ADANA MİLLETVEKİLİ AYHAN BARUT’A MERSİNLİLER’DEN TAVSİYE:
Bölge seçmeninize hizmet edeyim derken, bölgecilik yapmayın ve ülkenin refahına halel getirmeyin.
Mersin sınırları içinde ama Adana’ya çok daha yakın olan bir yerde yapılmakta olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı baltalamaya son verin.
Adana’nın çekilmez trafiği nedeniyle, Çukurovalılar’ın kâbusu haline gelen uçak yolculuklarına bir çare ve ülke turizmine de katkı amacıyla yapılan yeni havalimanı, sadece Mersin’in değil, tüm Çukurova’nındır.
İlhan KARAÇAY’ın analizi:
Milletvekilliği yaptığı sürece, bölge seçmenleri için çok iyi çalışmalar yapan ve bunları, basın danışmanı tarafından kamuoyuna duyuran Ayhan Barut, nedense Çukurova Bölgesel Havalimanı konusunda Adanalıları savunmaya çalışırken, hem yöre halkına ve hem de Türk turizmine zarar verdiğinin farkında olamıyor.
İki yıl önce 27 Kasım 2020 günü yayınlamış olduğum analizimde şu başlıkları kullanmıştım:
Çukurova Havalimanı yapımını asıl önleyenler bazı Adanalı milletvekilleri
*Mersin-Adana rekabeti hemşehricilik ilkelliğine dönüştü
*Sırf bir kaç esnafın menfaatini korumak için, ülke turizmini bilinçsizce baltalıyorlar
BAKANA SORU
Ayhan Barut’un, yapımı 10 yılı aşkındır süren, bin bir badireden sonra nihayet yapımı tamamlanmakta olan ve bu yılın sonunda açılması planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın faaliyete geçişinden sonra kapanması gereken Adana Şakirpaşa Havalimanı için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede şu sorular yer aldı:
1- Adana’da 20 Haziran 2022 tarihinde yaptığınız “Türkiye Cumhuriyeti Adanalılar ne istiyorsa onu yapar. Adanalılar ne diyorsa Adana Havalimanı da o şekilde olacaktır” sözünüze açıklık getirir misiniz?
2- Belirsizlik içeren söz konusu sözlerinizden, ‘Adana Havaalanı kapatılmayacak’ sonucu çıkarılabilir mi?
3- Niyet ifadesinden ziyade kamuoyuna net ve resmi olarak ‘Adana Havalimanı kapatılmayacaktır’ açıklaması yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımı nedeniyle Adana Havalimanı’nın taşınmasıyla ilgili DHMİ içerisinde yazışmaların yapıldığı, hazırlıkların sürdüğü iddialarına açıklık getirebilir misiniz?
5- Adana Havalimanı’nın kapatılmasını istemeyen Adanalıların beklentilerine uygun adım atacak mısınız?
“Adana Havalimanı’nı kapattırmayacağız” şeklinde iddialı konuşan Ayhan Barut’un bu isteğinin gerçekleşmesi halinde, yeni havalimanının randımanlı bir şekilde işletilmesinin de mümkün olmayacağı aşikârdır.
MERSİNLİLER NE DİYOR?
Şimdi Mersinliler Ayhan Barut’a şunları söylüyorlar:
Bölge seçmeninize hizmet edeyim derken, bölgecilik yapmayın ve ülkenin refahına halel getirmeyin.
Mersin sınırları içinde ama Adana’ya çok daha yakın olan bir yerde yapılmakta olan Çukurova Bölgesel Havalimanı baltalamaya son verin.
Adana’nın çekilmez trafiği nedeniyle, Çukurovalılar’ın kâbusu haline gelen uçak yolculuklarına bir çare ve ülke turizmine de katkı amacıyla yapılan yeni havalimanı, sadece Mersin’in değil, tüm Çukurova’nındır.
İKİ YIL ÖNCE NE YAZMIŞTIM?
Milletvekillerinin, kendi bölgelerindeki insanların haklarını savunmasının en doğal ve doğru bir hareket olduğunu sık sık yazmışımdır.
Örneğin, ‘Hollanda parlamentosuna giren Türk kökenli milletvekillerinin, Türk kökenli seçmenlerin haklarını savunmaları da doğal ve haktır. Nasıl ki tarım bölgesinden seçilmiş olan bir milletvekilinin tarımcıları, maden bölgesinden seçilmiş olan bir milletvekilinin madencileri desteklemesi doğruysa, Amsterdam’da seçilen bir milletvekilinin de eşcinsellerin haklarını savunması o kadar doğrudur.‘ diye yazıp durmuşumdur.
Ne var ki, bir bölgenin insanlarını savunurken, isteklerin ülke menfaatlerinin önünü tıkamamasına da dikkat etmek lâzımdır.
Ayhan Barut’un, sürekli olarak baltalamaya çalıştığı Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımında dönen dolaplardan mutlaka haberi vardır ama, kendisinin bu çirkinlikte rolü olup olmadığını bilmiyoruz. Hem bölge halkına ve hem de Türk turizmine büyük yarar sağlayacak olan yeni bir havalimanının, ilkel bir hemşericilik uğruna baltalanması doğru değildir.
Yeni havalimanı yapımının tamamlanacak olması kesinleşince, şimdi de ‘Adana Şakirpaşa Havalimanı kapanmasın’ yaygarası koparılıyor.
Ne var ki, bu yaygarayı koparanlar, bu yörede iki havalimanının randımanlı çalışmayacağını hesaba katmıyorlar. Yeni havalimanının, havayolu şirketlerine tanıyacağı daha olumlu imkânlar, yurt içi ve yurt dışı uçuşlarını hareketlendirecek ve yöre turizmini de kalkındıracaktır.
*****************************
İki yıl önceki yazımda, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın akibeti hâlâ meçhuldu
Bakınız, 2 yıl önce 27 Kasım 2020 günü servise koymuş olduğum analizimde neler yazmıştım:
Çukurova Havalimanı yapımını asıl önleyenler bazı Adanalı milletvekilleri
*Mersin-Adana rekabeti hemşehricilik ilkelliğine dönüştü
*Sırf birkaç esnafın menfaatini korumak için, ülke turizmini bilinçsizce baltalıyorlar
*Tarsus’ta yapılacak olan 8 bin yatak kapasiteli 11 otelin akibeti de meçhul
Adana’nın çekilmez trafiği nedeniyle, Çukurovalılar’ın kâbusu haline gelen uçak yolculuklarına bir çare ve ülke turizmine de katkı amacıyla plânlanan Çukurova Havalimanı projesi, 10 yılı aşkın bir zamandır gerçekleşemiyor.
Proje aşamasında, bazı Adanalı milletvekillerinin, sırf hemşehricilik ilkelliği nedeniyle baltalanmaya çalışılan Çukurova Havalimanı, yapılma kararının alınmasından sonra da baltalanmaya başlanmıştı.
Çukurova Havalimanı’nın tam 10 yıldır, projeyi sahiplenen yatırımcılar tarafından sabote edilemsinin ardında da bazı Adanalı milletvekilleri yer alıyor. Projeyi üstlenen müteahhit firmaları çeşitli şekillerde caydırma oyunlarında parmağı olan milletvekilleri, bu anlaşılmaz pespayeliği, birkaç esnafın menfaatini korumak için yapıyorlar.
Baltalamanın bir başka nedeni de Adana-Mersin çekişmesinin yarattığı hemşehricilik ilkelliğidir.
TAKSİCİLER
Çukurova Havalimanı’nın gerçekleşecek olmasına en çok karşı çıkan esnaf grubunu taksiciler oluşturuyor.
Mersin il sınırları içinde kurulacak olan Çukurova Havalimanı’nın taksi işletmeciliği, Adana’dan Mersin’e geçmiş olacak. Kaldı ki, yapılan ön tartışmalarda, bu işin iki şehir taksicileri arasında paylaşılabileceği konuşulmuştu.
