81 İLİN İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLERİ ANTALYA`DA SEMİNERDE BULUŞTU

81 İlin Nüfus ve Vatandaşlık Müdürleri Antalya`nın Kemer ilçesinde düzenlenen Seminerde buluştu.Seminerin Açılışına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu;``Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü?nün hizmet içi eğitim seminerine katıldı. Karaloğlu ?N

1.11.2017 10:02:24 0
81 İLİN İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLERİ ANTALYA`DA SEMİNERDE BULUŞTU

81 İlin Nüfus ve Vatandaşlık Müdürleri Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen Seminerde buluştu.Seminerin Açılışına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu;''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün hizmet içi eğitim seminerine katıldı. Karaloğlu “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüz dijital teknolojiyi ilk ve en iyi kullanan yüz akı kurumlarımızdan bir tanesidir” dedi.

 

Süleyman Soylu Antalya’yı, Anadolu’nun misafirperverliğini ve büyük milletimizin âlicenaplığını mutat bir şekilde ortaya koyduğunu ifade ettiği Vali Münir Karaloğlu’na ve her gün yaptığı etkinliklerle bu güzel şehri sadece Anadolu medeniyetiyle değil bütün dünyayla birleştirdiğini belirttiği Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e memnuniyetini dile getirdi.
 

Bakan Soylu, vatandaşın kimlik kartını, ehliyetini, pasaportunu zamanında alabildiği, eziyet çekmediği ve devlet dairesinden çıkarken söylenmediği bir sistemi oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı. Hayatta kalma ve varoluş mücadelesini verebilmenin bu medeniyetin en önemli sınavı olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, millet olmanın gereklerini yerine getirmenin, medeniyetini yukarılara taşımanın belki de en önemli sorumlulukları olduğunu açıkladı.
 
Nüfus ve vatandaşlık işlerinin, bakanlığın görevleri açısından köklü ve ciddi ağırlığı olan işlerden birisi olduğuna dikkati çeken Soylu, şu ifadeleri kullandı:
 
 
"Nüfusla ilgili kayıtlarımızı doğru tutmak, etkin ve erişebilir hale getirmek aslında vatandaşın devletle etkileşim içerisinde olduğu her işlemde fark oluşturmaktadır. Teknoloji gelişiyor. Geliştikçe de yeni ihtiyaçlar, kurumlar, talepler ortaya çıkıyor. Nüfus işleri noktasında hem yeni teknolojileri sisteme dahil etmek, hem işlemleri hızlandırmak hem de bütün bunların yasal altyapısını hazırlamak zorundayız. Veriye ulaşılabilirliği hızlandırırken veri güvenliğini de hep birlikte test etmek zorundayız. Yani bilgiyi etkin bir şekilde paylaşacaksınız hem de insanların kişisel verilerini istismara mahal bırakmayacak şekilde koruyacaksınız, muhafaza edeceksiniz. Bakanlığımız nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğü eliyle bugüne kadar ciddi ve çok iyi tahkim edilmiş teknolojik altyapı ve dönüşüm ortaya koymuştur. Süreç halen devam etmektedir. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, Adres Kayıt Sistemi, Kimlik Paylaşım Sistemi, Dijital Arşiv Projesi, Mekansal Adres Kayıt Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi, e-vatandaşlık hizmetleriyle yakında uygulamaya alacağımız pasaport ve sürücü belgesi hizmetleri, bütün bunların kimisi faaliyette kimisi de süreci devam eden uygulamalardır. Sürekli kendisini yenileyen, canlı bir organizma olarak sürekli üreten ve sürekli muhatabına memnuniyet ifade etmeye çalışan aynı zamanda geçmişi muhafaza eden, geleceği de hizmetleriyle bütünleştirebilen bir anlayışı başarılı bir şekilde uygulamaktadır."
 
 
"Nüfus idaresinin süreci ne kadar iyi götürüyor" diye düşündüğünü belirten Soylu, nüfus idaresinde genele oranla yüksek gördüğü hanımefendilerin bu başarıda büyük payı bulunduğunu söyledi.
 
 
Bakan Soylu, birbirinden bağımsız uygulamaların entegrasyonu meselesinin önemli olduğunu, bu konuya ciddi bir şekilde hükümet politikası olarak önem verdiklerini ifade etti.
 
Devletin bir cebindeki bilgiyi bir cebinden imtina ettirmenin, saklamanın doğru olduğu kanaatini taşımadığımızı ifade etmek isterim. Bu kanun ile doğum tescillerinden, isim, soy isim tahsislerine kadar bir çok işlemde vatandaşın bürokrasi yükünü hafiflettik. Elektronik ortam üzerinden yapılacak meseleler için vatandaşı nüfus dairesine yormanın çağımızın gerçekleri, teknoloji ve gelişmişlikle bir ilgisi yoktur."
 
Nüfus idaresine giren her vatandaşın oradan ayrılırken memnuniyet derecesinin yüksek olacağını vurgulayan Soylu, şu değerlendirmede bulundu:
 
 
"Devletin elinde tek tuşa basarak ulaşabileceği kayıtları vatandaştan kağıt ortamında istemesi garabetine de yaptığımız bu değişiklik ile son verdik. Artık kağıtları eline tutuşturup da gelmenin bir anlamı olmayacak. Bu kanunu çıkartmadan önce de bu değişikliği yaptık ve uyguladık. Sebebi zaman, maliyet ve tasarruf açısından doğru adımları atabilmekti. Sebebi, adresi esas alan tüm hizmetlerden yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerinin etkin olarak kullanılmasını, güvenlik, kimlik doğrulama, araçları kullanılarak nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgesinin e- devlet üzerinden alınmasını, hastane, mahkeme, evlendirme memurlukları, dış temsilcilikleri, doğum, evlenme, boşanma ve ölüm olayları ile mahkeme kararlarını elektronik ortamda bildirme ve nüfus kütüğüne kayıt etme yetkisinin verilmesiyle birlikte vatandaşların nüfus müdürlüklerine gerek kalmadan işlem yapabilmesiydi."
 
 
Bakan Soylu, vatandaşın değil devletin takip etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu bilgisayarlar, fiber optik kablolar niçin var. Vatandaşı koşturacağımıza devleti koştururuz, teknolojiyi, fiber optik kabloları koştururuz. İki iki daha dört. Hastanede doğacak çocuk, baba anne koştur koştur nüfus idaresine gidecek. Gerek yok. Hastaneden adı ve soyadıyla, eğer aile adını koyamamışsa, soyadıyla oradan bildirilecek. T.C. kimlik numarasını alacak daha sonra adı soyadı bildirilmişse nüfus kağıdı adresine gidecek. Normali 5 artı 2 günde gönderiyorsak, bunu biraz daha önce göndereceğiz. Yeni doğan bebeklerin nüfus kağıtlarını yetişmişlerden çok daha erken bir şekilde ailelerine teslim edebilme fırsatına sahip olabileceğiz." dedi.
 
Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları, yazım ve imla hatasından kaynaklanan anlam değişikliği bulunan isim ve soy isimlerin mahkemeye gitmeden il veya ilçe idare kurulu kararıyla değiştirilebilmesinin de önünün açıldığına işaret eden Soylu, şöyle devam etti:
 
 
"Bu çok doğal bir hak. Burada geçmiş dönemlerde yapılan bir yazım yanlışlığını düzeltebilmek için mahkeme kapılarında sürünmenin bir anlamı yok. Nüfus müdürlerimiz kendi iradeleriyle gelen kişilerin bu taleplerini yerine getirebilme kabiliyetine her daim sahip olmalı. Aslında biz bir yere gidiyoruz. Güven devletine. Vatandaş ile devlet arasındaki güvenin tamamen kurulduğu, arka planda da bu güvenin teknolojik aygıtlarla kontrol edildiği bir anlayışa doğru hep beraber adım atıyoruz."
 
 
 
Vatandaşların evlenme işlerini kolaylaştırmak, resmi nikahı artırmak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisini verilmesini sağlayacak düzenlemelerin yeni kanunda yer aldığını anımsatan Soylu, "Müftüler de kıyabilecek ama nüfus müdürlükleri de bu konuda yetkinlikleri, evlendirmeyi yerine getirebilecek yetkinlikleri söz konusudur. Köy muhtarlarımız, belediye başkanlarımız zaten bu nikahları kıyabiliyor. İsteyen istediği yerde, çoğulculuğu esas alan bir unsurla beraber kıydırabilme ve aynı zamanda erişimi daha da yaygınlaştırabilme konusunda bir adımı ortaya attığımızı ama bütün bunların sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'nda, bunları tutma açısından da kurallarını aynı şekilde muhafaza edilme açısından da nüfus müdürlüklerinde olduğunu ifade etmek isterim." diye konuştu.
Nüfus hizmetleri konusunda yeni bir iletişim kanalı kurduklarını dile getiren Soylu, vatandaşlara hızlı ve etkin bir şekilde cevap verebilmek için "Alo 199" etkileşim merkezini hayata geçirdiklerini ifade etti.
 
 
 
 
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarında 12 milyon 700 bin sayısını aştıklarını bildiren Bakan Soylu, 13 milyon sayısına doğru gidildiğini belirterek, katkı sunan personele teşekkür etti. Süleyman Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 
"T.C. kimlik kartını gördüğümde rengi gri ve solgundu. Bunu hemen çok iyi noktaya taşınması gerektiğini söyledim. Yetkili arkadaşlarımız bu konuda çalıştılar. Yeni bir yazılımla hiçbir maliyete girmeden daha kaliteli, daha renkleri ayırt edici çok daha iyi noktaya ulaşan kimlik kartını oluşturdular. Şimdi vatandaşlarımıza giden kimlik kartı bu. Kendi iç yeteneklerimizle kaliteyi çok daha iyi noktaya getirebiliyoruz. Bizim hükümet politikamız vatandaşımıza, ehliyet, pasaport ve kimliklerinin belirli süre içinde gitmesini sağlayabilmektir. Devlet vatandaşına öngörülebilirlik ortaya koymalıdır. Hizmet, huzur için bunu koymalıdır. Bir belirsizlik değildir devletin vatandaşına verebileceği. Ben nüfus kağıdına başvurduğumda kaç günde alırım. 5 6, 7 gün mü? Ben bunu 2- 3 ayda alacağım ne zaman geleceği belli olmaz beklentisi içinde olmamalıdır. Bu konuda önemli adımlar daha atılacak. Bir günlük daha bir tasarruf sağlayacak adım gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda bu pasaport, ehliyet içinde geçerlidir. Bir kurumun en üst profesyonelliği noktasında gerçekleştirmek temel görevimizdir."
 
 
İkinci nesil pasaportla ilgili de açıklama yapan Soylu, bunun hem Avrupa Birliği nezdinde attıkları önem bir adım olarak anlaşılması hem de önemli bir süreç olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
 
 
İllerdeki ödenek ve personel ihtiyacının bilgileri dahilinde olduğuna dikkati çeken Soylu, "2018 yılı için cari ödenek miktarını bir önceki yıla göre yüzde 6, yatırım ödeneği miktarını ise yüzde 53,21 oranında arttırdığımızı ifade etmek istiyorum. Personel noktasında sözleşmeli ve normal memur alımı yollarından kısa zamanda gidermek üzere çalışmalarımız devam etmektedir. Bin 200 civarında personelin bir kısmı başlamış, bir kısmı bu hafta sonuna kadar başlayacak. İş yükünün artmasıyla personel açısından da bir artışa gittik. Çok az daha bir personel ihtiyacımız karşılanması söz konusu olabilir ama bu bize 4 binin üzerinde polis tasarrufu sağlayacak. Gerek pasaporttan, gerek ehliyetten gerekse polisin elinde bulunan trafik tescilinin noterlere devrinden dolayı ciddi şekilde hem tasarruf hem de herkes kendi hizmetlerini yapabilecek kabiliyette olabilecek bir odaklaşmayı gerçekleştirecek." açıklamasını yaptı.
 
 
 
"Strateji Geliştirme ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı eliyle yürüttüğümüz ve 'Yalınlaştırma Projesi' olarak tabir ettiğimiz bu çalışma ile hizmet süreçlerinin vatandaş odaklı olarak yeniden tasarlandığı, kurumlar arası veri paylaşımını ve veri mahremiyetini en üst düzeyde sağlamaya imkan veren bir takım düzenlemeleri gerçekleştiriyoruz." diyen İçişleri Bakanı Soylu, şu ifadeleri kullandı:
 
"Bu dönüşüm için bakanlık ve taşra birimlerimizde değişik kademelerden 253 kişilik bir ekip oluşturduk. Öncelik olarak bakanlığımızca yapılan tanımlayabildiğimiz 684 hizmetin tamamı hizmet envanteri yönetim sisteminde tamamlandı. Yaptığımız incelemeler sonunda anlaşıldı ki başvuruya dayalı hizmetlerin sunulduğu kişi ve kurumlardan bakanlık olarak 2 bin 186 belge talep ediyoruz. Yapacağımız bu yalınlaşma çalışması ile bunların 664 tanesinden kurtuluyoruz. Bu sayede yüzde 30 oranında kırtasiye yani bürokratik bir tasarruf sağlıyoruz. Ayrıca 4 birim kapatılacak ve 96 işlem sürecinde de iyileştirme sağlanacaktır. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma arasında tespit ettiğimiz 29 ortak hizmette istenilen belgelerde süreçler birebir eşleştirilmiştir. Örneğin özel güvenlik eğitim kurumu faaliyeti izin belgesi, maddi hasarlı trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağının taraflara verilmesi veya otoparklara çekilen araçların teslimi gibi hizmetlerde bu eşleştirmeler sağlanmıştır."
 
 
Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde 18 yaşını tamamlayıncaya kadar nüfus kütüklerini tescil edilmemiş kişilerin tescil işlerinde istenen belge sayısının 6 olduğunu anlatan Soylu, yalınlaştırma sonucunda bunu 4'e düşürdüklerini aktardı.
 
 
 
 
 
 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA

23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00