Gezi Parkı olaylarına ilişkin ilk kez konuşan araştırmacı yazar Metin Soylu, Türk Medyası’nın olayları görmezden gelmesinin etik olmadığını ve bu durumun kara bir leke olarak Türk Basın Tarihi kayıtlarına geçtiğini söyledi. Soylu, özellikle sosyal medyada yaşanan bilgi kirliliği yüzünden iyi niyetli insanların yanlış bilgilerle kandırıldığını ifade ederken “Türk Medyası görevini yapmış olsaydı bu olaylar bu kadar büyümeden çoktan bir çözüme kavuşurdu. Şu anda yaşanan gelişmeleri halkımız sosyal paylaşım sitelerinden yalan yanlış öğrenmektedir. Bunun yanı sıra dışarıdaki olayların ayrıntılarını ise anlık olarak Avrupa Medyası’ndan izliyoruz.” diye konuştu.
“Gazeteci Bir Ülkenin Aynasıdır”
Türkiye’de bir gazetecinin siyasi görüşü her ne olursa olsun gelişigüzel hareket edemeyeceğinin altını çizen yazar Metin Soylu; “Gazeteciler, mesleki sorumluluğunun bilincinde hareket etmeyi bilmelidirler. Türk Medyasının siyasi davranması halk tarafından büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Halkımız kendisini âdete ihanete uğramış gibi hissetmiştir. Bir gazeteci, insanların haber alma özgürlüklerini kısıtlayan ve yanlı haberler yapıyorsa her şeyden önce kendi mesleğine ihanet ediyordur. Gerçekleri topluma yansıtmak için bir çabası yok ise o halde mesleğini bırakıp görüşüne uygun bir siyasi partide görev almalıdır.” açıklamasını yaptı.
"Gazeteciler `Basın Yemini` Etmelidir"
Üniversitelerin İletişim Fakültelerinden her yıl binlerce gazeteci adayının mezun olduğunu söyleyen yazar Soylu: “Nasıl ki Tıp Fakülteleri’nden mezun olan doktor adaylarımız hipokrat yemini ettikten sonra mesleklerini icra ediyor ise, “Gazeteci Adayları” da mezun olduktan sonra “Basın Yemini” etmesi için bir düzenleme yapılması ülkemiz için önemli olacağı kanaatindeyim.”dedi.
Soylu; Geçmişte Britanya’da buna benzer siyasi sorunların ülke medyasında büyük sıkıntılara yol açtığını gören araştırmacı-yazar George Monbiot’ın çalışmalarının önemine değiniyor. Britanya Medyası’nda çalışan gazetecilerin bir `meslek yemini` etmesi için çalışmalar yaptığını hatırlatarak Monbiot`nun önerisinin, "Okurların gazetelere baskı kurması" Gazetecinin mesleki bağımsızlığının artması için de okur talepleriyle bir `gazetecilik yemini` edilmesi olarak açıklıyor. Ayrıca Monbiot`nun hazırladığı bir taslak yemin metni de var. Bunu Britanya’daki meslek kuruluşlarının imzaya açmasını öneriyor.
İşte Monbiot`nun Britanya Medyası’na sunduğu yemin taslağı:
"Gazeteci olarak asli görevimiz, güç sahiplerinden hesap sormaktır. Onların çıkarlarını teşhir eden haber ve konulara öncelik vereceğiz. Zengin ve güçlü olanlarla ilişkilerimizde çok dikkatli olacak, topluluklarına iliştirilmemeden çalışmaya özen göstereceğiz. Karşılığında çıkar sağlama uğruna, siyasiler, iş adamları ve diğer hükümran kesimlerlerin işlerini irdeleyen haberleri ihmal etmeyecek veya onları çarpıtmayacağız. Belirli bir fikri savunmak adına para kabul etmeyecek, bizi belli görüşlere kaydırma çabalarına direneceğiz. Mercek tuttuğumuz güç odakları ve onların kökeni hakkında bilinç sahibi olacağız. Başkalarından hesap sorarken kendi dünya algılamamızı da aynı güçle sorgulayacağız. Yanlışlığımızı fark ettiğimizde, bunu açıkça halka ilan edeceğiz."