15 Temmuz Darbe girişimi sonrası açılan boş kadroya ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada "açıktan atama yapılacak" dedi. Peki açıktan atama nedir? Nasıl yapılır? İşte detayları..
15 Temmuz Darbe girişimi sonrası açılan boş kadroya ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada "açıktan atama yapılacak" dedi. Peki açıktan atama nedir? Nasıl yapılır? İşte detayları..
Maliye Bakanı Naci Ağbal, tarafından yapılan açıklama Kaşöyle oldu:Kanun Hükmünde Kararnameye gerekli hükmü koyduk. Bütçe kanundaki sınırlamalara tabii olmaksızın bu şekilde boşalacak kadrolara Bakanlar Kurulu kararıyla açıktan atama yapma imkanı getirdik" dedi.
Boş olan kadrolara, işsiz kişilerin atanması "açıktan atama"olarak uygulanmaktadır.Yani genel olarak, herhangi bir kamu görevi olmayanların, memur kadrolarına atanması açıktan atamadır.
Bir kamu kurumunun nasıl açıktan atama yapabileceği yönetmeliklerde yer alıyor. KPSS yönetmeliğine göre, istisnalar dışında tüm kamu görevlerine atanabilmek için KPSS'ye girmek gerekiyor. KPSS'den sonra ise bazı kadrolara ÖSYM'nin yürüttüğü merkezi yerleştirmeyle, bazı kadrolara ise kurumların yürüttüğü KPSS + mülakat yöntemiyle personel alınaviliyor.
Açıktan atama: Boş olan ya da boşalan kadrolara yapılan atamadır. Her türlü atama, genel anlamda açıktan atama olarak kabul ediliyor.
Açıktan atama izni: Boş bulunan kadrolara atama yapabilmek için Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından verilen izin.ile yapılabiliyor.
Boş olan kadrolara bağlı olan kuruluşlar atama tarihini belirliyor. Kurumlar adet olarak ellerinde olan atamaları istediği şekilde kullanır. Kimisi 10 gün ilana çıkıp kurumsal olarak alabilir, kimisi 2016-2 Kasım dönemi için DPB’ye bildirimde bulunabilir, kimisi 40 gün sonra A grubu atamalara kontenjan ayırabilir, kimisi nakilde bekleyenleri değerlendirebilir, kimisi sözleşmeli alacağım diyebilir, nitekim MEB boşalan öğretmen kadrolarına Eylül ayında sözleşmeli olarak atama yapması bekleniyor.
Açıktan atama nedir nasıl yapılır: Merkezi atama dışında kalan atamalardır. Kurumlar personel alım ilanlarını merkezi atama dışında ayrı ilan şeklinde duyurulur. Yayınlanan ilanlara başvurular alındıktan sonra sınavla (sözlü veya yazılı) atamalar yapılır. Açıktan atamaya kurumların yayınladığı ilanda belirtilen şartlara haiz olanların başvuru hakkı vardır.
İstisnai memurluklar nelerdir nasıl yapılır: İstisnai kadrolara sınavsız Bakan oluru, Başbakan Oluru, Cumhurbaşkanı oluru gibi üst düzey imza yetkileri ile kanunda belirtilen yetki çerçevesinde yapılan atamalardır. İstisnai Memurluklar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 48 de belirtilen devlet memurluğu genel şartlarını taşıyanlar başvurabilir. İstisnai memurluklar ise 657 DMK Madde 59 da tek tek sayılmıştır.
Açıktan ilk defa atama bir adayın sınavla yada sınavsız olarak ilk kez Devlet Memurluğuna atanmasıyla gerçekleştirilir.
- Açıktan yeniden atama ise Devlet Memurları Kanunu'nun 92. maddesinde şöyle tanımlanmıştır.
İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenlerin ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması ve bu sınıfın niteliklerini taşımaları şartıyla atanmalarıdır.
657 sayılı devlet memuru kanununun 86. maddesine göre; Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55