Türkiye'nin ev sahipliğinde Sulama ve Drenaj Türk Milli Komitesi (TUCID) ve Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) işbirliğinde, başta Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı(FAO) ve Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü(IWMI) olmak üzere çok say
Türkiye’nin ev sahipliğinde Sulama ve Drenaj Türk Milli Komitesi (TUCID) ve Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) işbirliğinde, başta Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı(FAO) ve Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü(IWMI) olmak üzere çok sayıda uluslararası teşkilatın desteği ile 1.Uluslararası Dünya Sulama Forumu Mardin`de başladı.
“Değişen Dünya’da Sulama ve Drenaj: Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları” ana temalı Foruma; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, İçişleri Bakanı Muammer GÜLER, KKTC Doğal Kaynaklar Bakanı Ahmet BAKIRCI, Mardin Valisi Ahmet CENGİZ, Milletvekilleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKCA, Müsteşar Yrd. Mustafa ELDEMİR, ICID Başkanı Gao Zhanyi, DSİ Genel Müdürü Akif ÖZKALDI, Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Doğan ALTINBİLEK, Dünya’nın dört bir yanından politikacılar, uzmanlar, araştırma enstitülerinin temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri iştirak etti.
Çok Sesli Dinler ve Diller Korosunun konseri ile başlayan forum, tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.
Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonunun (ICID) önderliğinde ve ev sahipliğini Sulama ve Drenaj Türk Milli Komitesinin (TUCID) yaptığı forum, FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü), IWMI (Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü), GWP (Evrensel Su Ortaklığı), ADB (Asya Kalkınma Bankası), IFPRI (Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü), UNESCO-IHE (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü-Uluslararası Hidroloji Enstitüsü), AWC (Arap Su Konseyi), ICRISAT (Yarı Kurak Tropikal Bölgeleri İçin Uluslararası Ürün Araştırma Enstitüsü), ICARDA (Kurak Alanlarda Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi) ve WB (Dünya Bankası) ortaklığında gerçekleştiriliyor.
“Değişen Dünya’da Sulama ve Drenaj: Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları” ana teması ile gerçekleştirilen Forum süresince; tematik oturumlar, yuvarlak masa ve panel oturumları, çeşitli kuruluşlar ve birleşmiş milletler örgütünün alt birimleri tarafından organize edilecek özel oturumlar düzenlenecek. Ana tema çerçevesinde uluslararası işbirliğini geliştirme amacı taşıyan forumda, gıda üretimini güvence altına almak, zirai üretimin artırılmasında ana girdi olan ve diğer girdilerin de kullanılmasına imkân veren suyun ve sulamanın önemine dikkat çekmek ve sulama faaliyetlerinin önündeki engeller ile ilişkili problemlere bulunan çözüm yolları gibi konular da masaya yatırılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU Konuşmasına Sulama Forumunun yeri olarak Mardin ilinin belirlenmesi birçok açıdan fevkalade ve memnuniyet verici olduğunu ifade ederek başlayan Prof. Dr. EROĞLU “Mardin ilimiz, ilk sulama ve tarım örneklerinin beşiği olarak kabul edilmektedir. Bu topraklar “Verimli Hilal” olarak tarihte ve “Güney Doğu Anadolu Projesi” olarak günümüzde sulama ve tarım bakımından önemli yer tutmaktadır. Günümüzde modern sulama ve tarım sistemlerinin geliştirilmesi yanı sıra tarihi dokusuyla da Mardin şehri büyük ilgi görmektedir. Din ve dil çeşitliği ile büyük kültürel zenginliğe sahip olan bu ilimiz en eski uygarlıkların merkezi olarak dünya tarihinde yer almıştır.”dedi.
