119 YAŞINDAKİ HATİCE NİNE BY PASS OLDU

Van'da yaşayan 119 yaşındaki Hatice Tunç, başarılı by-pass ameliyatı ardından, ‘dünyada kalp ameliyatı yapılan en yaşlı hasta'' olarak tarihe geçti.

Gündem 7.04.2014 12:28:32 0
119 YAŞINDAKİ HATİCE NİNE BY PASS OLDU

Van’da yaşayan 119 yaşındaki Hatice Tunç, başarılı by-pass ameliyatı ardından, ‘dünyada kalp ameliyatı yapılan en yaşlı hasta’’ olarak tarihe geçti.

Van’da yaşayan 119 yaşındaki Hatice Tunç, başarılı by-pass ameliyatı ardından, ‘dünyada kalp ameliyatı yapılan en yaşlı hasta’’ olarak tarihe geçti.

Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel yönetimindeki ekip ise bu önemli başarıyla tıp dünyasından büyük alkış aldı.

Üç kalp damarı değiştirilen Hatice Nine, hastaneden taburcu edildi.

 

1895 yılında Van’ın Başkale ilçesinde doğan Hatice Nine (119) yaklaşık iki hafta önce geçirdiği hafif kalp krizi nedeniyle Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’ne getirildi.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, tarafından muayene edilen Hatice Nine’ye yapılan anjiyo sonunda kalbinin sol ve sağ damarlarında koroner lezyon olduğu tespit edildi.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, hastanın 119 yaşında olması nedeniyle özellikle akciğer fonksiyonları ile yandaş hastalıklarını incelediklerini belirterek, “Şu ana kadar dünyada bu yaşta yapılan kalp ameliyatı hastası yok. Bu bağlamda hastamızın genel durumuna baktık.  Özellikle akciğer fonksiyonları ve yandaş hastalıklarına baktık. Ameliyatı kaldırabileceğine karar verdik ve ameliyata aldık” dedi.

 ÜÇ DAMARI DEĞİŞTİRİLDİ

Ameliyatta Hatice Nine’nin üç damarını değiştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Halil Başel şunları söyledi: ”Allah’a şükürler olsun ameliyattan sonra bir sıkıntı yaşamadık. Hatta hastamızda 60-70 yaşındaki hastalarımızdan daha iyi performans gördük. Kimlik yaşı 1895 doğumlu hastamız, 119 yaşında ve dünyada şu ana kadar kalp ameliyatı yapılan en yaşlı hasta. Bu kadar yaşlı bir hastaya kalp ameliyatı yapmamızın nedeni, hastamızın sol ana koroner lezyonu olduğu için balon stent şansı yoktu. Oldukça da kritik bir lezyondu. Arkadaşlarımızla bu açıdan çok değerlendirdik. Ameliyat tek seçenek gibi gözüküyordu. O yüzden ameliyatını yaptık. Allah’a şükür hastamızın sağlığı şu anda oldukça iyi. Çok mutluyuz.”

 ‘’YAŞ ARTIK KRİTER DEĞİL’’

Daha önce kalp ameliyatına karar verilen hastalarda yaşın önemli bir kriter olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Başel, “Yaklaşık 20 yıl önce yani asistanlık yıllarımda 70 yaşın üzerindeki hastayı direk ‘ameliyatı yapılamaz’ diye kabul ederdik. Şu an öyle bir hale gedik ki; yaş bizim için artık bir kriter değil. 70 yaşındaki hastayı ameliyat ettiğimizde ‘genç hasta’ diyoruz.  O kadar ki iyi sonuçlar alabiliyoruz” diye konuştu.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kalp cerrahisinde risklerin düştüğünü belirten Doç. Dr. Başel, “Hala altın standart kalp ameliyatıdır. Özellikle balon stent ile mukayese edildiğinde kalp ameliyatının hastaya faydası daha yüksek. İnsan ömürlerinin uzaması, hayat kalitelerinin artması, kendilerine daha iyi bakmaları bu sonuçların alınmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.
Hatice Nine ise kendini çok iyi hissettiğini belirterek, yaptığı başarılı ameliyattan dolayı Doç. Dr. Başel ve Lokman Hekim Hastaneleri’ne teşekkür etti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-VAN



23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00