Memorial Dicle Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Remzi Beştaş, mide balonu yöntemi hakkında bilgi verdi.
Dünyada 650 milyon yetişkinin ve 41 milyon çocuğun obezite hastası olduğu belirtiliyor. Boy ve kilo baz alınarak hesaplanan beden kitle endeksi değeri 30’u aşan bireyler obezite hastası sınıfına giriyor. Bu kişiler fazla kilolar dışında, kalp ve damar hastalıkları, solunum problemleri, mide bağırsak sorunları, kas iskelet sistemi hastalıkları ile mücadele etmek zorunda kalıyor ve her yıl çok sayıda obezite hastası bu nedenle hayatını kaybediyor. Obezite tedavisinde son yıllarda ameliyatsız yöntemler arasında mide balonu uygulaması öne çıkıyor. Ameliyatsız şekilde endoskopik olarak uygulanan bu yöntem obezite ve beraberindeki olası hastalıkları önlemeye katkı sağlıyor. Memorial Dicle Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Remzi Beştaş, mide balonu yöntemi hakkında bilgi verdi.
Mide balonu işlemi son derece konforlu bir şekilde gerçekleştiriliyor
Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, genetik faktörler veya hormonal nedenlerden dolayı vücutta olması gerekenden daha fazla yağ birikimi obeziyete yol açmaktadır. Obezitenin davetiye çıkardığı ciddi sağlık problemleri arasında diyabet, hipertansiyon, safra kesesi hastalıkları, koroner arter hastalığı, astım, karaciğer yağlanması, gebelik komplikasyonları, felç, osteortrit gibi rahatsızlıklar yer alır. Obezite, yaşam boyu gözetim ve tedavi gerektiren kalp –damar hastalıkları, solunum sorunları, endokrin sistemi hastalıkları, mide bağırsak problemleri, kas iskelet sistemi sorunları ve bazı durumlarda organlarda kalıcı işlev bozukluklarına ve hasarlara neden olabilir. Bu nedenle obeziteden korunmak ve fazla kilolardan kurtulmak sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Diyet ve egzersiz ile verilemeyen kilolardan kurtulmak için son dönemlerde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Mide balonu uygulaması ameliyatsız bir işlem olarak hasta konforunu artırmakta ve sıkça tercih edilmektedir. Mide balonunda işlem öncesi klasik endoskopi yöntemi uygulanarak ince bir hortum yardımıyla oral (ağız) yolla mideye inilir. Bu aşamada klasik endoskopi yönteminin uygulanmasındaki amaç, kişinin mide balonu işlemine uygun olup olmadığının tespit edilmesidir. Mide balonu işlemi anestezi altında gerçekleştirildiğinden ağrı veya sızı hissedilmez. Endoskopi uygulamaları ile silikon ya da jelatin kapsül yapısına sahip balonun, ince hortum yardımıyla oral yolla mideye yerleştirilmesi sağlanır. Dikişsiz ve kesisiz uygulanan bu yöntem ile doku hasarı riski minimum seviyede tutulur. 20- 30 dk gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde kanama, ağrı ve acı olmadan işlem tamamlanmış olur. Bu yöntem ameliyat olmadan aşırı kilolardan kurtulmayı mümkün kılar.
Mide balonu işleminin pek çok avantajı bulunuyor
Sağlıklı beslenme yaşamın yalnızca bir bölümünde ince bir bedene sahip olmak için değil, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürdürebilmek için oldukça önemlidir. Vücudun enerji üretimi ve dokuların kendini yenileyebilmesi için yeteri kadar beslenme oldukça olmazsa olmazdır. Mide balonu sayesinde sağlıklı bir beslenme düzeni sağlamak daha kolay olabilmektedir. Başarılı geçen bir mide balonu işlemi sonrası avantajlar şunları içerir;
İşlemi sonrası dikkat etmeniz gerekenler
İnsan sağlığını ve yaşamını etkileyecek her tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Mide balonu işlemi sonrası ideal kiloya inmesi hedeflenen kişilerin bu evrede özen göstererek uyması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar şöyle özetlenebilir:
Mide balonu sonrası diyet planlaması Uzman Diyetisyen tarafından yaş, boy, kilo gibi kriterler göz önüne alınarak yapılmaktadır. Her hastanın diyeti kişiye özeldir. İşlem sonrası gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalı ve takipler aksatılmamalıdır.
ARTUKLU HABER AJANSI