Adana Havalimanı etrafında bulunan esnafların da hoşuna gitmeyen bu durum, Adana milletvekilleri için bir baskı unsuru oldu. Hemşehricilik ilkelliğinin yanında, seçimlerde oy kazanmak için, Çukurova Havalimanı’nın yapımını önlemek için hâlâ büyük çabalar sarfeden Adana CHP milletvekillerinden biri, (polemiğe girmemek için adını yazmıyorum), ihale olaylarındaki bir yığın olumsuzluğu dile getirdikten sonra bakın asıl niyetini nasıl açıklamış:
“Yıllık 5-6 milyon insanımızın güvenle kullandığı Adana Havaalanı’nı size kapattırmayız”
Adana CHP milletvekili, ‘Adana Havaalanı’nı size kaptırmayız’ derken kimi kastediyor?
Hükümeti mi? Tabii ki hayır.
Müteahhitleri mi? Bu da hayır.
‘Size kaptırmayız’ dediği kitle tabii ki Mersinlilerdir.
Çukurova Havalimanı’nın yapımında yaşananlar tabii ki çok tuhaf ve üzücüdür. Önce işletmeci olacak müteahhitlere verilen ihaleler, çeşitli nedenlerle maalesef tamamlanamadı. Daha sonra bu iş devlet işletmesine bırakıldı ama bu kez taşeron müteahhitler su koyverdiler.
Çukurova Havalimanı’nın gerçekleşmesi halinde, Akdeniz sahillerimizin batısında gelişecek olan turizm hareketi, Akdeniz’in doğusunda da canlanacaktır. Bunun için bir proje hazırlanmıştı.
Mersin’in doğu kesiminde yer alan bir alana (yani Tarsus ve Adana’ya yakın olan) 8 bin yatak kapasiteli tam 11 otel kurulması planlanmıştı. Bunun için bedava yer tahsis edilmiş ve otel inşası için firmalar belirlenmişti. Ama yine türlü nedenlerle bu proje de sallantıda kaldı. (Bu konuyu yazımın sonunda detaylı yazacağım)
Şimdiki durumu ile, yani kapasite ve pahalılığı nedeniyle, Almanya’dan birkaç sefer dışında, yurtdışından uçuş talebi alamayan Adana Havalimanı’na karşın, yeni açılacak olan, kapasite ve pahalı olmaması nedeniyle ilgi çekecek olan Çukurova Havalimanı, Türk turizmi için büyük bir kazanç olacaktır.
Önceleri otel kapasitesi düşük olan Mersin, şimdilerde yapılan ve yapılmakta olan oteller ile turizme açılmış olacaktır. Hele hele, devletin planladığı yeni 11 dev otelin gerçekleşmesi halinde, Antalya, Alanya, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Çeşme gibi yerlere bir alternatif teşkil edecek olan Mersin için, tabii ki yeni, modern ve cazibeli bir havalimanına ihtiyaç olacaktır.
Sırf Mersin il sınırları içinde olduğu için, Adana’da da turizmin gelişmesine yol açacak olan Çukurova Havalimanı projesi, bu nedenle çok önemlidir.
Bilinçsizce davranışlar ile, bu projeyi baltalamak isteyenler bu ilkel sevdadan vazgeçmeli.
Aslında, Adana ve Mersin milletvekilleri bu konuda ortak hareket etmeli ve hem Mersin’deki 11 otel projesi ve hem de Çukurova Havalimanı projesi için ortak bir baskı oluşturmalılar.
YILAN HİKÂYESİNE DÖNEN HAVALİMANI VE 11 OTEL ÇIKMAZI
Çukurova Havalimanı hikâyesi:
Yap-İşlet-Devret modeliyle yatırım maliyeti 357 milyon Euro olarak belirlenip ihalesi 15 Aralık 2011’de, yer teslimi 15 Mart 2013’te gerçekleştirilen ve temeli 28 Mayıs 2013 tarihinde atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı, sürekli tartışmalara neden oldu. İlk ihale tarihinden bu yana 9 yıl geçmesine karşın bu tartışmalar bitmedi. Havaalanında başlayan çalışmalar bir türlü tamamlanmayınca, yine çeşitli ihaleler düzenlendi. Son olarak 4 Şubat 2020’de yapılacağı duyurulan havalimanı üst yapı ihalesi 16 Mart 2020 tarihine ertelendi. Sonrasında ise Cengiz-Limak-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu’nun kaybettiği Çukurova Havalimanı ihalesini, Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişimi kazandı. Bu sürecin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevden alınırken yerine atanan Bakan Adil Karaismailoğlu, bu ihaleyi iptal ettiklerini duyurdu. 26 Ekim 2020 tarihinde yapılacağı açıklanan yeni ihale de 20 Kasım 2020 tarihine ertelendi. Son yapılan ihalede en yüksek teklifi 297 milyon 100 bin Euro artı KDV karşılığında Favori İşletmecilik A.Ş. / YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. ortak girişimi verdi.
