TÜGİAD, İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği yaparak 112ID Acil Sağlık Projesini Avrupa Birliği ve Türkiye desteğiyle yaşama geçirdi. Projenin açılışında konuşan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen; artık işitme engellilerin acil durumlarda çaresiz kalmaya
TÜGİAD, İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği yaparak 112ID Acil Sağlık Projesini AB ve Türkiye desteğiyle yaşama geçirdi. Projenin açılışında konuşan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, "9,75 milyar Avroluk fondan yararlanmak için 360 milyon Avro ödedik. Ancak 145 milyon Avroluk proje sunabildik. 1 koyup 3 almayı beklerken 1`i de Avrupalılarda kaldı" diyerek, beklentinin aksine Türkiye`nin Avrupa Birliği`ni fonlamasına dikkat çekti.
Acil sağlık hizmetlerinden yararlanmakta zorluklar yaşayan işitme engelli vatandaşlarımız için TÜGİAD ve İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğinde, Avrupa Birliği Hibe Projeleri kapsamında hazırlanan “112ID Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye” projesi TÜGİAD Genel Merkezi`nde düzenlenen toplantı ile yaşama geçirildi.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, genç işadamları olarak her türlü engele karşı olduklarını; yaşamın her alanında karşılaştığımız engellerden birinin de işitme engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda yardım merkezi ile iletişim kuramaması olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Biz genç işadamları olarak tüm engellemelere karşıyız. Kabul edebileceğimiz tek engel başkalarının hakkını hiçe sayanlara, yasalara ve toplumsal değerlerimize ve bir arada yaşamamıza aykırı davrananlara dönük engellerdir. Engelsiz Türkiye hedefinin ilk adımı da fiziksel engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak üzere yapılacak olan işlerdir. Bununla birlikte, sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan bütün vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor ve edecektir.
İşitme engelli vatandaşlarımızın acil bir durum olduğunda çağrı merkezi ile iletişim kurabilmelerini sağlayan bir proje ortaya koyduk. Bu sıkıntılı duruma çözüm bulabilmek amacıyla onların iletişim kurabileceği bir model geliştirdik. Umarız kimsenin bu hizmete ihtiyacı olmaz; ancak acil bir durumda bu sistem sayesinde kurtarılacak her insan yaşamı bizler için çok değerli."
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje faaliyetlerinin koordinasyonu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`na bağlı olarak sürdürülüyor. Yücelen, işitme engellilerin acil sağlık hizmetlerinden engelsiz yararlanması için bir model geliştirilip Sağlık Bakanlığına sunulması ve acil sağlık hizmetleri içinde yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini anlattı. TÜGİAD Başkanı Yücelen, Türkiye`nin AB fonlarından yararlanma zaafiyetine de atıfta bulunarak şunları söyledi:
"Avrupa Birliği fonları kurumlarımıza ve işletmelerimize ciddi fırsatlar sunuyor. Dönemsel olarak verilen fonlardan kurumlarımız yeterince faydalanamıyor. 2007-2014 dönemi için toplamda 9,75 Milyar Avronun üzerinde bir bütçe ayrıldı. Avrupa Birliğinin en büyük fon programı olan 7. Çerçeve Programı ülkemizin içinde bulunduğu durumu çok güzel özetliyor. 55.3 Milyar Avro bütçesi olan 7. Çerçeve fon programından faydalanmak için Türkiye olarak 360 Milyon Avro katkı payı verdik. Fakat ödediğimiz bu tutarın ancak 145 milyon Avroluk kısmını geri alabildik. Yani 215 milyon Avro açık verdik. Bir koyup üç almayı beklerken, birimiz de Avrupalılarda kaldı.
Yine 2012 yılsonu itibariyle 7. Çerçeve programında İngiltere’nin 17.978, Fransa’nın 13.855, Almanya’nın 13.669 projesi destek alırken, Türkiye`nin destek aldığı proje sayısı sadece 308 adet. Yine bu ülkeler 30.000’nin üzerinde projeye ortak olurken ülkemizin ortak olduğu proje sayısı sadece 1208 adet. Ocak ayı itibariyle 2014-2020 dönemi başlıyor. Fonlar için ayrılan bütçe 1 Trilyon Euro’ya yakın. Bu dönemi en aktif şekilde değerlendirmek için TÜGİAD olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. "
AB fonlarına yönelik çalışmalar yapmanın sadece Avrupa Birliği`nden para almak anlamına gelmediğini belirten Yücelen`e göre AB fonlarına dönük çalışmalar, uluslararası tanınırlık, geleceğe yönelik teknoloji trendlerini yakalama, bilgi ve teknoloji transferi, kazanılan fonlarla ortaya çıkan yeni ürünlerin üretilmesi ve yeni ürünlerle dış ticaretin artırılması gibi imkânlar sunuyor.
Proje kapsamında, sağlık sektörüne ilişkin mevcut durum parametreleri incelenecek, araştırılacak, toplanan bilgi ve belgeler yeni oluşturulacak web sitesi üzerinden yayınlanacak, ayrıca proje raporu hazırlanacaktır. İlgili tarafların bir araya gelmesiyle, sağlık sektöründe engelli vatandaşlarımız için mevcut sorunlar ve çözüm önerileri kapsamında bir çalıştay gerçekleştirilecektir.
Proje kapsamında bir ilke imza atılarak 112 Acil Servis hizmetlerinde kullanılmak üzere sağlık sorunlarına yönelik gelişmiş ve kaliteli bir işitme engelli dili cep kitabı hazırlanacak ve ekinde işitme engelli alfabesinin pratik çizim tekniği bilgilerini de içerecektir. Kitap içeriği web sitesi üzerinden oluşturulacak e-öğrenme programı üzerinden de takip edilebilecektir. Kurulan proje ofisi ve ekibi tarafından Avrupa Birliği ülkelerinde konuya ilişkin mevcut uygulama ve tercih edilen yöntemler analiz edilecek ve proje final raporuna eklenecektir.
112 Acil Servis hizmetlerinde ihtiyaç duyulan hasta/doktor iletişimine dair işitme engelli dili çevirileri stüdyo kaydına alınarak proje web sitesi üzerinden de kullanıma sunulacaktır. Bu çalışma görüntülü çağrı merkezi deneme sürümüne esas teşkil edecektir. İşitme engelli vatandaşlarımız tarafından bu hizmetlerin verimli şekilde kullanılabilmesi amacıyla teknolojiye erişim imkânlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için yaygın kullanılan bir yazılım ile görüntülü telefon teknolojisi kullanılacaktır.
Proje süresinin sonunda gerçekleştirilecek olan proje kapanış toplantısı kapsamında “Birinci TÜGİAD Engelsiz Türkiye Sempozyumu” gerçekleştirilerek yapılan çalışmalar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Türkiye ve Avrupa uygulamalarındaki mevcut durum yerli ve yabancı konukların katılımı ile değerlendirilecektir.
Projenin amaçları
ARTUKLU HABER AJANSI
HABER:ABDULLAH ORTAÇ
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55