3. MAGROTEX 2016 MARDİN TARIM EKİPMANLARI FUARI TÖRENLE AÇILDI

3. MAGROTEX 2016 Mezopotamya Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı?nın açılış töreni Mova Park Fuar alanında gerçekleşti.

Mardin 22.04.2016 09:59:23 0
 3. MAGROTEX 2016 MARDİN TARIM EKİPMANLARI FUARI TÖRENLE AÇILDI

3. MAGROTEX 2016 Mezopotamya Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış töreni Mova Park Fuar alanında gerçekleşti. 

 4 gün açık olacak olan fuarın açılışına Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baran İlhan, Mardin Vali Yardımcısı Bahattin Çelik, Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanı Abdülstar Majid ile çok sayıda iş adamı ve kurum temsilcisi katıldı. Açılışta konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin’in tarihi ve kadim bir kent olduğunu belirterek, Mardin’in coğrafik yapısı itibari ile stratejik olarak önemsenmesi gereken bir kent olması gerektiğini söyledi.

Türk, Mardin’de 3 bin 740 hektarlık sulanabilecek tarımsal alan olduğunu hatırlatarak, meyvecilik ve sebzecilik açısından çok önemli vadilere sahip bir şehir olduğunun altını çizdi. Türk, Mardin’in tarıma dayalı küçük çaplı endüstriyel sanayi kuruluşlarla gelişmiş bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “Ama maalesef zaman zaman yaşadığımız sancılı süreçlerden dolayı bu potansiyelin ve enerjinin ortaya çıkma fırsatına ve imkanına sahip olamamışız. Umut ediyoruz ki bir gün bu çatışmaların çok anlamsız olduğunu hepimiz göreceğiz.  Barışçıl demokratik bir ortamın sağlanması ve halkların kardeşliğini gerçekleştirilecek bir anlayışın egemen olacağını umut ediyoruz ve bunu diliyoruz” dedi.

MARDİN UN İHRACATINDA TÜRKİYE'İN 1.Sİ DURUMUNDA

Mardin’de gıda üretimin geliştiğini ve bu temelde Organize Sanayi Bölgesi’nde 20’inin üzerinde un fabrikasının bulunduğunu söyleyen Türk, bunun geliştirilmesi yönünde başta tekstil alanı olmak üzere farklı alanlarda çalışma ve çabaların gösterildiğini söyledi.  Mardin’in ün ihracatında Türkiye’deki illerin başında geldiğini kaydeden Türk, “ Geçmiş yıllara baktığımızda İstanbul’da 500-600 ton civarında un ihracat edilirken, Mardin’de 2013 yılında 367 bin ton un ihracat ediliyordu.  Fakat 2014 yılına geldiğimizde bu ihracat 460 bin tona çıkararak, Türkiye’de en çok gıda ve un ihracat eden illerin başına geçti” diye konuştu.

MARDİNLİ'LER  SURİYENİN  İNŞAASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYABİLİR


Federal Kürdistan ve Rojava’da hakların geleceğini karartmaya yönelik bir savaşın yaşandığını ifade eden Türk,  “ Mardin ilimiz ve bölgemiz bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor. Ancak şunu görmemiz lazım. Bu savaşlar bitecek.  Mardin’in Rojava ile 190 kilometrelik sınırı vardır. Yine Irak Kürdistan’a komşu bir yer. Akrabalık, dostluk ve ticaret ilişkilerinin çok yoğun olduğu bir dönem. Eğer bu savaş dönemi sona erirse Mardin Rojava’nın Suriye’nin Irak’ın ve Irak Kürdistan’ın kalkınmasına çok ciddi katkılar yapabilir. Çünkü yerle bir edilmiş Suriye’de başta tarım olmak üzere sanayi ve inşaat alanında önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle özellikle Mardinli hemşerilerimizin geleceği düşünerek, geleceği görerek, bu günden kendilerini hazırlamaları lazım” şeklinde konuştu.

Birçok toplantı ve konferansta Mardin’in önemli bir kent olduğunu dile getirdiklerini aktaran Türk, şunları dile getirdi: “ Mardin Ezidisiyle, Süryanisi ile Kürdü ve Arabıyla ortak bir gelecek kurmuş ve birlik içinde yaşamaya kararlıdır. Biz tarihten gelen bu farklı inançların farklı kimliklerin bir arada yaşadığı bir şehirde aslında büyük bir özveri ile çalışma içinde olmamız gerekiyor.”Dedi

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55