Kendilerine ?Yedi Renk Tek Yürek? adını veren ve aralarında Milletvekillerinin de bulunduğu farklı illerden ve bölgelerden gelen federasyon ve dernek başkanlarından oluşan heyet Diyarbakır Valisini makamında ziyaret etti.
Kendilerine ‘Yedi Renk Tek Yürek’ adını veren ve aralarında Milletvekillerinin de bulunduğu farklı illerden ve bölgelerden gelen federasyon ve dernek başkanlarından oluşan heyet Diyarbakır Valisini makamında ziyaret etti.
Heyette İstanbul Milletvekilleri Metin Külünk ve Hasan Turan ile Rize Dernekler Federasyonu, Van Dernekleri, Giresun Dernekler Federasyonu, Ağrı Doğubeyazıt Derneği, Yalova Kafkas Dernekleri, Kastamonu Dernekler Federasyonu, Bingöl AB- Hayat Platformu, Muş Dernekler Federasyonu, Manisalılar Derneği, Denizlililer Derneği, Egeliler Birliği, Amasya Gönüllüleri, Bayburt Dernekler Federasyonu, Burdurlular Derneği, Bilecikliler Derneği, İstanbul Yörük Türkmenler Derneği, Bilecik Dostları Derneği, Sakarya Dernekler Federasyonu, Pendik Dernekler Federasyonu, Ardahan Posoflular Derneği, Zonguldak Dernekler Federasyonu, Elazığ Dernekler Federasyonu, Muşlular Derneği, Erzurum Şenkaya Dernekler Federasyonu, Rizeli İşadamları Derneği, Diyarbakır Surkenti Derneği, Güneysu Derneği, Siirtliler Vakfı, Şile Kadın Platformu, Afyon Dernekler Federasyonu, Trabzon Dernekler Federasyonu, Sürmeneliler Derneği, Çankırı Dernekler Federasyonu üyeleri yer aldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette bir konuşma yapan Heyet Sözcüsü Ömer Erdoğan şunları söyledi: “2001 den bu tarafa Rize Güneysu öncülüğünde, hemşeri dernekleri kendi arasında muhabbeti artırıp, küçük çaplı yemeklerle başlayan birlikteliğimiz, baktık ki memleketin her bir diyarı aynı heyecanı, aynı nabzı paylaşıyor. Değişik sosyal amaçlı faaliyetlerimiz oldu. Bugün de 40 civarında bir derneğimizle Diyarbakır’a gelelim istedik. Diyarbakır insanıyla kucaklaşalım, onlarla beraber namaz kılalım, Diyarbakır’daki yöneticilere selam verip hatırlarını soralım. Buradaki güvenlik görevlilerini kucaklayalım, çünkü onlar hakikaten çok zor ve uzun, sıkıntılı dönemler geçirdiler. Onlara bir nebze olsa moral vermiş olalım, ya da dertleriyle dertlendiğimizi htirelim. Biz bu hissiyat konusunu çok önemsiyoruz. Anadolu hissiyatını Diyarbakır’a htirmeye geldik. Tek amacımız budur. Bizim altını çizdiğimiz bir sloganımız vardır; ‘Muhabbeti artırmak’ Selam verip, aleyküm selam almaya geldik. Bu topraklar ve bu bölge yurdumuzun, Selamın en güzel alınan en güzel verildiği topraklardır. Burada gördüklerimizden çok memnun olduk. Bütün arkadaşlarım adına size tekrar yürekten teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Allah size kolaylıklar versin.”
“Diyarbakır 1.654.000 nüfusuyla Türkiye’nin 12. en büyük şehridir.”
