Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda”

Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda” konulu panel ve sonrasında düzenlenen defilede davetliler, öğrenciler ve engelli bireyler bir araya geldi.

Türk Dünyasından Haberler 14.03.2014 13:19:41 0
 Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda”

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü ve Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD), engelli bireylerin sosyal hayata adapte olmaları, sosyal hayatın içerisinde yer alabilmeleri amacıyla yeni bir proje gerçekleştirdi.

 “Yolların Kesiştiği Nokta; Engelsiz Moda”  konulu panel ve sonrasında düzenlenen defilede davetliler, öğrenciler ve engelli bireyler bir araya geldi.

 Panele, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öksüz, BEDD Genel Başkanı Kemal Demirel, BEDD Hukuk Müşaviri Avukat Ö.Ünal Atila, BEDD Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Esra Savaşan, moda tasarımcısı Gülin Özen ve M.Ü. T.B.M.Y. O Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Nuriye İşgören katıldı. Panelin ardından gerçekleşen defilede; Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü öğrencilerinden oluşan amatör tasarımcıların, topluma hizmet çalışmaları kapsamında, engelli bireylerin katkıları ile hazırladıkları kıyafetler sergilendi.

Tasarım Bölümü olarak sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yapmayı ilke edindiklerini beliren M.Ü. T.B.M.Y. O Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İşgören, BEDD ile birlikte gerçekleştirilen etkinliğin amacının bedensel engelli vatandaşların yaşadıkları güçlüklere dikkat çekmek olduğunu belirtti.

 Üniversite olarak bize çok iş düşüyor

 M.Ü. T.B.M.Y. O Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öksüz, panel açılışında görüşlerini dile getirirken engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak her ne kadar hükümetlerin, yerel yönetimlerin görevleri olsa da birer fert ve üniversite olarak bizlere çok iş düştüğünü belirterek;

 “Artık 4.nesil üniversitelerin konuşulmaya başlandığı günümüzde üniversite çalışanları ve üniversitemizin bu konuya ilgi duymasını önemsiyoruz. Üniversitelerin sosyal sorunlarla mutlaka ilgilenmesi gerekmektedir. Bu yüzden şehirler planlanırken engelliler göz ardı edilmemelidir.” dedi.

 8 bin engelliye ulaşıyoruz

 Panelde konuşan BEDD Genel Başkanı Kemal Demirel, engellilerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "9 milyon olduk. Dernek olarak çalışmalarımızda yılda 8 bin engelli ve ailesine destek veriyoruz" dedi. Engellilere gıda ve diğer yardımlar dışında sosyal yaşamı da sunmak istediklerini belirten Demirel, şöyle konuştu:

"Akademisyenlerden oluşan Danışmanlar Kurulumuz ve Başkanı Ediz Hun ile çalışmalarımızı vakıf kuruluşuna doğru götürüyoruz. Hedeflerimizde engelli üniversitesi var. Bu dönemde Avrupa`ya Balkanlar`a açılıyoruz. Terör, trafik kazaları sonucu engelliler sanki sayısal olarak artıyor. Engelliler tecrit ediliyor. Biz BEDD olarak engelliler için ama aslında sizler için çalışıyoruz. Yarın başınıza bir kaza gelince, engelli olduğunuzda birdenbire nasıl mücadele edeceğinizi bilemezsiniz. Hedeflerinizi de belirlerken engellileri de unutmayın."

 Farklılıklarımızı kabul etmeliyiz

 Psikolog Esra Savaşan ise paneldeki konuşmasında engelli tanımının üzerinde durdu. Savaşan, "BEDD ile tanışıklığım 7-8 ay öncesine dayanıyor. “Özel gereksinimli birey”dir engelli tanımı. Çürük, sakat, özürlü, engelli vb. kelimeler rencide edici kavramlar. Engelli yok, günlük yaşamda engelli ortamlar çoğunlukta. Bu nedenle birey olarak farklılıklarımız var. Farklılıklarımızı kabul ederek yaşamayı öğrenmeyi bilmeliyiz çünkü hiç birimiz mükemmel değiliz. Mesele biz bu engellerin karşısında ne yapmalıyız, engeller yok olduğunda olumlu tutum geliştirildiğinde çok şeyler gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

Engelliye ayrımcılık yapılıyor

 "Herkesin kanun önünde eşit olduğu söyleniyor, fakat uygulamada ne yazık ki birçok sorun yaşanıyor" diyen avukat Ö. Ünal Atila ise şu görüşleri dile getirdi:

"Engellilerle ile ilgili kanunlar yapılırken yardıma muhtaç kişi konumunda görülmektedir. O nedenle yapılanlar hep yardım etme sadaka duygusu üzerine kurulmuş. Erişilebilirlik, ulaşılabilirlik ile ilgili kanunun gündelik hayatta uygulanması henüz tamamlanmadı. Kurumlar özen göstermediği için, sonuca ulaşmak zaman alıyor ve uygulamada zayıf kalıyor. Merdivenler, tuvaletler gibi sosyal yaşamda da zorluk yaşamasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler`in eşit haklara ilişkin maddelerinden en önemlisi engelliye yapılan ayırımcılık. Ne yazık ki Türkiye de kadınlara ve yaşlılara her türlü ayırımcılığı yaşıyoruz. Herkesin kanunlar önünde eşit olduğu söyleniyor fakat uygulamada ne yazık ki bir çok sorun yaşanıyor. Engelli istihdamında kanun maddeleri açık fakat uygulamada firmaların fiziki yapısından kaynaklanan sorunlar nedeniyle engelli çalıştıran firma sayısı ne yazık ki azınlıkta kalıyor."

 Empati yapmamız gerekiyor

 Panelde konuşan moda tasarımcısı Gülin Özen, "BEDD`de yaratma cesaretinin çok üst düzeyde olduğunu gördüm. Engelliye uygun kreasyonların yeteri kadar yapılamaması bizlerin, moda tasarımcılarının çok büyük eksiği. Hayatın içinde empati kurulması gerekiyor, bu çok önemli" dedi.

 Panelin ardından panele katılanlara ve defilede emeği geçenlere Plaket ve Teşekkür belgeleri takdim edildi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL

 


18.2° / 9.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,53% 0,16
  • EURO

    35,98% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2997,66% 1,21
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01