36 YIL SONRA MARDİN`DE ``HESSİT MERENE``ŞENLİĞİ

12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanan ve Mardin?de Arap ve Süryani halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merenê şenliği, 36 yıl aradan sonra Artuklu Belediyesi?nin organizasyonu ile kutlandı.

Mardin 11.05.2015 09:17:19 0
36 YIL SONRA MARDİN`DE ``HESSİT MERENE``ŞENLİĞİ

12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanan ve Mardin’de Arap ve Süryani halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merenê şenliği, 36 yıl aradan sonra Artuklu Belediyesi’nin organizasyonu ile kutlandı.

Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merenê şenliği önceki günü Mardin’i merkez Artuklu ilçesinde bulunan 1. Cadde’de geçiş töreni ile başlamıştı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bir daha kutlanmayan şenlik, ilk kez 36 yıl aradan sonra Mardin halklarının güçlü katılımı ile kutlandı. Doğanın uyanışı anlamına gelen Arap ve Süryani halklarının şenliği Hessıt Merenê kutlaması renkli görüntüler oluşturdu. Artuklu ilçesinde bulunan ve mesire alanı olarak bilinen Kamor Parkı’nda sabah erken saatlerinden itibaren Hessıt Merenê şenliği, Mardin’de yaşayan Arap, Süryani, Türk ve Kürtlerin katılımı ile kutlandı. Şenlikte, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Kültür Müdürü Arzu Yıldız, Hessıt Merenê Şenliği Komisyonu, Mardin-Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Demokrat Araplar Derneği, DBP ve HDP temsilcileri yer aldı.

Şenlik alanına, sabah saatlerinde Yenişehir Karayolları Parkı önü, Diyarbakır Kapı mevki ve Yeniyol Şimal Düğün Salonu önünden yurttaşlar, belediyenin tahsis ettiği araçlarla getirildi. Şenlik havasında geçen Hessıt Merenê’ye katılan yurttaşlar, yaptıkları yemekleri birbirlerine ikram etti. Şenlik boyunca, yurttaşlar çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti ve Mardin Araplarına özgü Reyhani oyunu oynandı.

Şenlikte, Mardin Artuklu Üniversitesi Mahalli Müzik Grubu seslendirdiği Arapça, Süryanice, Türkçe ve Kürtçe müzikler seslendirdi. Ardından mahalli müzik grupları da sahne alarak, söylenen ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

‘Evren’in ölümü şenliği daha da anlamlandırdı’

Şenlikte konuşma yapan Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Hessıt Merenê’nin yıllardır kutlanan bir şenlik olduğunu, ancak 12 Eylül askeri darbesinden sonra Mardin kalesinin halka kapatılması sonucu bir daha bu şenliğin kutlanamadığını hatırlattı. Bozan, fiili olarak yasaklanan bayramı 36 yıl aradan sonra halkların bayramını kutlamak için bir arada olduklarını ifade ederek, “Hessıt Merenê bir başlangıç. Önümüzdeki yıldan itibaren özüne uygun olarak 9 gün boyunca kutlayacağız. Festival olarak kutlayacağız” dedi.

Zerde tatlısı dağıtıldı

Daha sonra konuşan Hessıt Merenê Şenliği Komisyon Sözcüsü Çetin Alkanoğlu ise, Arapça Arapça yaptığı konuşmasında, Hessıt Merenê’nin tarihi önemine vurgu yaparak, önümüzdeki yıllarda şenliği festivale dönüştüreceklerini söyledi. Konuşmaların ardından, şenliğe katılanlara, eş başkanlar Akyol Akay ve Bozan ile Metropolit Özmen tarafından Mardin tatlısı olarak bilinen Zerde tatlısı dağıtıldı. Şenlik, halay ve reyhani oyunlarıyla devam etti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor