1990 yılından beri Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yapılan ve turizm alanında ülkenin en büyük ulusal organizasyonu olarak kabul edilen Ulusal Turizm Kongresinin on sekizincisi, Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ortaklığında ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi, MARSEV (Mardin Eğitim Vakfı) ve GAP (Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı)’nın destekleriyle 18-22 Ekim 2017 Tarihleri arasında Mardin’de düzenlenecek.
Hazırlıkları tamamlanan 18.Ulusal Turizm Kongresi’ne 300’e yakın akademisyenin 150 bildiriyle başvuruda bulunduğu ve turizm alanında tamamı “Profesör” unvanına sahip akademisyenlerden oluşan Kongre Bilim Kurulu tarafından değerlendirilen bildirilerden 112’sinin kabul edildiği öğrenildi. Ayrıca kabul edilen bildirilerin, kongreye desteklerini açıklayan; "Turizm Akademik Dergisi", "Journal of Recreation and Tourism Research", "Journal of Tourism and Gastronomy Studies", "International Journal of Contemporary Tourism Research", " Türk Turizm Araştırmaları Dergisi", " Mukaddime", "Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi", "Journal of Multidisciplinary Academic Tourism", "Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü e-Dergisi" ve "Journal of Tourismology (JoT)" akademik dergilerinde tam metin olarak yayımlanacağı belirtildi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımlarının beklendiği, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ve AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı gibi siyaset, ekonomi ve turizm alanında tanınmış etkin isimlerin yanı sıra il içi ve il dışından çok sayıda Mardinli işadamı, yatırımcı ve girişimcinin katılımlarını bildirdiği açıklandı.
Turizmin son yıllarda Mardin’in gelişiminde lokomotif sektör konumuna geldiğine dikkat çeken Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça bu sektörün, gelir ve istihdam sağladığı katkı ile şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel hareketliliğinde pozitif bir rol üstlendiğini ifade etti.
“Dünyada değişen turizm eğilimleri doğrultusunda turizmin çeşitlendirilmesi ve kültür turizminin gün geçtikçe önem kazanmış olması gerçeği kadim şehrimizin sahip olduğu kültür ve tarihsel birikiminin bu minvalde cazip kullanabilirliği fikriyle birleşince, 18.Ulusal Turizm Kongresini Mardin’de gerçekleştirmek için üniversite olarak Mardin Valiliği ve DİKA’yla büyük bir gayret ortaya koyduk.” şeklinde konuşan Rektör Ağırakça,
Kültür ve İnanç Turizmi bakımından oldukça önemli eserler bulunduran Mardin’in bir kongre ve kültür turizm merkezi olma potansiyelini taşıdığına dikkat çekerek, kültürler arası ilişkileri kuvvetlendiren ziyaretçilerin ve destinasyonların maddi ve manevi değerlerini koruyup gelecek nesli çok kültürlü bir ortama hazırlayan bu turizm tarzının Mardin için uygun olduğunun altını çizdi.
“Kültür Turizmi” ana teması ile düzenlenecek 18. Ulusal Turizm Kongresinin hem Mardin’in turizm potansiyelinin tanıtılması hem de turizm sektöründeki farklı aktörlerin bir araya gelmelerine olanak sağlaması açısından önemli bir işlev üstleneceğine işaret eden Ağırakça,
“Kongrenin ülke turizmine ve şehrimize faydalı sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim. Bu vesileyle, Mardin’in kültürel değerleri ile zengin tarihi mirasının akademik anlamda öne çıkarılarak farkındalık oluşturacağına inanıyorum.” sözleriyle organizasyonun önemine değinerek kongrenin Mardin’de düzenlemesinde katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür etti.
18-22 Ekim tarihleri arasında akademisyenlerin yanı sıra turizm profesyonellerinin de yoğun katılım göstereceği “Kültür Turizmi” ana teması ile Mardin’de düzenlenecek 18.Ulusal Turizm Kongresi’nin Mardin gezisinden sonra sona ereceği ve Kongre katılımcılarının taleplerine göre Midyat-Hasankeyf ve Diyarbakır’ı kapsayacak çevre gezisinin de yapılacağı öğrenildi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN