25 MİLYON EHLİYET 5 YILDA DEĞİŞTİRİLECEK

Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesiyle yeni ehliyetler verilmeye başlandı. Bu kapsamda 5 yılda yaklaşık 25 milyon ehliyet değişti

10.02.2017 11:23:32 0
25 MİLYON EHLİYET 5 YILDA DEĞİŞTİRİLECEK

Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesiyle yeni ehliyetler verilmeye başlandı. Bu kapsamda 5 yılda yaklaşık 25 milyon ehliyet değiştirilmiş olacak

 

Bu yıldan başlamak üzere , önümüzdeki 5 yılda bütün ehliyetler  çipli ehliyetler ile  yenilenmiş  olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, ehliyet sahibi sürücülerin yeni ehliyetlerini zorlanmadan alabilecekleri bir online başvuru ve randevu sistemi yarattı.

 

Bu sistem, EGM’ye  (Emniyet Genel Müdürlüğü) ait resmi sitesinin surucurandevu.egm.gov.tr adresi ile hizmetinize sunulmuş durumda. Böylece sürücüler kolayca ve vakit kaybetmeden eski ehliyetlerini değiştirebilme ikanına kavuşmuş oldu.

Vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan internet adresinden online randevularını edindikten sonra il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni sürücü belgeleriyle işlemlerini gerçekleştirebilecek. Fakat yeni ehliyetlere sahip olabilmek için bazı şartlar ve gerekli evraklara sahip olmanız gerekiyor.

 

Randevu esnasında sizden istenecek olan mail adresine eski ehliyetinizi değiştirme başvurunuz için size bir onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunun çıktısı ve hazırlanan evraklar ile randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü`ne gitmeniz gerekli olacak. Başvurunuz kontrol sisteminde kontrolden geçtikten sonra bir form doldurulacak ve eski ehliyetiniz sizden geri alınacak. Yeni ehliyetiniz size teslim edilene kadar “geçici sürücü belgesi” temin edilecek. 15 gün içerisinde yeni ehliyetiniz size ulaştırılmış olacak.

   YENİ EHLİYET ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER ve BEYANLAR

Eski ehliyetiniz, nüfus cüzdanınız, pasaport ya da avukatlık belgesi, sürücü sağlık raporu, 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine yada ilgili bankalara yatırıldığına dair makbuz, 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf), kan grubunuzu belirten bir belge gereklidir.

    

Yeni ehliyetler, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi kullananlar çin 10 yıl geçerliliğini koruyacak. Size belirlenen sürenin sonunda ehliyetler, sağlık kontrolünden geçecek yeniden düzenlenmeye alınacak. Yeni ehliyetlerini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilme imkanı olacak.

  

SAĞLIK RAPORU KONUSUNDA SAĞLIK  BAKANLIĞINDAN  AÇIKLAMA;

 

Sağlık Bakanlığı, yeni ehliyet için istenilen sağlık raporu ve evraklar ile ilgili, çıkılması mümkün olan yalan haberlere karşın açıklama yaptı. Açıklamada yer alan bilgiye göre, “Aile hekiminin kendisine giden ve ciddi bir sağlık probleminin var olmadığı belirlenen vatandaşlardan yapılan işlemler için hiçbir ücret talep edilmeyacek. Her sürücü adayı zeka testine tabi tutulmayıp, Aile hekiminin sevk etmesi ile psikiyatri uzmanın da onaylaması şartıyla zeka testi yapılacaktır.” Açıklaması yapıldı

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00