10 SORUDA ARAKAN KATLİAMI

Arakan?da yaşanan şüphesiz büyük bir dram. Ve maalesef dünya bu katlama sessiz kalıyor. Türkiye tek başına uluslar arası kamuoyu oluşturmada maalesef yetersiz kalıyor.

Gündem 1.09.2017 00:35:21 0
10 SORUDA ARAKAN KATLİAMI

Arakan’da yaşanan şüphesiz büyük bir dram. Ve maalesef dünya bu katlama sessiz kalıyor. Türkiye tek başına uluslar arası kamuoyu oluşturmada maalesef yetersiz kalıyor. Özellikle her fırsatta BM’nin yapısını eleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haklılığı bu olayda bir kez daha ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletlerin harekete geçmeye niyeti var mı bilmiyorum ama BM’nin yapısı Arakan katliamında harekete geçmesini yavaşlatıyor. Daha duyarlı ve daha insaflı bir dünyaya ulaşmak dileğiyle…

 

10 SORUDA ARAKAN KATLİAMI

 

1-Myanmar’ın kısa tarihi nedir?

 

1948 yılında bağımsızlığını ilan etti. O günden bu yana ülke yönetiminde cuntacılar ve Budist yanlısı yöneticiler var. 1982’de çıkarılan kanun ülkedeki bütün etnik grupları vatandaş olarak kabul ederken, Arakanlılar(Rohingyalar) ülkenin vatandaşı olarak kabul edilmemiş ve resmen ‘vatansız bir halk’ konumuna düştü.

 

2-Arakandaki son olaylar nasıl başladı?

 

2017 ‘de meydana gelen son olaylar ise 25 Ağustos Cuma günü Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun Bangladeş sınırındaki bir askeri üsse ve polis karakollarına düzenlediği saldırıların ardından başladı. Saldırılar sonrasında Myanmar ordusu ve aşırılıkçı Budist Rahipler Arakanlıları hedef alan karşı saldırıya başladı. Türk Dışişleri Bakanlığı saldırının zamanlamasına (Saldırıların Rakhayn Eyaletindeki sorunların çözümüne yönelik kapsamlı çözüm tavsiyeleri içeren Rakhayn Danışma Komisyonunun raporunun açıklandığı meydana gelmiş olmasına) vurgu yaparak, saldırıları kınamış ve söz konusu açıklamada "Rakhayn Eyaletindeki sorunların şiddet yoluyla çözülemeyeceğini vurguluyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

 

3-Myanmarlı Budistler neden Arakanlı Müslümanları hedef alıyor?

 

-Ülke, İngiliz sömürge hükümetinin idaresi altındayken, Budist olmayanlara kayırıcı muamelesi bugünkü tepkiyi doğurduğu belirtiliyor.

-Hükümet politikalarının toplum üzerindeki etkisi ve 969 Kampanyası’nın başlatıcısı köktendinci budist Ashin Wirathu gibi keşişlerin Müslümanlar’ın Burma’ya ve Budizm’e tehdit oluşturduğuna dair halkı inandırmaya çalışması.

-Siyasî partilerin hadiseleri kendi gündemlerine göre politize edip bölge halkını kutuplaştırmaları. 

-Budist ve Müslüman toplumlar arasında sosyalizasyon ve entegrasyon eksikliği

 

4-Son olaylarda şu ana kadar kaç kişi öldü, kaç kişi yaralandı?

 

Avrupa Rohingya Konseyi Sözcüsü Dr. Anita Schug’un Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre, son 3 günde Ordu mensuplarının yaptıkları saldırılarda 2 ila 3 bin arası Müslüman katledildi. Arakan'da 100 binden fazla sivil yerinden edildi. 2 bin Arakanlı Müslüman Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kaldı.

 

5-Myanmar devletinin iddiası ne?

 

Arakan sorununu kabul etmeyen Budist Myanmar devleti, bölgedeki köklerinin yüzyıl öncesine dayandığını söyleyen Arakanlıları yasadışı göçmen olarak kabul ediliyor. Budist Rakineler ise Arakan’da çoğunluk olan Arakanlı Müslümanların kendilerine şiddet uyguladığını ifade ediyor. Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların Bengal (Bangladeşli) olduğunu ve 1800’lü yıllardaki İngiliz sömürgesi döneminde buraya getirildiğini savunduğu için kimlik vermeyi reddediyor.

 

6-Myanmar’ın lideri kim ve olaylardan kimi sorumlu tutuyor?

 

Ülke, Aung San Suu Kyi tarafından yönetiliyor. Myanmar’ın cunta tarafından yönetildiği yıllarda muhalif bir siyasetçi olarak öne çıkan Suu Kyi, 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. San Suu Kyi hükümet güçlerine yönelik eleştirileri gözardı ediyor ve yaşanan katliamdan dolayı Müslüman grupları suçluyor.

 

7-Arakan’da daha önce katliam yaşandı mı?

 

Evet hem de birçok kez. İlk büyük katliam 28 Mart 1942'de gerçekleştirildi. Bu saldırıda 150 bin Arakanlı Müslüman vahşice öldürüldü. 1948'de ikinci dalga Budist saldırılar başladığında yüzbinlerce Arakanlı Hindistan ve Bangladeş'e sığındı.1954’te ise üçüncü katliam dönemi. Ve yine on binlerce Müslüman katledildi.1978'de Amerika Merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre, yine Arakan'da yüzlerce Müslüman kadın ve erkek tutuklandı, birçoğu işkence gördükten sonra öldürüldü.2012’de ise gerçekleşitirilen saldırılarda 4 bin Arakanlı Müslüman öldürüldü.

 

8-Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu kimdir ve ne istiyor?

 

Müslüman azınlığa karşı insan hakları ihlallerinin yaşandığı ülkede Müslüman nüfus bir süre önce ‘silahlı direniş’ kararı aldıklarını açıklamıştı. Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu bu “direnişin” öncülüğünü yapıyor. Arakanlı müslülmanlara karşı yürütülen insanlık dışı muamele, işkence, zulum ve çifte standarların bir an önce son bulmasını istiyor.

 

9-Arakanlılar ne istiyor?

Vatandaşlık hakkının verilmesini isteyen Arakanlılar, topraklarına yönelik saldırıların durdurulması ve vatandaşlık haklarının tanınmasını istiyorlar.

10-Türkiye’nin tavrı ne?

 

Arakan sorunu için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyor ve Arakanlıların etnik temizliğe uğradığını söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Maalesef dünya Myanmar'a, diyebilirim ki kör ve sağır. Duymuyor ve görmüyor. Türkiye olarak konun takibini başta BM olmak üzere uluslararası kurumlar vasıtasıyla dile getireceğiz”dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

Haberi Derleyen ve Hazırlayan

Abdulvahap Kartal

 

Anahtar Kelimeler: 10 SORUDA ARAKAN KATLİAMI
24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,35% -0,06
  • EURO

    34,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2375,93% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00