6.KARADENİZ SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Giresun Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından ortaklaşa düzenlenen Karadeniz'den Hazar'a Stratejik Bakış” konulu VI. Karadeniz Uluslara

Gündem 9.11.2014 11:37:28 0
6.KARADENİZ SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Giresun Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Karadeniz’den Hazar’a Stratejik Bakış” konulu “VI. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu” başarı ile gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında KARASAM Müdürü Doç. Dr. Yalçın SARIKAYA, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet EREN, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Adakan MADUMAROV, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit TÜYMEBAYEV, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan Kooperasiya Üniversitesi Rektörü Eldar QULIYEV, İstanbul Milletvekili Dr. İsmail SAFİ ve Giresun Valisi Hasan KARAHAN birer konuşma yaparak; Karadeniz ve Hazar bölgesinin enerji hatları ve enerji koridoru olması açısından stratejik ve jeopolitik öneme haiz olduğuna dikkat çekerek, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin işbirliği ve ikili ilişkilerinin artarak sürdürülmesi gerektiğine dikkat çektiler, Giresun Üniversitesi’nin 6 yıldır gerçekleştirdiği ve her geçen yıl artan bir katılımla sürdürdüğü Karadeniz Uluslararası Sempozyumlarının bu anlamda çok önemli bir misyonu yüklendiğine vurgu yaptılar.

ATTAR
Türkiye’nin enerji koridoru haline gelmesi hasebiyle jeopolitik ve stratejik öneminin hergeçen gün arttığını belirten Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Atar, “Devletleri rencide etmeden ama uluslararası siyasetin özüne uygun bir şekilde ülke ekonomisinin güçlendirilmesi, stratejik hedeflerin belirlenmesi noktasında; ortaya bir siyaset koyan Türkiye’nin bu bölgede olup bitenlerle ilgili akademik arenada akademisyenler tarafından dile getirilmesi gerekmektedir. Karadeniz’den Hazar’a stratejik bakış içerisinde; özellikle bölgenin rengini, siyasetini, coğrafyasını, uluslararası ilişkilerdeki güç dengelerini değiştirecek kapsamdaki temel bir proje olan Kars - Anadolu doğalgaz Hattı’nın bu gün ve geleceği ile ilgili düşüncelerini, inanıyorum ki bu sempozyum detaylı bir şekilde ele alacaktır” dedi.

TÜYMEBAYEV
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tümbayev ise yaptığı konuşmada, “Hazar Denizi haritaya baktığımızda deniz denmesine alıştık ama coğrafi terim olarak deniz değil büyük göl oluyor. Onun için Hazar Denizi’nin yanında yaşayan milletler olarak büyük sorunlarımız var. Dünyaya direk açılmak, bağlantı kurmak; özellikle ticari ekonomik açıdan direk faaliyete geçmek için Karadeniz’in büyük önemi vardır” şeklinde konuştu.

SAFİ
İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. İsmail Safi ise konuşmasında “Zaman zaman şahit oluyorum birçok politikacı konuşurken ’Karadeniz enerjinin dünyaya ulaşmasını sağlayan güvenilir bir koridordur’ diyorlar. Biz bundan büyük bir gurur ve sevinç duyuyoruz. Bu önemlidir ama asla yeterli değildir. Onun için ben burada Giresun inisiyatifini önemsiyorum bu tamamen yerli bir bakıştır” diye konuştu.

SEMPOZYUM BAŞARILI GEÇTİ


İki gün süren sempozyuma yurtiçinden ve yurtdışından 70 civarında akademisyen katıldı.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR’ın başkanlık yaptığı değerlendirme oturumunda; Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Temsilcisi Dr. Sergei GONCHARENKO, Ukrayna Milli Bilimler Akademisi Rektörü Prof. Dr. Yuriy L. BOSHYTSKY, Gürcistan Güney Kafkasya Bölgesel Güvenlik Enstitüsü’nden Alexander RUSETSKY, Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nden Dr. Uwe HALBACH sempozyumla ilgili değerlendirmelerde bulunarak; Karadeniz ve Hazar havzalarının jeopolitik önemi ve atılacak stratejik adımlarla ilgili görüş ve bildirilerin paylaşıldığı sempozyumun çok başarılı ve olumlu geçtiğini vurguladılar.

PROF. DR. AYGÜN ATTAR’A ‘AVRASYA HİZMET NİŞANI’ TAKDİM EDİLDİ
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerinin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda güçlenmesi hususunda yapmış olduğu katkılardan dolayı Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneğinin 20 Ekim 2014 tarih 2/1 sayılı yönetim kurulu kararına istinaden “Avrasya Hizmet Nişanı” ile taltif edildi. Nişanı İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi ile Eko Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren takdim ettiler.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com

 

ARTUKLU HABER AJANSI-GİRESUN


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07