ABD-İspanya Ticaret Geriliminde Türk İhracatçısına Fırsatlar
ABD Başkanı Donald Trump’ın İspanya’nın İran operasyonlarında ABD üslerinin kullanımına izin vermemesi üzerine bu ülkeyle tüm ticari ilişkileri durdurma talimatı verdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İspanya’nın İran operasyonlarında ABD üslerinin kullanımına izin vermemesi üzerine bu ülkeyle tüm ticari ilişkileri durdurma talimatı vermesinin ardından, The Globby Araştırma Ekibi ITC Trade Map 2023–2025 verilerini kullanarak olası ambargonun Türk ihracatçıları üzerindeki etkilerini analiz etti. İspanya’nın ABD’ye yıllık 22,1 milyar dolarlık ihracatının durması halinde, şekerleme ve çikolata, zeytinyağı ve zeytin, seramik ve yapı malzemeleri sektörlerinde toplam 2,4 milyar dolarlık tedarik boşluğu oluşabileceği tespit edildi.
Analize göre en hazır sektör şekerleme ve çikolata: Türkiye, 2025 yılında ABD’ye 390 milyon dolarlık ihracatla İspanya’nın 251 milyon dolarlık payının önünde konumlanıyor. Seramik ve yapı malzemelerinde İspanya ABD ithalatının %28 ile %47 arasında pay alırken, Türkiye 160 milyon dolarlık mevcut ihracatı ve 518 milyon dolarlık dünya ihracat kapasitesiyle güçlü bir ikame adayı. En büyük fırsat ise zeytinyağı ve zeytin sektöründe: İspanya’nın ABD sızma zeytinyağı pazarındaki %30,7 ve diğer zeytinyağı kategorisindeki %56,3 payı, 1,3 milyar dolarlık devasa bir boşluk anlamına geliyor. Ancak Türkiye’nin bu kategorideki ABD ihracatı henüz 89 milyon dolar düzeyinde olduğundan, ikame ancak orta-uzun vadeli kapasite yatırımlarıyla mümkün görünüyor.
The Globby’nin Veri Analizinden Sorumlu Kurucu Ortağı Barış Yaşbala konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Bu ambargoyu gerçekleşme ihtimali düşük olsa da, sinyalin kendisi bile ABD’li alıcıları alternatif tedarikçi aramaya yönlendirmeye yeterli. İspanya’nın ABD pazarındaki 2,4 milyar dolarlık payının önemli bir bölümünde Türkiye hem üretim kapasitesi hem de mevcut ABD ihracat deneyimiyle en avantajlı ikame ülkelerden biri konumunda. Özellikle şekerleme ve seramik sektörlerimiz, bugün itibarıyla harekete geçebilecek hazırlık düzeyinde.”
Yaşbala, ambargo senaryosu gerçekleşmese dahi Türk ihracatçılarının bu dönemi fırsata çevirebileceğini vurgulayarak “ABD’deki ithalatçı ve distribütörlerle proaktif iletişim kurulması, fuar katılımlarının artırılması ve FDA başta olmak üzere ABD mevzuatına uyum hazırlıklarının hızlandırılması, bu gerilimden bağımsız olarak Türk ihracatçısının ABD pazarındaki payını büyütecek adımlardır” dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI
-
1
Mamak Belediyesi Makut Ekibine Kapsayıcı Afet Eğitimi
-
2
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Şehir Hastanesi İnşaatında İncelemelerde Bulundu
-
3
Mardin'de İç Sularda Av Yasağı 1 Nisan’da Başlıyor
-
4
ÇOLAKOĞLU METALURJİ’NİN YILDIZ ESKRİMCİLERİ TÜRKİYE’Yİ İSPANYA’DA TEMSİL EDECEK
-
5
MARDİN 1969 SPOR MENEMEN FK DEPLASMANINDAN 3 ALTIN PUANLA DÖNÜYOR
-
6
MİDYAT -DARGEÇİT KARAYOLUNDA 2 ARACIN ÇARPIŞMASI SONUCU 2 KİŞİ YARALANDI
-
7
24 İlde DEAŞ Düzenlenen Operasyonlarda 88 Şüpheli Yakalandı
-
8
Başkan Akgün Kanal 23'te 'Melisa İle Yaşama Dair' Programına Konuk Olacak.
-
9
ANKARA BÜYÜKŞEHİR'DEN GENÇLERE BÜYÜK DESTEK
-
10
ABB’DEN GENÇLERE ÜCRETSİZ MÜZİK STÜDYOSU DESTEĞİ
-
11
Aliağalı Özel Sporcular Türkiye Finallerinde
-
BIST 100
15885,70%-1,48
-
DOLAR
44,36% 0,04
-
EURO
51,35% 0,09
-
GRAM ALTIN
6353,13% -1,09
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08



