresler:
SEMİH KALKANOĞLU
ARAŞTIRMACI YAZAR- ELEKTRİK MÜHENDİSİ (Hacettepe Üni.)
(0090 537 7157640)
e-posta: semihkalkanoglu@gmail.com

DİANA KALKANOĞLU
Vatandaşlık araştırmacısı ve Gurme

(0090 546 2420997)

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


16.5° / 7.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01