6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü dolayısıyla Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan bir açıklama yaptı. Diyetisyenlik 2013 yılının en popüler meslek grubunda yer alıyor. Günümüzde artık sağlıklı yaşam denildiğinde ilk akla gelen `YETERLİ VE DENGELİ BESLENME` olduğunu kabullenmiş bir topluma sahibiz. Ve beslenme bilimi ile ilgili hizmet veren, beslenme planlaması yapabilen tek meslek diyetisyenliktir.
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyetisyenliğin büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen bir meslek olduğunu belirtti.
Aslı Cemile Özatan bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen diyetisyenlerin fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendirdiklerini, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânladıklarını, eğitim verdiklerini, eğitim programlarını uyguladıklarını ve izlediklerini ifade etti.
Diyetisyenlik mesleğinin gelişimi hakkında da bilgi veren Özatan, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 21. yüzyılın en gözde meslekleri arasında yer alan DİYETİSYENLİK; aynı zamanda 2013 yılının en popüler meslek grubunda ilk 8`de yer alıyor. Ülkemizde hızla diyetisyen sayısının artmasına rağmen halen ülkemizde her 100.000 kişiye 4,2 diyetisyen düşüyor. Fakat ülkemizde obezitenin ve obezitenin neden olduğu diğer hastalıklara baktığımızda bu sayı oldukça yetersiz görünüyor. Amerika ve Avrupa`ya baktığımızda diyetisyen sayısı oldukça yüksek. Ülkemizde de 2004- 2009 yılları arasında standart bir mezun sayısı var iken 2009 yılından sonra çok hızlı bir şekilde diyetisyen öğrenci sayısı ve mezun sayısında artış gözleniyor. Bu durum hem memnun edici hem de endişe verici.
BESLENME; deniz-derya bir branş. Bizim üzerimize düşen her türlü yeniliği takip ederek mesleğimizi icra etmek.
Aynı zamanda diyetisyen olmamasına rağmen diyetisyen unvanı ile iş yapmaya çalışan kişilere de fırsat vermemek gerekiyor.” dedi.
Aslı Cemile Özatan, beslenme ve diyet konularında destek almak isteyenlerin kişileri iyi tanıyıp, mesleklerini sorgulayıp gerçekten diyetisyen ise beslenme hizmeti almayı planlamaları gerektiğine, diyetisyenin sağlıkla ilgili herhangi bir yükseköğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişiler olduklarına dikkat çekti.
Özatan, tüm diyetisyenlerin 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Gününü de kutladı.
ABDULLAH ORTAÇ(AHA)ANKARA