Dicle Kalkınma Ajansı(DİKA)dan 13 Bin Yıllık Boncuklu Tarla Yerleşim Yerine 9 Milyon 145 Bin TL Proje Desteği
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Boncuklu Tarla Neolitik Çağ Yerleşim Yeri Çevre Düzenleme Projesi” imzalandı.
Mardin’in Dargeçit ilçesinde bulunan 13 bin yıllık “Boncuklu Tarla” yerleşim yerinin turizme kazandırılması amacıyla, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin başvuru sahibi, Dargeçit Kaymakamlığı ve Boncuklu Tarla Kazı Başkanlığı’nın proje ortağı olduğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında desteklenen ve Ajansımız tarafından yürütülen projenin sözleşmesi Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş ile Ajans Genel Sekreterimiz Dr. Ahmet Alanlı tarafından imzalandı. Uygulama aşamasına geçilen projenin toplam bütçesi 9 Milyon 145 Bin TL olup %75 oranında desteklenerek 6 Milyon 859 Bin TL hibe desteği sağlanacak.
CMDP, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından programlanan, uygulanan ve kaynağı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi içinde yer alan merkezi nitelikli bir bölgesel gelişme programıdır. Bu program kapsamında desteklenerek hayata geçirilecek olan projenin uygulama süresi 18 ay olacak.
Tarihi 13 bin yıl öncesine kadar uzanan ve neolitik döneme ait şu ana kadar bulunan en eski yerleşim yeri olan “Boncuklu Tarla” toplam 27 dönüm alan üzerine kurulmuştur. Projenin bugüne kadar kazı çalışmaları tamamlanan 4 dönüm alana ek olarak 11 dönüm alan ile birlikte toplam yaklaşık 15 dönüm alanın kazı çalışmalarının tamamlanarak turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Bugüne kadar bulunan o döneme ait binin üzerinde takının yanı sıra yeni elde edilen takı ve tabletler ile tarihi değeri olan eşyalar Mardin Müzesi’ne devredilecek.
Proje, Mardin için tarihi bir değer olan “Boncuklu Tarla” alanının turizm merkezine dönüşmesi için altyapı oluşturacak olup bölgenin cazibe merkezi olmasına ve tarihi değerlerin korunmasına katkı sağlayacaktır. Antik yerleşim yerinde açığa çıkarılan mimari kalıntılarda zamanla oluşabilecek tahribatın önlenmesi içinde tedbir alınacaktır. Bölgenin kalkınması amacıyla, rekabet gücü açısından turizm gelirlerinin arttırılması ve il geneline yayılması sağlanacak.
Proje kapsamında 800 metrekarelik alanda koruma çatıları ve yürüyüş yolları ile 200 metrekarelik karşılama merkezi kurularak bölge turizmine kazandırılacak.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN