10 BİN İZCİ ÇANAKKALE`DE BULUŞTU

Zinde Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcileri, Çanakkale Savaşları ve zaferlerinin 100. yılında ?Çanakkale Milli Bilinç Kampı`nı? tamamladı.

Gündem 26.04.2015 19:33:19 0
10 BİN İZCİ ÇANAKKALE`DE BULUŞTU

Zinde Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü izcileri, Çanakkale Savaşları ve zaferlerinin 100. yılında “Çanakkale Milli Bilinç Kampı'nı” tamamladı.
10 Bine Yakın İzci, 57. Alay Karargahında Kamp Yaptı
Kampa, yurdun dört bir yanından gelen 2 bin 500’e yakın Zinde Gençlik izcileri ile yurtiçi ve 26 ülkeden gelen diğer izcilerle beraber yaklaşık 10 bin kişi katılarak, Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki 57. Piyade Alayının taarruz öncesinde karargah olarak kullandığı Kışla Mevkiinde 22 – 26 Nisan 2015 tarihleri arasında kamp yaptı.
23 Nisan 2015 tarihindeki açılış töreni ve resmi geçide katılan izciler, kamp süresince izcilik faaliyetlerine devam etti.
253 Bin Şehide, 438 Bin 724 Yasin-i Şerif
Aynı günün akşamı Regaib Kandili dolayısıyla kandil programı tertip edildi. Bu programda ayrıca, Zinde Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü önderliğinde, Konya Erdemli Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü’nün Çanakkale savaşlarının 100. yılında “Her Şehide Bir Yasin, Hedef 253 Bin” projesiyle okunulan 438 bin 724 Yasin-i Şerif, binlerce izcinin katılımıyla şehit dedelerimize hediye edildi.
İzciler, Tıpkı Dedeleri Gibi Cuma Namazında Saf Tuttu
Türkiyenin dört bir yanından ve farklı ülkelerden gelmiş binlerce izci, tıpkı 100 yıl önceki şehit dedeleri gibi hep birlikte Cuma Namazı'nda saf tuttu.
İzciler, 57. Alay İntikal Yolunda Şehitlerin İzinden Yürüdü
25 Nisan 2015 tarihinde sabah namazının hemen öncesinde kamp alanı yakınında, savaş yıllarındaki gibi top atışları gerçekleştirildi. Top sesleri ve barut kokusuyla uyanan izciler, yine toplu şekilde sabah namazı kıldı. Ardından kızarmış hamur ve kırık buğday çorbası ile kahvaltı yapan izciler, başlarında “enveriye kabalağı”, sırtlarında “dedeciğim ben geldim” yazan cepkenleriyle, “kınalı Hasan” gibi saçlarına kına yakılarak Mehter Marşı ile Conkbayırı’na doğru yola çıktı.
Her İlden İzciler, Şehitliklerde Geceledi
Her ilden bir izci o gece, Bigalı köyündeki esas karargaha, yine her ilden birer izci ilk kurşunu sıkan 27. Alaydaki şehitlerin bulunduğu Balıkçı damları diye adlandırılan tepeye gitmişti. Her ilden bir izci ise 57. ve 27. Alayın beraber yattıkları şehitliğe, 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey'in kabri yanına giderek orada gecelemişti.
30 Bine Yakın Katılımcı Conkbayırı’na Yürüdü
Kınaların yakılmasıyla yola çıkan izciler, askerler, siviller, üniversite, askeri lise ve harpokulu öğrencileri ile buluşarak, yaklaşık 30 bin kişilik katılımcıya ulaştı. Şafakla birlikte başlayan yürüyüşle 20 km.'ye yakın yol katedildi. 57. Alay yolu boyunca Çanakkale Savaşı'na katılanların kıyafetlerini giymiş askerlerin mizansenleri canlandırıldı.
Yürüyüş organizasyonuna Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye İzcilik Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) destek sağladı.
Patika, dağ, dere ve geçitlerden oluşan yürüyüş yolunu yaklaşık 8 saatte başarıyla tamamlayan Zinde Gençlik izcileri ise tekrar kamp alanına döndü.
Zinde Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü Başkanı Adem Öztürk yaptığı açıklamada; “ Bu yıl da Çanakkale Milli Bilinç Kampı'na, 2 bin 500 civarı izci ve liderimizle birlikte katıldık. Anadolu’nun farklı illerinden gelen çocuklarımız, ana babalarının huzurunda kınalar yakılıp, dualarla geldiler. Burada ecdadımızı yad ederek canları pahasına vatan, millet ve maneviyat uğruna verdiği destansı mücadelenin bedelini yaşayarak öğrendiler. Milli manevi duygularla donandılararak evlerine geri döndüler” dedi.
57. Alay Kimdir?
25 Nisan 1915 tarihinde İngiliz, Fransız ve diğer düşman kuvvetlerinin yaptığı çıkarma sonrası ilerlemesine ve Kocasinan tepelerinin düşman eline geçmesine aynı gün yaptığı çabuk hareket ve şiddetli taarruz ile engel olup, aylar süren kahramanca muharebeler yaparak olağanüstü yiğitlik ve yararlılık gösteren, savaşa katıldığı sırada sahip olduğu 49 subay ve 3638 er/erbaşın tamamını şehit vererek de ünlenen Osmanlı birliğidir.
Yb. Hüseyin Avni Bey'in komutasında bulunan ve aynı zamanda adını dünya tarihine en kahraman alay olarak da duyurmuştur. İtilaf Devletleri'nin Çanakkale'de 25 Nisan 1915 tarihindeki ilk Anzak birliklerinin karşısına dikilen bu kahraman alay, son askeri şehit olana dek savaşmayı ve vatan toprağını müdafaayı bırakmamış, süngü hücumları ile 20.000 kişilik ANZAK (Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu - Australian and New Zealand Army Corps) birliğine üç gün süre ile geçit vermemiştir.
Çanakkale Savaşı'nın sonradan elde edilen belgelerine göre İtilaf Devletleri'nin kendilerine geçit vermeyen bu birliği, büyük bir tümen olduğunu zannettikleri ortaya çıkmıştır. 
Bazı kaynaklara göre ise, İngiliz ve Fransız güdümündeki ANZAK birliğindeki askerlerin pek çoğunun, dünyanın öbür ucundan nereye, ne amaçla gittiğini bilmeden toplandıkları ve ne için savaştıklarını dahi bilmedikleri belirtilmiştir.
57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere mevcudunun tamamı 25 - 28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştür. 57. Alay adına yaptırılan şehitlik, Gelibolu Yarımadası'nda Kanlısırt'tadır.
57. Alay'ın Sancağı ise halen Melbourne-Avusturalya müzesinde sergilenmekte ve sancağın tanıtım plaketinde şöyle yazmaktadır: 
"Bu Alay Sancağı Gelibolu savaş alanından getirtilmiştir, ama esir edilmemiştir. Türk Ordusu'nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü (şehit) olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu Türk Alayı Sancağını selamlamadan geçmeyin."
 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ÇANAKKALE


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00