Mardin'de Kadim Lokma Aşure Etkinliği Düzenlendi

Mardin Büyükşehir Belediyesi Muharrem Ayı dolayısıyla insanlığın kadim lokması aşure etkinliğini düzenledi.

Mardin 31.07.2024 12:29:00 0
 Mardin

Mardin Büyükşehir Belediyesi Muharrem Ayı dolayısıyla insanlığın kadim lokması aşure etkinliğini düzenledi.
Mardin Büyükşehir Belediyesi, Muharrem Ayı dolayısıyla haksızlığa ve zülme karşı sembol olan Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşını anma adına Cumhuriyet Meydanında insanlığın kadim lokması aşure etkinliği düzenlendi. 


İnsanlığın kadim lokması aşure lokma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Kargın Ocağından Dede Musa Karkin’in okuduğu gülbangı ve aşure duanın okunması ile başladı. 


Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir, halkı selamlayarak konuşmasına başladı. 


Eş Başkan Demir, şunları söyledi: “Yüz yıllardır bu topraklarda, Mezopotamya topraklarında bütün inançlar bütün halklar huzur, barış ve eşitlik içinde yaşamlarını sürdürmektedirler ve günümüze kadar gelmektedirler. Elbette tarihi süreçte her ne kadar fırtınalar kopmuş olsa da bugün esasen hiçbir inanç ve halk arasında bir sorun yoktur. Bugün burada düzenlenen program bunu gösteriyor ki bütün inanç ve kültürler barışçıl ve eşit bir şekilde bu coğrafyada yaşayabilirler.”


Bir daha Kerbelalar yaşanmasın diye yaşanan zulme karşı direnişi savunduklarını belirten Demir, “Kerbela dediğimizde bir olay adıdır ama bu topraklarda on binlerce Kerbelalar yaşanmıştır. Bugün kadim şehrimizde aşure lokması etkinliğini ağırlıyoruz. Bu topraklarda bir daha Kerbela yaşanmasın diye yapılan zulme karşı direnişi savunuyoruz. Hepinizi selamlıyor hoş geldiniz diyorum.” dedi. 


Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şube Başkanı Ayfer Artan, aşure geleneği, mazlumiyet, masumiyet ve direnişin sembolü olan şah Hüseyin ile birlikte bir sembol olduğunu söyleyerek, “Kerbela katliamı günümüz deyimi ile insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.” dedi. 


“Cumhuriyet döneminde 1. yüzyılında yaşanan katliamlardan Dersim, Elbistan, Kırıkhan, Ortaca, Malatya, Çorum, Sivas, Gazi, Gezi, Roboski, Suruç ve Ankara Gar katliamı, Kerbela benzeri katliamlar olup Yezit zulmünün ve anlayışının hala devam ettiğini ortaya koymaktadır” diyen Artan, Yezit anlayışının değişmediğini ve bu toprakları kerbelaya çevrilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. 


Kerbela acısının insanlığın ortak acısı haline geldiğini belirten Başkan, taleplerini şöyle açıkladı: “Bu topraklarda bu ülkede farklı dil, din, inanç, etnik ve cinsel kimliklerin bir arada eşit ve özgür şekilde karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü kültürünü esas alarak yaşanmasını istiyoruz.”


Artan, son olarak katılımcılara ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 


İbrahim Halil Erkul ve Çınar Yurtsever konuşmaların ardından Kürtçe ve Türkçe deyişleri seslendirerek semah dönüldü. 
Eş Başkan Devrim Demir, Genel Sekreter Mehmet Raci Bilici, Genel Sekreter Yardımcıları, Artuklu Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Amak, Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Gülbin Şahin Dağhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şube Başkanı Ayfer Artan, Dede Musa Kargın ve sivil toplum örgütlerinin aşure dağıtımı ile etkinlik sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


32.3° / 20.7°
  • BIST 100

    9829,19%-0,63
  • DOLAR

    34,14% 0,05
  • EURO

    38,25% 0,62
  • GRAM ALTIN

    2935,14% 0,66
  • Ç. ALTIN

    4867,96% 0,39