HPV Genital Siğiller Nedir ve Neden Olur?

HPV genital siğil, cinsel ilişki nedeniyle gelişen ve günümüzde bu konuda en yaygın olarak gözlemlenen sağlık sorunlarındandır.

Tanıtım Yazısı 22.08.2023 11:27:00 0
 HPV Genital Siğiller Nedir ve Neden Olur?

HPV Genital Siğiller Nedir ve Neden Olur?

 


HPV genital siğil, cinsel ilişki nedeniyle gelişen ve günümüzde bu konuda en yaygın olarak gözlemlenen sağlık sorunlarındandır. “Human Papilloma Virus” olarak açılan HPV, erkeklerde ve kadınlarda görülebilir. Bununla birlikte HPV genital siğiller üzerinde yapılan çalışmalarda, cinsel anlamda aktif konumda bulunan herkesin tüm yaşamı boyunca en az bir kez bu virüsle karşılaştığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla, genital siğil oldukça yaygın olarak gözlemlenen ve bazı durumlarda herhangi bir belirti dahi vermeyen bir sorundur. Genital bölgede gelişen bu siğillerin gözle görülemeyecek ölçüde küçük olması ya da belirgin bir şekilde ayırt edilebilmesi de olasıdır.


HPV Genital Siğil Nedir?


HPV genital siğil, erkeklerde ve kadınlarda aynı anda görülebilen; cinsel birliktelik yoluyla bulaşan ve HPV enfeksiyonunun neden olduğu sağlık sorunudur. Kadınlarda çoğunlukla vajina ve anüs çevresinde gözlemlenir. Erkeklerde ise HPV genital siğilinin ortaya çıktığı en yaygın bölgeler; anüs, testis torbası ve penis çevresidir. Ayrıca HPV virüsüyle enfekte olmuş kişilerle yaşanan oral temaslarda virüsün ağız, dudak, dil veya boğaz çevresinde belirti oluşturması da olasıdır. HPV genital siğil belirtileri arasında en belirgin olanı ilgili vücut bölgelerinde gelişen minimal boyutlu kabarcık ya da siğillerdir.


HPV Genital Siğil Neden Olur?


HPV genital siğil, tamamen cinsel yolla bulaşır. Bununla birlikte son dönemde yapılan çalışmalar, HPV’nin sadece genital bölge üzerinde etkili olan onlarca farklı türü olduğunu da ortaya koymuştur. Çoğunlukla herhangi bir belirti göstermeyen HPV, bu nedenle kolaylıkla enjekte olmuş kişi tarafından partnerine bulaştırılabilir HPV virüsü, çok büyük oradan herhangi bir türden belirti oluşturmadan kendiliğinden vücuttan uzaklaşır.


HPV Genital Siğil Tedavisi


HPV genital siğil tedavisi, temel olarak birçok viral sağlık sorununda olduğu gibi virüslerin vücuttan atılmasına değil, çoğalmasını engellemeye yöneliktir. HPV genital siğil tedavisi, virüsün neden olduğu belirti ve semptomları en aza indirerek virüslerin çoğalmasını engellemeyi hedefler. Üroloji profesörleri tedavi sürecinde çoğunlukla antiviral tabletler kullanılır. Bununla birlikte hastalığın ilerleme boyutlarına ya da şikayetlere göre tedavi sürecinin özel olarak planlanması da mümkündür. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-TANITIM YAZILARI
 


Anahtar Kelimeler: Genital Siğiller Nedir Neden ?
23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00