1,5 milyon insan bu virüsten ölüyor!

Hepatitin, en basit anlamıyla karaciğerin iltihaplanması olduğunu ve bunun pek çok nedene bağlı olarak gelişebileceğini ifade eden Dr. Ali Emrehan Tüzün, farklı hepatit virüs tipleri (A,B,C,D ve E) bulunduğunu, bunlardan hepatit B, C ve D?nin kronik karac

31.07.2017 11:42:14 0
1,5 milyon insan bu virüsten ölüyor!

Dünyada yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin insanın hepatit virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini belirten Lokman Hekim Hastaneleri Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Emrehan Tüzün, ülkemizde kanında hepatit B (HBV)virüsü taşıyanların oranının yaklaşık yüzde 4, Hepatit C (HCV) taşıyanların ise yaklaşık yüzde 1 civarında olduğunu söyledi. Hepatit virüslerinin son derece bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Tüzün,  “Hepatit virüsleri AIDS virüsünden 100 kat daha fazla bulaşıcıdır” dedi.

 

Hepatitin, en basit anlamıyla karaciğerin iltihaplanması olduğunu ve bunun pek çok nedene bağlı olarak gelişebileceğini ifade eden Dr. Ali Emrehan Tüzün, farklı hepatit virüs tipleri (A,B,C,D ve E) bulunduğunu, bunlardan hepatit B, C ve D’nin kronik karaciğer hastalıklarına yol açtığını belirtti.

 

3 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ HEPATİT B TAŞIYICISI

 

“Dünyada 257 milyon kişinin HBV ile 71 milyon kişinin ise HCV ile enfekte (bulaşmış) olduğu tahmin ediliyor” diyen Dr. Tüzün,  2 milyar kişinin ise hayatının bir noktasında virüse maruz kaldığını belirtti.  Dr. Ali Emrehan Tüzün, “ Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişi HBV taşıyıcısıdır, yani HBV ile infektedir. Bununla birlikte hepatit C virüs enfeksiyonu taşıyan hasta sayısının, 334 bin ile 1 milyon 170 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde Hepatit B ve C virüsü taşıyanların ancak yüzde 11’i virüs ile infekte olduğundan haberdardır” açıklamasında bulundu.

 

TEK EŞLİLİK RİSKİ DÜŞÜRÜYOR

 

Lokman Hekim Hastaneleri Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Emrehan Tüzün, hepatit B ve hepatit C’nin bulaşma yollarını şöyle açıkladı:

 

“Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle, kullanılmış enjektör paylaşımıyla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla, anneden bebeğe doğumda ve sonrasında, güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşır. Tek eşli çiftlerde cinsel yolla bulaşma ise nadir görülür.”

 

EN ETKİN KORUNMA YOLU “AŞI"

 

Hepatit virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğunu vurgulayan Dr. Tüzün, korunma yollarını şöyle açıkladı:

 

-El yıkama ve Temizlik kurallarına uyun

 

-Hepatit A ve B virüsü için aşınızı yaptırın

 

-Dövme yaptırırken steril olan iğnelerin kullanılmasına dikkat edin

 

-Farklı ve tanımadığınız kişilerle riskli ve korunmasız cinsel ilişkilerden kaçının

 

-Aşırı alkol tüketmemeye dikkat edin

 

-Tırnak makası, törpü ve diş fırçası gibi kişisel eşyalarınızı başkalarına kullandırmayın

 

-Kan nakli gibi işlemlerde test edilmiş kanların kullanılmasına dikkat edin

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07