Bakanlık ve DSİ olarak sulamada son derece önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. EROĞLU “Bu etkinliği ICID ile ortaklaşa gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, kurulduğu 1954 yılından itibaren misyon ve vizyonuna uygun olarak dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve ülkemiz ihtiyaçlarını dikkate alarak çok önemli sulama projelerine imza atmış ve atmaya da devam edecektir. Ülkemizde teknik ve ekonomik olarak sulamaya elverişli kabul edilen 8,5 milyon ha’lık tarım arazisinin yaklaşık % 67’si geliştirilmiştir. Son 10 yılda su tasarrufu sağlayan modern sulama projelerinin uygulamaya konulması, sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, özellikle de kapalı sistem yağmurlama ve damlama sistemlerine geçilmesi başta Hükümetimiz olmak üzere Bakanlığımızın tarım sektöründeki öncelikli hedefleri arasında yer almıştır. Orman ve Şu İşleri Bakanlığı olarak 2012-2014 yıllarını kapsayan dönemde DSİ tarafından inşa edilmek üzere 1000 günde 1000 gölet projesini yani GÖL-SU projesini başlatmış bulunuyoruz. 2013 yılı, DSİ tarafından “Sulamada Hamle Yılı” ilan edilmiş olup depolaması hazır olan sulama projelerine ve GÖL-SU projelerine öncelik verilmektedir. Kuru tarım alanlarının sulamaya açılması yanında, taşkın koruma faaliyetleri, tuzlu ve tabansuyu problemi olan alanların ıslahı ve sulamanın ayrılmaz bir parçası olan yüzey ve tarla içi drenaj çalışmaları DSİ Genel Müdürlüğünce titizlikle takip edilmektedir. ICID’nin bu tür problemlerin çözümüne yönelik oluşturduğu çalışma gruplarına ülkemizden katılım sağlanarak TUCID (Türkiye Sulama ve Drenaj Komitesi) olarak bilimsel ve uygulamaya yönelik destek verilmeye çalışılmaktadır.” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Muammer GÜLER Sözlerine bu önemli toplantıyı Mardin’de yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan GÜLER “ Mardin dillerin ve dinlerin kardeş olduğu, geçmişi çok eskilere dayanan Ülkemizin tarihi şehirlerinden biridir. Bu forum Mardin’imizin tanıtımına da ciddi katkı sağlayacaktır. Artan nüfus ve sanayi su kullanım oranını ciddi bir şekilde arttırmaktadır. Ülkemiz su zengini bir ülke değil. Bu sebeple su kaynaklarımızı değerlendirme adına ciddi çalışmalar yapmaktayız. Su kaynaklarımızı ciddi oranda değerlendirme adına son 10,5 yılda Hükümetimiz son derece önemli tesisleri hizmete aldı. Mardin şehrimizde de önemli tesisler hizmete alındı. Sulu tarım ile Mardin’imiz çok daha başka bir hal alacak. Bu sebeple sulamanın gittikçe önem kazandığı çağımızda böylesi önemli bir forumu Mardin şehrimizde yapmaktan dolayı son derece büyük mutluluk duyuyorum.”dedi.
KKTC Doğal Kaynaklar Bakanı Ahmet BAKIRCI
Böylesi önemli bir forumda bulunmaktan dolayı memnuniyetini ifade eden BAKIRCI “ KKTC su kaynakları bakımından zengin bir ülke değil. Suyun değerini, kıymetini bilen bir ülke. Su kaynaklarının kullanılması adına Türkiye Cumhuriyeti’nin bize büyük destekleri olmakta. “KKTC Su Temin Projesi” hem içme suyu hem de sulama suyu temini konularında asrın projesi olarak Dünya çapında bilinen, takip edilen bir projedir. Bu dev projeyi kısa zamanda tamamlayacak ve su kaynaklarımızdan faydalanma adına ciddi bir adım atmış olacağız. Bu dev projede bize büyük destek sunan Türkiye Cumhuriyeti’ne sonsuz teşekkürler ediyorum.”dedi.
Mardin Valisi Ahmet CENGİZ
Mardin’de birarada bulunmaktan dolayı mutluluğunu ifade eden CENGİZ “ Ülkemizin barış ve hoşgörü şehri Mardin’de sulama gibi önemli bir konunun masaya yatırılması sebebiyle son derece mutluyum. Bu şehirde tarım son derece önemli bir yer tutmaktadır. Nüfusun % 50’si tarımla uğraşmaktadır. Tarım bu şehrin vaz geçilmezidir. Tarımın sulu şekilde yapılması gelirde ciddi bir artışın meydana gelmesine sebep olmaktadır. Sulama olmadan tarımın sağlıklı bir şekilde gelişemeyeceğini düşünüyorum. Bu sebeple yerli ve yabancı konukların önümüzdeki dönemde son derece önemli bir konu haline gelecek olan su yönetimini, sulama ve drenaj konularını Mardin’imizde tartışmalarından dolayı son derece memnunum. Hepiniz Mardin’imize hoşgeldiniz.”dedi.
ICID Başkanı Dr. Gao ZHANYİ
ICID ile alakalı bilgi vererek sözlerine başlayan ZHANYİ “ ICID 1995 yılında kurulmuş, şu an 110 ülkede örgütlü olarak faaliyetlerini devam ettiren sulama ve drenaj konularında ciddi çalışmaları olan bir sivil toplum kuruluşudur. Sulama ve sağlıklı gıda temininin birbirinden ayrılamaz iki konu olduğunu düşünürsek bizim yaptığımız faaliyetler Dünya’nın ve insanlığın geleceği için son derece faydalıdır. Dünya’nın pek çok yerinde yetersiz su temini sebebiyle insanların sağlığını kaybettiğini, temiz gıda kaynaklarına ulaşılamamasının gittikçe zorlaştığını görüyoruz. Su ve gıda kıtlığı son derece ciddi neticeleri olan ve birbiriyle ilişkili iki konudur. Dünya’nın pek çok yerinde bu konularda toplantılar yapılmakta, sürdürülebilir su yönetimi konusu her geçen gün biraz daha önemli hale gelmekte. Bu sebeple bu forumun her ülke için son derece faydalı neticeler ortaya çıkarmasını umuyorum.”dedi.
Dünya Su Konseyi Başkan Yrd. Doğan ALTINBİLEK
Mardin’in böylesi bir forum için seçilebilecek en güzel şehirlerden biri olduğunu ifade eden ALTINBİLEK “ Mardin Ülkemizin en büyük kalkınma projelerinden biri olan GAP’ın bir parçası. GAP sadece ülkemizin değil, Ortadoğu’nun gıda üssü olabilecek kadar ciddi bir tarım potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli harekete geçirmek sulama kaynaklarını hayata geçirmekle olur. Yaşam suya endeksli. Temiz su kaynaklarını sahip olmak ve olmamak arasındaki ince çizgi hayatın devamının da olup olmadığını belirleyecek önemli bir husustur. Temiz ve yeterli suyun olmadığı coğrafyalara baktığınızda sadece suyun değil, yaşamın da sağlıklı bir şekilde devam etmediğini görmek mümkün olacaktır. Bu sebeple burada Dünya’nın dört bir tarafından gelen konukların buluştuğu bu toplantıyı önemsiyor, herkese Ülkemize hoş geldin diyorum.”dedi.
DSİ Genel Müdürü ve TUCİD Başkanı Akif ÖZKALDI
Konuşmasına 1. Dünya Sulama Forumu ana temasının ‘Değişen Dünyada Sulama ve Drenaj: Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları’ olarak belirlendiğini ifade eden ÖZKALDI “Dünya nüfusunun artarak, 2025 yılında 8-10 milyara ulaşacağının tahmin edilmesi, gıda güvenliğinin yakın geleceğin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkacağını işaret etmektedir. Nüfus artışına paralel olarak, önümüzdeki 50 yıl içinde üretimde en az iki kat artış sağlanmalıdır. İnsanların temel gıda ihtiyaçlarının güvenli biçimde karşılanması, öncelikle, tarımsal üretimin ve sulanan alanların arttırılmasına bağlıdır. Diğer yandan, artan nüfusun beslenmesinin yanında gıda güvenliğinin sağlanması, günümüzde üzerinde önemle durulan meselelerden birisidir. Gıda güvenliğinin sağlanması, ekonomik kalkınma ve onunla bütünleşmiş çevre meselesinin üstesinden gelinmesi ile ancak başarılabilir. Yapılan tahminlere göre, günümüzde gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 800 milyon insan açlık veya kötü beslenme tehlikesi altındadır. Bu şartlar altında; kurak ve yarı kurak alanlarda sulu tarım yapılması kaçınılmaz bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.”dedi.
ÖZKALDI konuşmasını “Forumun gerçekleştirilmesinde, başta son derece uyumlu ve koordineli bir şekilde bir buçuk yıla yakın bir süredir yoğun çaba sarf ederek çalışan forum organizasyon komitesi ve ICID merkez ofis çalışanları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Forum’a bilimsel çalışmaları ile katkıda bulunan bilim adamlarımıza ve bütün katılımcılara ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Forumun başarılı geçmesini dileyerek bir defa daha hoş geldiniz diyor, hepinize saygılarımı sunuyorum."diyerek tamamladı.
Konuşmaların ardından Mardin Ana Kanalı’na ve Atatürk Barajı Ağaçlandırma çalışmalarına canlı bağlantı yapıldı. Ardından Bakanımız 2013 yılı Dünya Sulama ve Drenaj Ödülü`nü kazanan Victor DUKHONOV`a ödülünü takdim etti. Daha sonra ise Sergi açılışı gerçekleştirildi.
Öğleden sonra ise Oturum Başkanlığını ICID Başkanı Dr. Gao Zhanyi’nin yaptığı Bakanımızın ve Genel Müdürümüzün de iştirak ettiği Genel bir oturum gerçekleştirildi.
Burada bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel EROĞLU “ 2003 yılında sulama konferansı gerçekleştirmiştik. Burada modern sulama sistemlerini gündeme getirdik ve bu toplantıdan sonra modern sulama yöntemlerine geçtik çiftçi ile beraber karar verdik buna. Önemli bir konu da ürün planlaması. Suya göre ürün ekmeliyiz. Su talebine bağlı olarak ürünü planlamalıyız. Su azsa bol su isteyen ürünü ekmek son derece yanlış. Birde atıksudan da sulamada faydalanmalıyız. Son derece önemli olan bu forumun abşarılı geçmesini diliyorum.”dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00