Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Tanıtım Programı'nda Mardin kamuoyuna ve iş insanlarına hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde teknopark kurulacağı müjdesini verdi.
Dicle Kalkınma Ajansı tarafından ilan edilen Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Tanıtım Programı'nda Mardin kamuoyuna ve iş insanlarına hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde teknopark kurulacağı müjdesini verdi.
Sabah saatlerinde yapılan tanıtım programı, Ak Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya ile Mardin Valisi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Dicle Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demirtaş'ın açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra söz alan Bakan Varank, Mardin sanayisi ve yatırım ortamında son yirmi yıldaki gelişmelerin altını çizdi. Mardin'e 2002'den bu yana 4,8 milyar lira yatırım öngörüsü olan 948 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini ifade ederek, bu desteklerin katkısıyla şehirdeki işletmelerin sayısının 2008'de 2 bin 200 civarında iken 2019'da 6 bin 800'ü geçtiğini, imalat sektörlerindeki işyeri sayısının da yaklaşık 3 kat arttığını söyledi.
Bakan Varank'ın konuşmasının ardından Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği'nde işbirliği yapılacak Vakıf Katılım Bankası A.Ş.Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban ve Ajans Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı finansman protokolünü imzaladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında bu yıl Mardin'den destek almaya hak kazanan 'Bir Mutfak Hikayesi' ve 'Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri' projeleri için imzalar atıldı.
Başvuru sahibinin LEAP Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin olduğu Savur Belediyesi’nin ise ortak olarak yer aldığı Bir Mutfak Hikayesi Projesi’nde, Mardin Artuklu ve Mardin Savur ilçelerinde kurutma ve konserve yapım atölyelerinin kurulması planlanmaktadır. Bu atölyelerde 20’si Suriyeli Mülteci Kadınlar olmak üzere toplamda 60 dezavantajlı kadına gerekli mesleki ve teknik eğitimler verilerek aktif iş gücüne katılmaları sağlanacaktır. Toplam bütçesi 1 milyon olan proje ile kadın istihdamının artırılması ve üretimin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Başvuru sahibinin Kızıltepe İlçesi Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin olduğu, Kızıltepe Kaymakamlığı ve Belediyesinin ortak olduğu proje ile yine kadın istihdamının artırılmasını ve tarımsal üretimin teşvik edilmesi hedeflediğimiz bir diğer proje olan Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri Projesi ile de Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 18 mahallede 18 adet tandır evi kurmayı planlıyoruz. Toplam bütçesi 2 milyon olan bu proje ile 60 kadının istihdamı öngörülmektedir.
Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Mardin Büyük Şehir Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Mardin Kalesi Kaya Islahı Projesi” ile Mardin kalesi etrafında bulunan ve kaya düşmesi riski bulunan yamaçların teknik olarak değerlendirme ve raporlama çalışmaları sonrasında uygulanacak olan teknik müdahalelerle alandaki riskin bertaraf edilmesi hedeflenmektedir.
Sözleşmelerin imzalanmasının ardından Bakan Varank, iş adamları ile basına kapalı gerçekleşen toplantıda yatırımcıların sorunları dinleyerek çözümler sundu.
Toplantının ardından Dicle kalkınma ajansı tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında canlandırılan tarihi çarşılardan Hasan Ayyar, Revaklı, Tellallar ve Bakırcılar çarşılarına ziyaret ederek esnaf ve vatandaş ile bir araya geldi.
Mardin ziyaret programının son bölümünde Dara Antik kentini ziyaret ederek, Dara Antik Kenti Ören Yeri Çevre Düzenlemesi ve Restorasyonu Projesi açılışında konuşan Bakan Varank, Mezopotamya'nın medeniyet mirasına sahip çıkacaklarını ve tarihi mirasın ortaya çıkarılması için Dara'ya desteklerinin devam edeceğini belirtti.
Yoğun Mardin programını tamamlayan Bakan Varank, hava yoluyla Mardin'den ayrıldı.
,
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN