Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde evlerde bayram hazırlıkları son hızla devam ederken herkesi ‘tatlı’ bir telaş sarmış durumda: Bu bayramda sevdiklerimize hangi tatlıyı ikram etsek? Türkiye’nin en zengin buğday karışımına sahip un markası Eriş Un, hazır tatlı almak yerine evde kendi bayram tatlısını yapmak isteyenleri unutmadı. 7 bölgemizin birbirinden lezzetli 7 tatlı tarifini sizler için hazırladı.
Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç’in Baklavalık Böreklik ve Çok Amaçlı Eriş Un’la hazırladığı “bayram tatlıları menüsünde” Kars mutfağının en özel lezzetlerinden Dede Baba Tatlısı, Çankırı’nın adını şeklinden alan Gül Tatlısı, Tekirdağ’ın meşhur tatlısı Hayrabolu, Mersin’in vazgeçilmez lezzetlerinden Kerebiç, Karadenizlilerin en sevdiği tatlıların başında gelen Laz böreği, İzmir’in ünü tüm Türkiye’ye yayılmış lezzetlerinden lokma tatlısı ve Güneydoğu mutfağının gözdesi Şam Tatlısı yer aldı.
Siz de Eriş Un’un 1 kg, 2 kg, 5 kg’lik ambalajlarından ihtiyacınıza en uygun olanını seçerek geleneksel Türk mutfağının en güzel lezzetlerini bayram sofralarınıza taşıyabilirsiniz. İşte 7 bölgemizden bu bayramda damağınızı tatlandıracak en özel unlu tarifler:
DEDE BABA TATLISI- KARS
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
6-8 kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
3 su bardağı ERİŞ UN
3 çay bardağı şeker
3 adet yumurta
2 çay bardağı yoğurt
250 gr tereyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
1 su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı
Hamuru için bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri çırpın. Daha sonra yoğurt ve eritilmiş tereyağını da sırasıyla ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Birer paket vanilya ve kabartma tozu eklediğiniz karışıma ERİŞ UN‘u da katarak çırpın. İstenen kıvama gelen hamuru dolapta soğutun. Yağlanan fırın tepsisine soğuyan kek hamurundan kare kalıpla parçalar kesip yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serpin, cevizlerle süsleyip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Soğuk veya ılık servis edin.
GÜL TATLISI - ÇANKIRI
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
6-8 kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
3 su bardağı ERİŞ UN
250 gr tereyağı
2 kaşık yoğurt
2 kaşık ayçiçek yağı
1 adet yumurta
1,5 çay bardağı irmik
250 gr ceviz
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yapılışı
Hamuru için bir karıştırma kabında tereyağı, ERİŞ UN ve diğer malzemeleri karıştırın, hamuru elde ettikten sonra, oklava yardımıyla açın hamuru 4′e bölün. Cevizin 1/4′ünü her bir hamura koyun ve rulo şeklinde sarın, halkalar halinde kesin. Böldüğünüz kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizin, önceden 175 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Şerbeti için şeker ve suyu kaynatın. Piştikten sonra sıcak şerbet dökün ve soğuk servis edin.
HAYRABOLU TATLISI - TEKİRDAĞ
MARMARA BÖLGESİ
4 kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
2 su bardağı ERİŞ UN
500 gr tuzsuz peynir
3 adet yumurta
Yarım su bardağı irmik
1 çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için;
4 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
2-3 damla limon suyu
Üzeri için;
200 gr kaymak
Yapılışı
Hamur kabınıza yumurtaları kırın ve iyice çırpın. Peyniri çatal ile ezin ve yumurtaların üzerine dökerek karıştırın. Karışımın üzerine, irmik, karbonat ve kabartma tozunu ilave ederek iyice karıştırın. Son olarak ERİŞ UN’u azar azar ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan küçük bezeler koparın ve avucunuzun içinde şekil vererek fırın tepsisine dizin. 170 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin. Şerbet için gerekli şeker ve suyu bir tencerede karıştırın ve ocakta kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca üzerine 2-3 damla limon sıkın. Fırından çıkan tatlıyı tencerede kaynayan şerbete atın ve bir süre şerbeti emmesini sağlayın. Tabağa alınan tatlıyı soğuduktan sonra üzerine kaymak koyarak servis edin. Arzuya göre üzerine Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
KEREBİÇ- MERSİN
AKDENİZ BÖLGESİ
6 Kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 adet yumurta
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3-4 su bardağı ERİŞ UN
İçi için;
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı çekilmiş Antep fıstığı
1/3 çay kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı şeker
Üzeri için;
1 çay bardağı pudra şekeri
Yapılışı
İç malzemelerin hepsini bir kapta karıştırın. Hamuru için ERİŞ UN ve diğer malzemelerin hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. İçli köfte gibi içini oyup iç malzemeden 1-2 tatlı kaşığı doldurun. İçini doldurduğunuz hamurun ağzını hafifçe kapatıp çok bastırmadan uçlarını birleştirin. Altı düz üzeri kubbe olacak şekilde şekillendirin. İsteğe göre bir tarafını fıstık içine batırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 180 derece fırında üzeri fazla pembeleşmeden pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edin.
