Mamak Belediyesi bünyesinde 4 aydır faaliyet gösteren Türk savaş sanatı Sayokan meyvelerini veriyor. 7’den 70’e her yaşta sporcuyu barındıran Sayokan’da kuşak bağlama töreni Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve Grup Başkanvekili Faruk Gültekin’in katılımıyla gerçekleşti. Türk kültürünü gençlere tanıtan Sayokan kursunda eğitim gören 30 sporcunun sertifikalarını veren Akgül, “Tesisimizde çok sayıda branşta faaliyet gösteriyoruz. Geleneklerimizi geleceğe aktaran, manevi değerlerimize uyan bu sporun Mamak’ta öğreniliyor olması çok önemli. Yaptığımız çalışmalarda gençlerimizi spora kazandırmak için çaba sarf ediyoruz. Başarılı hocamız Murat Çekiç’e ve sporcularımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. Sayokan’ın dünya çapında kabul gördüğünü kaydeden Sayokan Eğitimcisi (Aybar) Murat Çekiç de, “Çalışmalarımız aralıksız devam ederken, yaptığımız kuşak sınavları ile yetenekli gençlerimizin bir üst kuşağa geçmesini sağlıyoruz. Bize destek veren belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
81 yaşında sayokan ustası oldu
Güç, kuvvet ve dayanıklılık gerektiren savaş sanatı Sayokan’a kireçlenme hastalığına şifa olsun diye başlayan 81 yaşındaki Allahverdi Pezük, 7 yıllık uğraşı sonucunda yardımcı aybarlık seviyesine yükseldi. 81 yaşında olmasına rağmen görenlere maşallah dedirten Pezük, dizlerindeki kireçlenme için doktor tavsiyesiyle tekvando ve karate kurslarına başvurduğunu ancak yaşı nedeniyle kabul edilmediğini, bunun üzerine Aybar (eğitimci) Murat Çekiç sayesinde Sayokan savaş sanatıyla tanıştığını söyledi.
Sayokan
”Savaşçının yolu ve kanı” ifadesinden oluşturulan sayokan, ilk Türk savaş sanatı olma özelliğini taşıyor. Her yaşta yapılabilen sayokanda, 9 aylık eğitimle savaş sanatının tüm teknikleri öğreniliyor. Sayokanda her bir seviyede farklı kuşak bağlanıyor. Manas Kapısı’na beyaz kuşakla başlanırken, Toy Kapıs’nda gökçin (mavi) kuşak, Kunt Kapısı’nda sarı kuşak, Mamak Kapısı’nda alçin (kırmızı) kuşak, Kazan Kapısı’nda da 4 bulung denilen içerisinde beyaz, mavi, sarı ve kırmızı renklerin olduğu kuşak kullanılıyor. Bu kuşaklardan sonra siyah kuşağa geçiliyor ve istenirse antrenörlüğe devam ediliyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA