ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, DİYARBAKIR ANNELERİNİ ZİYARET ETTİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Özellikle terörün belinin kırılması noktasında annelerin bu cesur ve yürekli duruşları bölgede büyük bir moral kaynağı oldu.

Güneydoğu Bölge Haberleri 22.09.2023 18:31:00 0
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, DİYARBAKIR ANNELERİNİ ZİYARET ETTİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Özellikle terörün belinin kırılması noktasında annelerin bu cesur ve yürekli duruşları bölgede büyük bir moral kaynağı oldu. Huzurlu bir geleceğe milletçe kavuşabilmemiz anlamında Diyarbakır annelerimizin bu mücadelesine destek olmaya her daim devam edeceğiz" dedi.

Adalet Bakanı Tunç, 3 Eylül 2019’dan bu yana evlat nöbeti tutan Diyarbakır annelerini ziyaret etti. Bakan Tunç'a evlatlarının dağa nasıl kaçırıldığını anlatan aileler, terör örgütü PKK ile HDP'ye tepkilerini dile getirdi.

Ailelerle görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Tunç, “Adaletin tesisi, adalete güven noktasında insan haklarının önündeki engellerin birer birer kaldırılması ve özgürlükler noktasında çok önemli mesafeler aldık. Bundan sonra da inşallah bu kararlılığımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR 46 AİLE EVLADINA KAVUŞTU

Diyarbakır annelerinin dünyaya, "Terörü reddediyoruz. İnsan hakları mücadelesi veriyoruz. Yaşam hakkını savunuyoruz. Terörü, şiddeti reddediyoruz. Evlatlarımızı istiyoruz." mesajı verdiğini aktaran Adalet Bakanı Tunç, annelerin bu mücadeleye büyük bir fedakarlıkla, büyük bir cesaretle devam ettiğini bildirdi.

Ailelerin kararlı bir şekilde ve taviz vermeden kar, kış, salgın, deprem demeden bu mücadeleye devam ettiğini ifade eden Bakan  Tunç, annelerin bu kararlılığının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Takdire şayan, onlara müteşekkiriz. Özellikle terörün belinin kırılması noktasında annelerin bu cesur ve yürekli duruşları bölgede büyük bir moral kaynağı oldu. Bu nöbete 366 aile, anne katıldı. Bugüne kadar da 46 aile, anne evladına kavuştu. Temennimiz diğer annelerimizin de evlatlarına bir an önce kavuşmaları ve ülkemizin terörden arınmış huzurlu bir geleceğe inşallah Türkiye Yüzyılı'na adım atmamız. Bu noktada onların bu cesur, fedakarca duruşuna çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

EVLATLARINIZ KURTULUNCAYA KADAR BU MÜCADELE DEVAM EDECEK

“Hep beraber terörün kökünü kazıyıncaya kadar, evlatlarınız kurtuluncaya kadar bu mücadele inşallah devam edecek” diyen Bakan Tunç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de özellikle önümüzdeki süreçte bugüne kadar olduğu gibi demokrasimizin standartlarını hayal dahi edilemeyecek şekilde yükselttik. Adaletin tesisi, adalete güven noktasında insan haklarının önündeki engellerin birer birer kaldırılması ve özgürlükler noktasında çok önemli mesafeler aldık. Bundan sonra da inşallah bu kararlılığımızı sürdüreceğiz. Huzurlu bir geleceğe milletçe kavuşabilmemiz anlamında Diyarbakır annelerimizin bu mücadelesine destek olmaya her daim devam edeceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanı'mızın selamlarını iletiyorum. Sizlere şükran borçluyuz. Hep beraber terörün kökünü kazıyıncaya, evlatlarınız kurtuluncaya kadar bu, inşallah devam edecek. İnşallah hep beraber ülkemizi, Diyarbakır'ımızı, diğer illerimizi, bütün Türkiye'yi milletçe, kardeşçe huzurlu bir geleceği Türkiye Yüzyılı'nda hep beraber inşa edeceğiz. Bu cesur duruşunuzdan dolayı sizi yürekten kutluyor, annelerin ellerinden öpüyoruz."

DİYARBAKIR’DA YATIRIMLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRDİK

Diyarbakır’daki temasları kapsamında Diyarbakır Valiliğini de ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ziyaret sonrasında açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'da yatırımları yeniden gözden geçirdiklerini, yapılacak olan, planlanan çalışmalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunduklarını söyleyen Bakan Tunç, "Diyarbakır'ımıza bir adalet kompleksini kazandırmış olacağız. 189 bin metrekare kapalı kullanım alanına sahip olacak Diyarbakır Adalet Kompleksimiz. Diyarbakır'ın uzun yıllar adalet noktasındaki hizmetlerin görülmesi ihtiyacını karşılayacak bu projemizi 2024 yatırım programına teklif ettik" dedi.

Diyarbakır'ın 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri olduğunu anımsatan Bakan Tunç, hasar gören binaların onarımı, ağır hasarlı olanların yıkımı ile konut yapımına ilişkin önemli bir ilerleme sağlandığını belirtti.

Tunç, "Adalet Bakanlığına ait binalarda bir hasar olmamıştı, az hasarlı binalarımız olmuştu. Hızlı bir şekilde onların da onarımlarını gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'ın ülke için önemine değinen Bakan Tunç, kentin medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarih, turizm ve tarım kenti olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'da güzel, verimli çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade eden Tunç, şunları kaydetti:

"Bakanlığımıza ait özellikle yatırım programında olan Diyarbakır merkez adalet binası var, bunu önemsiyoruz. Diyarbakır'ımız için çok önemli bir yatırım, bir ihtiyaç. Bu konuda çok değerli milletvekillerimiz de Adalet Bakanlığımızı ziyaret ettiler, Sayın Valimiz de defalarca ifade etmişti. Daha önce planlanan ve bu dönemde de inşallah hayata geçireceğimiz önemli bir projemiz. Kayapınar ilçemizin Medya Mahallesi'nde büyük bir alanda inşallah Diyarbakır'ımıza bir adalet kompleksini kazandırmış olacağız. 189 bin metrekare kapalı kullanım alanına sahip olacak Diyarbakır Adalet Kompleksimiz. Diyarbakır'ın uzun yıllar adalet noktasındaki hizmetlerin görülmesi ihtiyacını karşılayacak bu projemizi 2024 yatırım programına teklif ettik. Hızlı bir şekilde proje çalışmalarını tamamladıktan sonra inşallah inşaat ihalesi sürecini de başlatacağız. Diyarbakır'ımızda daha önce merkez adalet binası olarak faaliyet gösteren yer, tarihi bir bina. Orayı restore edip hizmete açmıştık, 2011'de, 4 bin metrekare. İhtiyaca cevap vermeyen bir yer. Yine Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi binası olarak yapılan 15 bin metrekare kapalı alana sahip, şimdi hukuk mahkemelerinin faaliyet gösterdiği bina da, yeni binamız yapıldıktan sonra İdare Mahkemesi, oraya geçmiş olacaklar."

Diyarbakır'da Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığının yapımının tamamlanarak hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Tunç, bunun bölgenin ihtiyacını karşılayan önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

230 ADLİYE PERSONELİ KONUTUNU DA YATIRIM PROGRAMINA TEKLİF ETTİK

"Adliye personelimizin konut ihtiyacı da göz önünde bulundurularak özellikle son depremde yaşadığımız konutların yıkılması nedeniyle diğer illerde de aynı şekilde programımızı yeniden revize etmiştik. Diyarbakır'da ilave merkezde 156 konut, ilçelerimizde 74 olmak üzere toplamda 230 adliye personeli konutunu da yatırım programına teklif ettik. Bismil Adliyemiz 2007'de tamamlanmıştı. Orada ihtiyaca cevap veriyor. Ancak Çınar ilçemizde, Eğil'de, Hazro'da, Lice'de ve Silvan ilçemizde 2 bin 500 metrekare ile 6 bin 500 metrekare alan arasında değişen kapalı alanlara sahip yeni adliye binalarını da 2024 yılı yatırım programına projelerini teklif ettik" diyen Adalet Bakanı Tunç, hızlı bir şekilde takibini yaparak bu ilçelerin de adliye binası ihtiyacını ilerleyen süreçte karşılayacaklarını ifade etti.

Bakan Tunç, Çüngüş, Dicle ve Hani ilçelerinde hükümet konaklarının içerisinde adliye binası inşaatlarının devam ettiğini belirterek, İçişleri Bakanı ile koordine ederek, çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlayacaklarını söyledi.

Kulp ilçesinde yeni bir hükümet binası için projelerin tamamlandığını anlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu projelerin de TOKİ Başkanlığında olduğunu aktardı.

İHTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA YENİ MAHKEMELERİN KURULMASINI SAĞLIYORUZ

Diyarbakır'da ihtiyaç doğrultusunda yeni mahkemelerin kurulmasını sağladıklarını, ihtiyaca göre de çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Bakan Tunç, "Son olarak 3 adli yargı mahkemesi, bir aile mahkemesi, 2'si infaz hakimliği olmak üzere 3 mahkeme kurulması, bir de idare mahkemesi. Özellikle diğer deprem bölgesindeki illerimizde de açılan idare davaların yoğunluğunu dikkate alarak oralarda da 21 yeni idare mahkemeleri kurulmuştu. Diyarbakır'ımızda da şu anda ihtiyaç olarak gördüğümüz bir ilave idare mahkemesi bu yıl içinde hizmete girdi. 24 yeni mahkemenin kurulmasıyla ilgili planlama çalışmamız var" ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, tüm temennilerinin ülkeyi, huzuru bozan, güvenliği tehdit eden tüm terör unsurlarından temizlemek, milletin her bir ferdini huzura kavuşturmak olduğuna işaret ederek, yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı liderliğinde terörle mücadeledeki kararlılıktan taviz vermeden çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

DİYARBAKIR CEZAEVİ’NİN MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Diyarbakır Cezaevi’nin özellikle hafızalarımızda 12 Eylül darbesi sonrası işkencelerle, anti demokratik tavırlarla anılan bir yer olduğunu ifade eden Bakan Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır Cezaevi'ni kapatmıştık, Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışırken. Kapatıldıktan sonra da 12 Ekim 2022'de Kültür ve Turizm Bakanlığına müze olması için devretmiştik. Buna benzer Sinop Cezaevimiz, Yassıada bildiğiniz gibi, Ulucanlar Cezaevi. Ulucanlar Cezaevi'nin hatıraları da kara bir leke olarak tarihimize geçmişti. Aynı şekilde Diyarbakır Cezaevi'nin de bir bölümü o hafızayı o anıyı canlandırabilme adına geleceğe yönelik bir ders adına muhafaza edilecek. Diğer alanları müze, kütüphane, sergi ve tiyatro gibi kültür etkinliklerinin yapılacağı mekanlar olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımız projelendirdi. Kötü hatıralarla anılan Diyarbakır Cezaevi'nde hem o hafızanın gelecek kuşaklara gösterilmesi adına hem de diğer alanların kültürel faaliyetler noktasında Diyarbakır'a hizmet etmesi için çalışmalarımız devam ediyor."  

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-DİYARBAKIR


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19