Ömer Erdoğan’dan sonra konuşan Vali Aksoy ise şunları söyledi: “Sayın milletvekilleri, çok değerli misafirlerimiz. Bugün sizleri Diyarbakır’da görmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Yedi renk tek yürek; bu aslında tüm Türkiye yi ifade eden güzel bir başlık. Doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle Türkiye bir bütün ve bir bütün olmayı da bugün sizlerin buraya yaptığı ziyaretten Diyarbakır’da hissediyoruz. Diyarbakır 1.654.000 nüfusuyla Türkiye’nin 12. en büyük şehridir. 17 ilçesi 1039 köy ve mahallesi var. Doğu ve Güneydoğunun en büyük kentlerinden birisidir. Önemli potansiyele sahip bir kent, ancak bu potansiyelini çeşitli nedenlerle başta terör olmak üzere arzu edilen noktaya taşımış değil. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemde Diyarbakır Türkiye’nin mevcut potansiyellerini öne çıkaran önemli şehirlerden birisi olacaktır”
“Diyarbakır 33 Ayrı Medeniyete Ev Sahipliği Yapmış, Bu Medeniyetlerin İzlerini De Bugüne Kadar Belirli Oranda Korumuş Ve Taşımış Bir Şehir”
“Diyarbakır‘ın başka bir özelliği de, Anadolu’nun İslamiyet’le buluştuğu ilk bölge olması, Kuran-ı Kerim de adı geçen 2 Peygamberin kabrinin bulunduğu bir şehir, sahabelerin bulunduğu bir şehir, böylesine de maneviyatı üst noktada olan şehirlerimizden birisidir. 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin izlerini de bugüne kadar belirli oranda korumuş ve taşımış bir şehir. Kültürel değerleri oldukça yüksek bir şehir. Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri geçtiğimiz yıl UNESCO Kültür Mirası listesinde yer almıştır. Diyarbakır Surları 5800 metre uzunluğundadır. Bu Surların birçok burcu var. Bu burçların birçoğunun restorasyonu tamamlandı.”
“Diyarbakır’da son 13 yıl içerisinde yaklaşık olarak 24 Milyar yatırım gerçekleştirmiştir”
“Son 13 yıl içerisinde Devletin ilgili kurumlarının, Sadece Sur’un Kültürel gelişmesine ve kalkınmasına harcadığı para 130.000.000 TL civarında, bugün bir kısmını sizlerde İçkale de gezdiniz, gördünüz. Oraların restorasyon ve rehabilite edilebilmesi için kullanılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Kültür Bakanlığının, Kalkınma Bakanlığının bazı projelere sağladığı kaynaklar gibi farklı kurumların ilimize aktardığı ve gerçekleştirdiği hizmetlerdir. Devletimiz, Diyarbakır’da son 13 yıl içerisinde yaklaşık olarak 24 Milyar lira yatırım gerçekleştirmiştir. Şu anda devam eden yatırımlarımızın yaklaşık proje tutarlarına baktığımızda 5 Milyar lira civarındadır”
“1 Mayıs İtibariyle Kıbrıs Uçuşları Sonra da Almanya Ve Diğer Ülkelerle Entegre Olacak”
“Havalimanımızı gördünüz, yaklaşık 5 ay oldu hizmete gireli, 6 körüklü, uluslararası standartlar da bir havalimanı. Uluslararası uçuşlarımız da geçtiğimiz günlerde başladı, ilk uçuşumuzu Erbil’e yaptık. Bölgeler arası ticari ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayacak bir çalışmadır. 1 Mayıs itibariyle de Kıbrıs uçuşları sonrada Almanya ve diğer ülkelerle de entegre olacak. Bölgenin turizm hareketliliği, ticari hareketliliği de daha iyi bir noktaya gelecektir. Diyarbakır’da mevcut bir Organize Sanayi Bölgemiz var. Yaklaşık 5.000 civarında vatandaşımız orada istihdam edilmektedir. Yeni bir Tekstil Kent kurulumu ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Mütevelli heyeti oluşturduk. Bakanlık onayına sunduk. Özellikle emek yoğun bir istihdam yaratması bakımından Tekstil Kentin ve Diyarbakır’ın daha iyi bir noktaya geleceği hususunda katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte farklı Organize Sanayi Bölgeleri, lojistik merkezleri gibi bir takım çalışmaları yapma gayretimiz ve amacımız var”
“Sulu tarıma geçildiğinde 308.000 kişiye ek istihdam sağlanacaktır”
“Sulama anlamında Diyarbakır önemli bir sulama projesi olan Silvan Projesi, GAP’ın önemli bir ayağı, yaklaşık proje tutarı 6,5 Milyar liradır. Şu ana kadar önemli bir kısmı tamamlandı ve devam ediyor. Bu proje tamamlandığında, sulu tarıma geçildiğinde 308.000 kişiye ek istihdam sağlanacaktır. Diyarbakır’da yeni stat yapımı devam ediyor. Bu ve buna benzer birçok yatırımlar var. Tabi Sur’da yaşadığımız son olaylar, özellikle örgütün gerçek yüzünün halk tarafından görülmesine de fırsat yarattı. Çukurlar kazılarak, barikatlar kurularak, patlayıcı yerleştirilerek yapılması istenen bu faaliyetin, aslında halka büyük bir zarar verdiğini, halkta yaşayarak gördü ve örgüte vermiş olduğu desteği ciddi bir şekilde geri çekti. Özellikle hukuk dışı yapılan birçok çağrıya da itibar etmedi. Katkı sunmadı. Bu anlamda Diyarbakır halkına bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum.”
“Taşınan ailelere de özellikle 2016 yılı Ocak ayından itibaren 1000 er TL temel ihtiyaçlarının karşılanması ve kira anlamında katkı sağlamak amacıyla yardımlarda bulunduk”
“Sur ilçesinde operasyon bölgesi olarak 6 mahallemiz var, 6 mahallemizde yaşayan yaklaşık 24.000 civarında vatandaşımız vardı. Bunlardan yaklaşık 22.000 kişi bu çatışma sürecinde diğer mahallelere taşındı. Bir kısmı akrabasının yanına gitti, bir kısmı ev kiraladı. Hiçbir yere gidecek durumu olmayan ailelere de devlet olarak, biz dışarda açıkta bırakmayız dedik. Otellerle anlaşma yaptık ve bunları otellerde misafir ettik. Şu anda 300’ün üzerinde vatandaşımız misafir olarak otellerde kalmaya devam ediyor. Taşınan ailelere de özellikle 2016 yılı Ocak ayından itibaren 1000 er TL temel ihtiyaçlarının karşılanması ve kira anlamında katkı sağlamak amacıyla yardımlarda bulunduk. Yaklaşık 14 Milyon TL bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması açısından Başbakanlık Acil Destek Fonu ve Aile ve Sosyal Bakanlığımızın Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına aktardığı kaynaklarla destek sağladık. Burada amaç vatandaşın mağduriyetini en aza indirebilmek. Özellikle çocuklarımızın eğitimleri aksamaması için farklı okullara taşımalı sistemle ilgili çalışmalar yaptık. Sağlık hizmetlerin aksamaması için özellikle gebelerin izlenmesi, çocukların aşılanması ve birçok hastanın takibi hususunda ilgili birimlerimizi çalıştırdık”
“20.362 kişi ile yüz yüze görüşüldü. 18.417 kişi ile de ikinci kez görüşmeler yapıldı”
“Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Kızılay Sur’da mağdur olanlara Gıda paketleri gönderdi ve birtakım nakdi yardımlar yaptı. Birçok STK ve başka bölgelerden yine bize bu anlamda maddi yardımların ötesinde o birlikte olma duygusunu yaşatma adına da önemli katkılar geldi. Elele vererek Diyarbakır’da yaşanan bu olayların geçiştirilmesi için gayret gösterdik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Uzmanlarınca taşınan aileler ziyaret edildi. 20.362 kişi ile yüz yüze görüşüldü. 18.417 kişi ile de ikinci kez görüşmeler yapıldı. Bazen üçüncü kez yapılan görüşmelerde ilk görüşmelerde görülen eksiklikler giderildi mi? Ne gibi sorunlar devam ediyor? Bunlara bakmak suretiyle bu çalışmaları ortaya koyuyoruz.”
“Devletin şefkatli yönünü sıcak yüzünü burada mağdur olan vatandaşlarımıza sunma adına bütün imkânlarımızı ortaya koyuyoruz. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve ilgili Bakanlarımız da büyük bir hassasiyet içerisinde bu çalışmalarımızı destekliyor ve katkılarını sunuyorlar. Önümüzdeki süreçte bu yaraları daha hızlı bir şekilde saracağız. Sizlerin de bu ziyaretiniz, Türkiye’nin bir bütün olduğunu ve dayanışmayı ortaya koyma adına önemsiyorum. Ben katkısı olan Ömer Bey başta olmak üzere, sayın milletvekillerimize ve sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve tekrar hoş geldiniz diyorum.”
Konuşmanın ardından ziyaret basına kapalı bir şekilde devam etti.