38 YILDIR KULLANDIĞIMIZ MAVİ-PEMBE CÜZDANLAR TARİH OLACAK

1976 yılından beri kullandığımız mavi ve pembe nüfus cüzdanlarının yerini akıllı kimlik kartları alacak. Akilli kimlik kartlarının dağıtımına da Aralık ayında başlanacak. Akilli Kimlik kartlarının vatandaşa maliyeti ise açıklandı. Nüfus cüzdanları tarih o

Gündem 19.10.2014 10:51:01 0
38 YILDIR KULLANDIĞIMIZ MAVİ-PEMBE CÜZDANLAR TARİH OLACAK

1976 yılından beri kullandığımız mavi ve pembe nüfus cüzdanlarının yerini akıllı kimlik kartları alacak. Akıllı kimlik kartlarının dağıtımına Aralık ayında  başlanacak. Akilli Kimlik kartlarının vatandaşa maliyeti ise 18 TL olarak açıklandı. Nüfus cüzdanları tarih oluyor!

NÜFUS CÜZDANLARI TARİH OLUYOR!

Yıllardır kullanılan mavi ve pembe nüfus cüzdanları önümüzdeki aylarda geçerliliğini yitirecek. Nüfus cüzdanlarının yerini akıllı kimlik kartları alıyor.

Türkiye`de 1976 yılından beri kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini alacak olan akıllı kimlik kartlarının 3 yıl içinde tüm ülkeye dağıtılması planlanıyor.



Akıllı kimlik kartlarının içerisinde 1 GB`lık çipler yer alıyor. Akıllı kimlik kartları parmak, damar ve avuçiçi izi gibi tanımlayıcı özellikler barındırıyor.

1 GB`a kadar veri depolanabilecek olan akıllı kartların vatandaşa maliyeti ise 18 lira olarak belirlendi. 

3 yıl içerisinde tüm ülkeye yayılacak olan akıllı kimlik kartları, vize istemeyen ülkelere girişlerde pasaport yerine de geçecek olan polikarbonlu, temaslı ve temassız çip içeren kartlar, gelişmiş güvenlik öğeleri barındırıyor.

 
 
Çipli kimlikler geliyor
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun haberini verediği çipli kimlik kartları ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. ‘Akıllı Kimlik Kartları 3 yıl içinde ülke geneline dağıtılacak, Pembe ve mavi nüfuz cüzdanları tarihe karışacak.

Yeni kimlikler 2014 Aralık ayı itibariyle yeni sahiplerini bulacak. Bugüne kadar 10 milyon adet basılan kartların, bu yıl sonuna kadar 2 milyon kişiye verilecek. Kimlik kartlarının vatandaşa maliyeti 18 lira olacak.

Akıllı kimlik kartlarının içinde 1 GB’lik çip bulunacak. Kişinin, parmak, damar ve avuçiçi izi gibi tanımlayıcı özellikleri kimlikte yer alabilecek. Ayrıca, banka hesap numaraları, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip de kimlikte bulunacak. Böylece vatandaşlar günlük hayatta birçok işlemi tek kartla yapabilecek.

Çipli kimlikler, vize istemeyen ülkelere girişlerde pasaport yerine de geçecek.

Kullanım süresi 10 yıl olarak öngörülen akıllı kimlikler nasıl edinilecek? Vatandaşlar, kimlik kartlarını almak üzere mektupla ya da muhtarlık askı listeleri ile davet edilecek.

Yeni kimliklerin 2017 yılına kadar tüm Türkiye’de dağıtımının tamanlanması hedefleniyor.Dağıtımların sağlıklı yapılabilmesi için,İlçe Nüfus Müdürlükleri de yeniden yapılanıyor.Nüfus Personeli seminerlerden geçirilerek,teni döneme adaptasyonları sağlanıyor.İlçe Nüfus müdürlükleri binalarında fiziki değişikliğe gidilerek,yeniden yapılanmaya başlanan Nüfus çalışanları,artık Bankalarda olduğu gibi vatandaşlarla birebir görüşerek ,talep ve isteklerini yasalar uygun şekilde yerine getirmeye çalışacaklar,Performansa dayalı terfi  sistem  getirilerek,başarılı Nüfus personeli teşvik edilmesi hedefleniyor.


ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
ABDULLAH ORTAÇ-ÖZEL HABER

23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00