3.MARDİN BİENALİ BAŞLADI

Kobani olayları nedeniyle ertelenen 3.Mardin Bienali? dün başladı.Bienal 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bienalin ana temas ?mitolojiler? başlığıyla yapılacak.

Mardin 16.05.2015 15:38:27 0
3.MARDİN BİENALİ BAŞLADI

Kobani olayları nedeniyle ertelenen 3.Mardin Bienali’ dün başladı.Bienal  15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bienalin ana temas  “mitolojiler” başlığıyla yapılacak.

Bienalin daha önce planlanan tarihi 17 Ekim 2014 idi. Ancak 40’tan fazla kişinin hayatını kaybettiği Kobani olayları nedeniyle bienal ekibi, şiddetin öne çıktığı bir ortamda yapılacak etkinliğin doğru olmayacağını düşünerek  bienali süresiz olarak ertelemişti.

Bienale yerli-yabancı 60’tan fazla sanatçı katılacak ve 9 ayrı mekanda eserler sergilenecek. Bienal süresince Mardin Müzesi Arkeopark'ta çocuk etkinlikleri, Alman Liseliler Kültür ve Eğitim Vakfı öğrencileriyle Mardinli gençlerin atölye çalışması, Hatice Karaca ile Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü öğrencilerinin Mardinli öğrencilerle  atölye çalışması gibi ortak etkinlikler de var.

Sergileme, konaklama ve mekan giderlerinin sponsorlarca karşılanacağı 3.Mardin Bienali yaklaşık 80 bin TL’ye malolacak. 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Mardin Bienali’nin kavramsal çerçevesi Ali Artun’a referansla oluşturuldu.

‘Mitolojiler’ başlığı altında konsepti belirlenen 3.Mardin  Bieanali’nin önemli özelliği, bu yıl herhangi bir küratörün tayin edilmemesi onun yerine geniş bir kadroyla  Mardinlilerin de etkin rol oynayarak yapılacak olması.

3. Mardin Bienali’nde, kolektif bir anlayışla yapılacak organizasyon aralarında Döne Otyam, Ferhat Özgür, Fırat Arapoğlu, Mehmet Baran, Sait Tunç, Mesut Alp,  Fikret Atay, Hakan Irmak, Ferhat Satıcı, Hülya Özdemir, Claudia Segura Campins,Canan Budak, Can Bulgu’nun  da bulunduğu, katkı sunmak isteyen geniş  bir gönüllü grup tarafından düzenlenecek.

Mardin, Mısır’dan Hindistan’a kadar uzanan antik uygarlıklar coğrafyasının merkezinde kurulmuş. Yüzyıllardır beslenmiş olduğu sembolik dünyanın, ikonlar ve mitler evreninin, sanat ve edebiyatın izlerini koruyor. Bu izler Mardin’in etnografik ve mimari mirası kadar, Mardinlilerin gündelik hayatında, bu hayatın yaşandığı mekanlarda da sürüyor. Evlerde, dükkanlarda, atölyelerde birikmiş olan tılsımlar, muskalar, ikonlar, ziynetler, giysiler, kitaplar, resimler, fotoğraflar, kap-kacak, bardak-tabak, halı-kilim vb nesneler  Mardin’in bir tür nadireler kabinesini oluşturuyor. Kent, bu anlamda her nesnenin birbiriyle gizemli ilişkiler kurduğu, dile gelmeyen mitler yazdığı özel ‘müze’lerden oluşuyor. Bu müzelerde antikalarla sıradan eşyalar ve bunların işaret ettiği farklı zamanlar birbirlerini anlamlandırıyor. Bu tür hayal dünyalarına, bir bıçak bileycisinin tezgahında da rastlıyorsunuz, bir bakırcıda da, güvercincide de, kilisede de ve tabii evlerin derinliklerinde de. 

İşte 3. Mardin Bienali, büyüsü bozulmuş nadireler kabinesini yeniden şiirselleştirmeyi öneriyor. Sanatçıları onların hafızasını keşfetmeye, mitolojisini yazmaya çağırıyor. Dolayısıyla bienal mekanları deyim yerindeyse organik bir biçimde, bir anlamda hayatların şiirselleştiği ve bir takım tümel ve tikel mitoljilerin kurulduğu bir anlamı işaret edecek.

Bienal, Mardinlilerin çoğunlukta olduğu, esnek bir grup tarafından kolektif olarak düzenlenecek. Bu grup içinde “esnaf ve sanatkar”lar da yer alıyor. Böylece bienal,  bir küratörün, pek de tanımadığı bir yerde, hem serginin ne olacağına, hem kimi nasıl sergileyeceğine tek başına hükmettiği egemen bienal modelini sorgulayan karşı bir alternatif öneriyor. Kültürel bir atmosferin bir sergi dekoruna indirgenmesine, yerli halkın onlara dayatılan bir sergiyle aidiyetlerinin kurulmasına, yani Mardin’in otokrat bir küratöryel tasarımla markalandırılmasına karşı çıkıyor. Doğal olarak sergilenecek işlerin hepsi Mardin ve bienalin temasını oluşturan "mitolojiler"le ilgili. Ayrıca bienalin bir Mardin şöleni gibi, işbirliğinin temel alındığı bir zeminde  yaşanması düşünülmekte. Bu tür bir bienal kuşkusuz, önceden kentlerindeki bir sanat olayına yabancılaştırılan yerel halk kadar, bienali ziyaret edecek izleyiciler için de çok daha çekici olacaktır. Mardin Bienali’ne çağrılacak sanatçıların bu kenti yaşayarak, onun eşsiz hayal dünyasıyla kaynaşma şansını bulmaları, bienalin yarattığı diğer bir deneyim alanı olacak.

Mor Efrem Manastırı, Alman Karargahı, Keldani Kilisesi, Mardin Müzesi, Videoist , Açık Hava Sineması (Cun Cinema)  , Mardin Çarşısı gibi mekanlarda gerçekleşecek bienal 15 Haziran 2015’e kadar devam edecek.

Sanatçılar: 

Ahmet Elhan // Aikaterini Gegisian // Alban Muja // Ani Setyan // Antonio Cosentino // Aysel Alver // Babak Kazemi // Canan Budak // Claire Hooper // David Blandy // Deniz Aktaş // Dilan Bozyel // Dilara Akay // Eda Gecikmez // Elena Bajo // Erick Beltrán // Ethem Erkan // Evrim Kavcar // Fani Zguro // Fırat Engin // Gabi Yerli // Hakan Kırdar // Halil Altındere // Haris Epaminonda // Iratxe Jaio & Klaas Van Gorkum // Işıl Eğrikavuk-Jozef Erçevik Amado // İbrahim Ayhan // Iman Issa // Isabel Rocamora// Juan Del Gado // Khaled Hafez// Krassimir Terziev// Lena Von Lapschina//Mehtap Baydu// Melih Apa// Mesut Alp // Metin Ezilmez //Miquel Garcia// Mike Berg// Murat Akagündüz //Murat Germen// Mürüvvet Türkyılmaz // Nadi Güler // Necla Rüzgar // Nezir Akkul // Nooshin Farhid // Oriol Vilanova // Özlem Günyol-Mustafa Kunt// Pedro Torres // Romain Kronenberg // Sait Tunç // Stuart Brisley // Şefik Özcan// Thierry Payet // Ursula Mayer // Yavuz Tanyeli //Yaygara


Barcelona Loop videoart ( Claudia Segura Campins, Özge Ersoy  seçkisi) 
Zhou Tao 
Oscar Muñoz 
Levi van Veluw
Antonio Paquar
Anne-Valerie Gasc 

 
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


Anahtar Kelimeler: 3.MARDİN BİENALİ BAŞLADI
25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00