LAZ BÖREĞİ- RİZE
KARADENİZ BÖLGESi
8-10 kişilik
Malzemeler
Muhallebi için;
7 su bardağı süt
3 yemek kaşığı ERİŞ UN (baklavalık, böreklik)
6 yemek kaşığı nişasta
1,5 su bardağı şeker
4 adet yumurta sarısı
Çeyrek çay kaşığı karabiber
Hamuru için;
1 adet yumurta
2 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar ERİŞ UN (baklavalık, böreklik)
Şerbeti için;
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
Üzeri için;
500 gr tereyağı
Yapılışı
Muhallebisi için; sütü, ERİŞ UN’u, nişastayı ve şekeri bir tencereye alın, yaklaşık 10 dakika kaynayana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha karıştırın ve bir kenara alın.Çırpılmış yumurta sarısını hızlı bir şekilde karıştırarak muhallebiye ekleyin. Soğumaya bırakın. Hamuru için tüm malzemeyi bir kaba alın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 10 eşit bezeye bölün. Bezeleri nişasta ile yırtılmayacak incelikte açarak bir yufka haline getirin. 500 gram tereyağını eritin. Açtığınız yufkaların 5 adedini eritilmiş tereyağı ile yağlayıp yuvarlak fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine soğumuş muhallebi yayın, sonrasında karabiber serpin. Kalan 5 bezeyi de nişasta ile açıp aralarını eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Yufkaları tepsideki tatlının üzerine yayın. Tatlıyı börek dilimi şeklinde dilimleyip kalan eritilmiş tereyağını üzerinde gezdirin. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika üzeri kızarıncaya dek pişirin ve soğumaya bırakın. Şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kıvam alıncaya kadar kaynatın. Tatlı soğukken üzerine sıcak şerbet gezdirin. Şerbet çekince servis edin.
LOKMA- İZMİR
EGE BÖLGESİ
8-10 kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
2 su bardağı ERİŞ UN (baklavalık, böreklik)
20 gr yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
Ayçiçek yağı
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yapılışı
Karıştırma kabına 2 su bardağı ERİŞ UN’u ekleyin. Üzerine toz şekeri katın. Başka bir yerde yaş mayayı, su ile eritin. ERİŞ UN’un ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına eritilmiş mayayı, sütü ekleyin, karıştırın. Daha sonra eritilmiş tereyağını ve kar haline getirilmiş yumurta akını da ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Tavaya sıvıyağı ekleyin. Hamurdan kaşık yardımıyla alıp kızartın. Şerbeti için ise 4 su bardağı toz şeker ile 2,5 su bardağı suyu kaynatın ve soğutun. Lokmaları soğumuş şerbetin içine atıp birkaç dakika karıştırdıktan sonra servis tabağına alarak sıcak olarak servis edin.
ŞAM TATLISI- GAZİANTEP
G. DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
10 Kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
Yarım su bardağı ERİŞ UN
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Yarım su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
Yarım su bardağı çiğ badem
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım adet limon suyu
Yapılışı
Şerbeti için; su, şeker ve limonun suyunu kıvamlı bir hale gelinceye kadar kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir kabın içine ERİŞ UN ve kalan hamur malzemelerini koyup, iyice karıştırın. Bu karışımı yağlanmış tepsiye boşaltın Üzerine çiğ bademleri dizin. önceden 175 derecede ısıtılmış fırına sürün. Kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.Tatlıyı yaklaşık iki parmak kalınlığında ve yaklaşık 10 parmak uzunluğunda çubuk gibi dilimleyin ve soğumaya bırakın. Tatlı tüm şerbeti emerek soğuyup kendini çekince soğuk olarak servis edin. (isteğe bağlı olarak kaymakla servis edebilirsiniz)
Erişler Gıda Hakkında:
Türkiye’nin lider un ihracatçısı Erişler Gıda’nın kökleri, 1920 yılında Ordu/Fatsa’da başlanan zahire ticaretine dayanır. II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra 1946 yılında Ali Eriş, babasından edindiği ticaret tecrübesiyle 1950 yılında öncelikle fındık ihracatına başlamıştır. 1974 yılına gelindiğinde ilk un değirmeni yatırımı gerçekleştirilerek un imalatı yapılmıştır. Anadolu’da küçük bir ticarethane olarak yola çıkan Erişler Gıda, bugün dünyanın yaklaşık 50 ülkesine 2014 yılında 50 ülkeye 230 bin ton un ihracatı yapan, 100 milyon dolara yaklaşan ihracat rakamlarıyla ülke ekonomisi için katma değer oluşturan bir gruba dönüştü. Erişler Gıda bünyesindeki şirketlerde 400’ü aşkın çalışan istihdam ediliyor.
Erişler Gıda'nın altında toptan ve perakende grupları bulunmaktadır. Toptan üretimin altında Eriş Un, perakende grubunun altında ise NUDO kıvırcık erişte ve Eriş Un markaları bulunmaktadır.