Yaz tatilinin ardından açıköğretim öğrencileri dahil, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen, yeni eğitim-öğretim yılına yarın başlayacak.
Yaz tatilinin ardından açıköğretim öğrencileri dahil, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen, yeni eğitim-öğretim yılına yarın başlayacak.
2015-2016 eğitim-öğretim yılında açık öğretim öğrencileri dahil, örgün eğitimde resmi ve özel okullarda yaklaşık 18 milyon öğrenci ders başı yapacak. Resmi ve özel okullarda yaklaşık 600 bin derslikte, yöneticiler de dahil olmak üzere 900 bin 794 öğretmen eğitim verecek.
- a
1 Milyonu aşkın çocuk ilkokula yeni başlayacak
Bu yıl yaklaşık 1 milyon 136 bin öğrencinin ilkokul birinci sınıfa, yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin de okul öncesi eğitim kurumlarında eğitime başlaması bekleniyor.
Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime uyum programları da okulların açıldığı ilk hafta içinde eğitim öğretim süreciyle birlikte gerçekleştirilecek.
MEB'in çalışma takvimine göre, birinci kanaat dönemi yarın başlayacak ve 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarı yıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2016'da yapılacak. İkinci kanaat dönemi, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı ise 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak.
- Destekleme kursları
Bakanlık tarafından öğrenci ve mezunlar için ücretsiz açılacak destekleme ve yetiştirme kurslarına başvurular da 21 Eylül Pazartesi'den itibaren kabul edilmeye başladı. Başvurular, 2 Ekim'de sona erecek. Kurslar, 1.dönem, 2.dönem ve 3. dönem (yaz kursları) olmak üzere üç dönemde açılacak.
Kurslara, MEB'e bağlı resmi ve özel ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, resmi ve özel ortaöğretim kurumları ve açıköğretim kurumlarına devam eden her sınıf seviyesindeki istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilecek.
Kursa katılmak isteyen örgün eğitime devam eden öğrenciler, okul veya kurumlarından alacakları Eğitim Bilişim Ağı (EBA) şifresiyle, e-kurs modülü üzerinden veya bizzat kurs müdürlüğüne kurs açılan derslerle ilgili başvuru yapabilecek.
Açıköğretim öğrencileri, başvurularını örgün kurs merkezleri, kursiyerler ise halk eğitim merkezleri aracılığıyla yaygın eğitim kurs müdürlüklerine, bulundukları sınıf düzeyini gösterir belge veya diploma ile bizzat başvurarak yapacak.
2015-2016 eğitim ve öğretim yılında, okul öncesi, ilkokul 2. sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıf öğrencilerinin yeni eğitim dönemine uyum sağlaması adına, 7-11 Eylül arasında ön program uygulanacak. Diğer bir deyişle bu öğrenciler okula 1 hafta önce başlayacaklar.
Yeni eğitim-öğretim yılının birinci dönemi 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili 25 Ocak-5 Şubat 2016 arasında yapılacak. İkinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 10 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, okula yeni başlayan öğrenciler için uyum güçlüğünün normal olduğunu belirterek, bunu önlemek için velilerin çocuklarını ilk gün okulla göndermesi ve onlara eşlik etmesi gerektiğini bildirdi.
Ankara Milli Eğitim İl Müdürü Erol Bozkurt,yaptığı açıklamada, ülke genelinde 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmenin yarın ders başı yapacağını ifade etti. Ankara'da ise 2015-2016 öğretim yılında 915 bin 750 öğrenciye, bin 707'si resmi 953'ü de özel olmak üzere 2 bin 660 okulda, 62 bin 245 öğretmenle eğitim verileceğini söyleyen Bozkurt, 62 bin 670 öğrencinin de Ankara'da bu yıl ilkokula başlayacağını kaydetti.
Okula başlamanın hem çocuklar hem de aileleri için geleceğe atılan önemli bir adım olduğunun altını çizen Bozkurt, çocuğun yaşamındaki bu büyük değişimin heyecanını ailelerin de paylaştığını dile getirdi.
Bozkurt, okula başlayacağı güne kadar zamanlarının büyük bölümünü evde anne baba ve kardeşleriyle birlikte geçiren çocukların okulla tamamen yabancı bir ortama girdiğine işaret etti.
Durumu kabullenmekte zorlanan çocukların okula uyumlarının güçleştiğini ve gelecekteki eğitim hayatlarının da bundan etkilendiğini belirten Bozkurt, "Aslında okula yeni başlayan çocukların belli bir süre uyum güçlüğü yaşaması normaldir. Önemli olan aile, okul ve öğretmenin bu süreçte işbirliği içerisinde olmalarıdır. Aileler, okula yeni başlayan ve bu tür güçlükleri yaşayan çocuğun sadece kendi çocukları olmadığını bilmeli ve ona göre davranmalıdırlar. Her çocuk benzer şeyler yaşamaktadır" diye konuştu.
Velilerin okul hazırlıklarını çocukla yapması ve onun kararlarını da dikkate almasının çocuğu okul hakkında heyecanlandıracağını ifade eden Bozkurt, bu sürecin de uyumu hızlandıracağını kaydetti.
Anne ve babaların, çocuklarının okula, öğretmenlere ve arkadaşlarına karşı duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine fırsat vermesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle okula yeni başlayan çocukların uyum güçlüğü yaşamaları normal. Veliler bunu önlemek için okulun ilk günü mutlaka çocuklarını okula göndermeli ve mümkünse ilk gün çocuklarına eşlik etmelidir. Ebeveynlerin kaygı ve stresten uzak, sakin olmaları çocuk üzerinde önemli bir etkiye sahip.
Okula yeni başlayacak çocuklar için en önemli sorunlardan bir tanesinin de ailelerinden ayrı vakit geçirecek olmaları. Bu durum da çocukların okuldan korkmalarına neden oluyor. Okul korkularının üstesinden gelinebilmesi için ailenin tutumu son derece önemli. Aileler çocuklarına okulun korkulacak yer olmadığını aksine keyifli vakitler geçirilecek, yeni arkadaşlıkların kurulacağı yerler olduğunu anlatmalıdır. Ayrıca veliler, çocuklarının içlerindeki korkuyu yenebilmesi için agresif tutumlar göstermemeli aksine sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olmalılar. Çocuklarını okula gitmeleri konusunda cesaretlendirmeli, gitmek istemediğinde ise açık ve anlaşılır bir şekilde konuşarak sebebini öğrenmeliler. Her zaman çocuklarına onların yanında olabilecekleri duygusunu vermelidirler."
Bozkurt, velinin öğretmene güvenin, çocuğun okula ve öğretmenine güvenini besleyeceğinin de altını çizdi.
- Okul başarısı için tavsiyeler
Okul başarısını etkileyen pek çok faktör bulunduğunu söyleyen Bozkurt, başarılı olmak için çok çalışmaktan ziyade etkili çalışmanın gerektiğini belirtti.
Erol Bozkurt, sadece akademik başarının, insan hayatı için yeterli olmadığını vurgulayarak, öğrencilere başarı için şu tavsiyelerde bulundu:
"Sosyal ve kültürel başarı da en az akademik başarı kadar önemlidir. Başarı her kişi için ayrı ayrı ele alınmalı, başarıya giden yol üzerindeki aksaklıklar, öğrenmenin bir şekli olarak kabul edilmelidir. Başarınızı başkalarıyla mukayese ederek değil, kendi gelişiminizdeki ilerlemeleri göz önüne alarak değerlendirin. Hata yapmaktan korkmayın. Bir amacınız olsun. Bu amaçlar doğrultusunda hedeflerinizi oluşturun ve onlar için mücadele edin. Olumsuzluklara değil, pozitif gelişmelere odaklanın. Sorun çözebilmeye, hatalarınızı görebilmeye ve akıl yürütmeye odaklanın.
Okulun sadece iyi bir meslek seçmek ve çok para kazanmak için olmadığını, okulun hayata hazırlanabilmek için iyi bir yer olduğunu unutmayın. Farklı düşüncelere saygı gösterin.
Başlangıçtaki pozitif tutumunuzu tüm yıl boyunca öğretmenlerinizle ilişkilerinizde yardımcı olacaktır. Kendinize inanın ve doğru şeyler yapmak için gayret gösterin. Kendinize çok yüklenmeden yaşamınızı eğlenceli hale getirecek şeyler yaratmaya çalışın. Yapamadığınız şeyler için yardım isteyin. Unutmayın, insanlar her şeyde mükemmel olamazlar."Dedi.
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00