Çin hat sanatçısından Türkçe türkü sürprizi

Sert kalemle Çin Hat Sanatı'nın ilk akla gelen isimlerinden, Çin'in gizemli kültürüne ve Çin Hat Sanatı'na ışık tutan Pang Zuhonghua, Okan Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Türk-Çin Dostluğunun Köprüsü: Çin Hat Sanatı” başlıklı konferansta akordeon çalıp

Gündem 2.11.2013 16:30:05 0
 Çin hat sanatçısından  Türkçe türkü sürprizi

Sert kalemle Çin Hat Sanatı’nın ilk akla gelen isimlerinden, Çin’in gizemli kültürüne ve Çin Hat Sanatı’na ışık tutan Pang Zuhonghua, Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türk-Çin Dostluğunun Köprüsü: Çin Hat Sanatı” başlıklı konferansta akordeon çalıp Türkçe türkü söyleyerek öğrenci ve akademisyenlere sürpriz yaptı. Ilgaz Türküsü’nü söyleyen Zuhonghua, “Türk ezgileri ile Çin ezgilerinin birbirine yakınlığı kadar Türk Hat Sanatı ile Çin Hat Sanatı da birbirine yakın. Binlerce yıllık bu kültürümüzü gelecek nesillere iletelim ve yeni ustalar yetiştirelim” diye konuştu.

 

Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirilen  “Türk-Çin Dostluğunun Köprüsü: Çin Hat Sanatı” başlıklı konferansa İstanbul Çin Başkonsolosu Zhang Qingyang’ın yanı sıra Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Çin Ulusal Basın, Yayın, Radyo ve Televizyon Genel İdaresi İthalat Dairesi Başkan Yardımcısı Chen Yingming, Çin Çağdaş Edebiyat ve Sanat Yayınevi Başkanı Chen Chen’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli, akademisyen ve öğrenci katıldı. Konferansın açılışında konuşan  İstanbul Çin Başkonsolosu Zhang Qingyang, “Türkiye-Çin dostluğunu pekiştirmek ve Çin hat sanatını tanıtmak için buradayız. İki ülke arasındaki kültürel bağlar çok uzun bir geçmişe dayanıyor. Dostluğumuzun ve işbirliklerimizin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da, “Okan Üniversitesi olarak Türkiye’deki ilk Çince Mütercim-Tercümanlık Bölümü’nü açtık. Bu yıl Konfuçyüs Enstitüsü’nü kurduk. Çin’in yükselişine Okan Grubu ve Okan Üniversitesi olarak ciddi katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Konuşmasına Türk ve Çin ezgilerinden bahsederek başlayan ünlü Çin hat sanatçısı Pang Zuhonghua çantasından fırça ve kalem çıkarması beklenirken akordeon çıkararak tüm katılımcıları şaşırttı. Uzun yıllardır müzikle de ilgilendiğini belirten Zuhonghua, son günlerde duyduğu bir Türkçe türküyü Çn ezgilerine benzemesi nedeniyle çok beğendiğini söyledi. Ilgaz türküsünü söyleyerek hat eserlerinden örnekler gösteren Zuhonghua, hat sanatıyla “Yaşasın Çin-Türkiye dostluğu” yazdı. Okan Üniversitesi öğrencilerine uygulamalı eğitim veren Zuhonghua, yaptığı eserleri Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan’a hediye etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00