``10 ADIMDA OSTEOPOROZDAN KORUNMA YOLLARI``

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü Osteoropoz`dan korunmanın 10 Adımını belirterek,vatandaşları uyardı

Sağlık 20.10.2015 18:40:29 0
``10 ADIMDA OSTEOPOROZDAN KORUNMA YOLLARI``

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü Osteoropoz'dan korunmanın  10 Adımını belirterek,vatandaşları uyardıİşte Osteoropoz'dan korunmanın yolları:

''10 ADIMDA OSTEOPOROZDAN KORUNMA YOLLARI''

1. OSTEOPOROZDAN KORUNMA DOĞUM ÖNCESİ BAŞLAR VE YAŞAM BOYU SÜRER !

Kemik mineral yoğunluğu çocukluk ve adolesan dönemde oluşur ve 20’li yaşların ortalarında, bazı vücut bölgelerinde 20 yaşından önce doruğa ulaşana kadar artar, sonra kemik yapımı ve yıkımı arasında bir denge oluşur. Doruk kemik kütlesi genetik olarak belirlenir, ancak bu dönemdeki diyet ve fiziksel aktivite doruk kemik kütlesi üzerine çok etkilidir. Genetik etkiler dışında doğmamış bebek kemik oluşturmak için plasenta yolu ile başlıca aminoasitler, kalsiyum, fosfat ve D vit. yeterli düzeyde alır. Annenin diyeti bu maddeler açısından fakirse fetusun bu maddelerin alımı açısından önceliği söz konusudur. Bu nedenle annenin hamilelik süresince bu maddeleri içeren diyete özen göstermesi gereklidir.

2. KEMİĞİN TAM POTANSİYELİ İLE GELİŞMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ?

· Yeterli kalsiyum, D vit ve protein içeren dengeli bir diyet
· Çocukluk ve adolesan dönemden itibaren kemiklere stres oluşturan düzenli fiziksel egzersiz yapılmalıdır.

3. 20 YAŞINDAN SONRA NE YAPMALIYIZ?

Sedanter yaşam sürenlerde Osteoporoz gelişim riski yüksektir. Bu kişilere daha aktif bir yaşam tarzı önerilir.

4. ALKOL VE SİGARAYA DİKKAT!

Alkol, kahve ve sigaranın aşırı kullanımının engellenmesi bir diğer önlemdir.

5. BAZI İLAÇLAR DİKKATLİ KULLANILMALI !

Uzun süreli diüretik kullanması gereken kişilerde furosemid yerine tiazid diüretiklerin önerilmesi gerekmektedir.

6. DOKTOR TAVSİYESİNİ UYUN !

Tiroid hormonu tedavilerinde dozun fizyolojik limitlerde ve kalsiürik etki yapmayacak sınırlarda ayarlanması gerekmektedir.

7. HERŞEYİN FAZLASI ZARAR !

Aşırı egzersize bağlı gelişecek amenore ve anoreksinin düzeltilmesi gerekmektedir.

 

8. KALSİYUM BU İŞİN OLMAZSA OLMAZI !

Yeterli kalsiyum alınması, doruk kemik kütlesinin kazanılması ve erişkin kemik kütlesinin korunması için önemlidir. Ayrıca yaşlanma ile gelişen kemik kaybı hızını etkilemektedir. Optimal kalsiyum alımı için tercih edilen yol diyetle alınmasıdır. Gıdalardaki kalsiyum biyoyararlanımı yaklaşık %30’dur. Küçük balıklar, soya fasulyesi, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, baklagiller kalsiyum ihtiyacını karşılar. Diyetteki en önemli kalsiyum kaynağı tabi ki süt ve süt ürünleridir.

9. UYGUN ZAMANLARDA VE KORUNARAK GÜNEŞLENİN !

Diyette yetersiz D vit alınması, güneş ışığından yeteri kadar yararlanamama, D vit aktivitesinde bozukluk ve D vit’e karşı kazanılmış direnç gibi 1,25 dihidroksi vitamin D eksikliğinde kalsiyum emilimi azalır, etkili olabilmeleri için birlikte alınmaları önerilmektedir. D vit doğal kaynakları sınırlıdır, en önemli kaynak güneş ışınlarıdır.

10. FİZİKSEL AKTİVİTE VE EGZERSİZ

Egzersiz doruk kemik kütlesinin sağlanması, kemik kütlesinin korunması, kondisyon, fleksibilite ve güç artışı sağlanarak düşmelerin engellenmesi ve kırıkların önlenmesi açısından önemlidir. O halde egzersizin her dönemde yapılması gereklidir. Devamlı egzersiz yapanlarda ve sporcularda sedanter yaşayanlara oranla kemik kütlesi daha fazladır. Menopozun erken döneminde egzersiz östrojen eksikliği ile gelişen hızlı kemik kaybını etkileyebilir, yaşlılarda kemik kaybını geciktirebilir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


7.6° / 3.3°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,47% -0,02
  • EURO

    36,21% 0,61
  • GRAM ALTIN

    2956,62% -1,61
  • Ç. ALTIN

    5031,94% 0,00