Bakan Adil Karaismailoğlu, yıllardır sürüncemede olan Çukurova Havalimanı için umut verici bir açıklama yaptı.
Karaismailoğlu, Çukurova’ya yakışacak bir havalimanı için çalıştıklarını belirterek, “Çukurova bölgesine yakışır bir havalimanı yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bütün çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu an pist çalışmasının üzerindeyiz. İnşallah yıl sonuna kadar bütün altyapı çalışmalarımızı tamamlayacağız. Önümüzdeki yılın başlarında havalimanı yol bağlantılarını da bitirmiş olacağız” diyen Karaismailoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“İlk aşamada, birinci etapta 8 milyon yolcuya hizmet edecek havalimanı terminali projelerini tamamladık. Devamında da 12 milyon yolcuya hizmet edebilecek kapasitede bir havalimanı projelendirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde ihalesini yapıp bu yıl içerisinde inşaatına başlayıp en geç 2 yıl içerisinde de inşaatını tamamlama hedefi içerisindeyiz.”
Karaismailoğlu, projenin takipçisi olacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hizmetin bir an önce sağlanması için Çukurova’nın özlemle beklediği, onlara, milletimize yakışır bir havalimanını önümüzdeki 2 yıl içerisinde faaliyete alacağız ve Çukurova Bölgesel Havalimanı bu bölgeye hizmet verecek.”
Bakan Karaismailoğlu, bir gazetecinin “İlk uçak piste ne zaman iner?” şeklindeki sorusunu, “Bütün planlarımız 2 yıl içerisinde, 2 yıl bitmeden havalimanımıza uçağın inmesi. Çalışmalarımız ve hedefimiz o.” diye yanıtladı.
TARSUS’TA YAPILACAK OLAN 8 BİN KAPASİTELİ
11 OTEL PROJESİNİN AKİBETİ DE MECHUL
Böyleydi
Böyle olabilirdi
Mersin’i, batı Akdeniz’e alternatif turizm bölgesi yapmak amacıyla projelendirilen, 8 bin yatak kapasiteli 11 otelin akibeti de mechul.
Bakınız bu konuda başlangıçtaki haberler nasıldı:
Mersin’in Tarsus ilçesinde altyapı çalışmaları tamamlanan ve tahsis sahibi 6 firmanın tesis yatırımlarını bekleyen Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Bölgesi, Akdeniz’in doğusunda bir turizm cenneti olacak.
Berdan Nehri’nin bir kolunun denize döküldüğü bölümün de içinde bulunduğu, çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapan Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Bölgesi, temiz denizi, 12 kilometrelik kumsalı ve yeşil dokusu ile dikkat çekiyor. 8 bin yatak kapasiteli toplam 11 otelin yapılacağı bölge, hizmete girdikten sonra Mersin ile Adana’nın turizmden hak ettiği payı almasına önemli katkılar sunacak ve 10 bin kişi buradaki tesislerde istihdam edilecek. Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın da tamamlanması ile bu coğrafyaya gelen turistler, yalnızca 10 dakika içerisinde oteller bölgesine ulaşabilecek.
Bölgede inceleme yapan Mersin Sanayicileri Ve İş Adamaları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, inşaatların başlaması için tahsis sahibi firma yöneticilerine çağrıda bulundu. Yatırıma engel tüm durumların ortadan kaldırıldığını belirten Engin, “Devlet Su İşleri (DSİ), Berdan Nehri’nin denize ulaştığı yerde 5-6 kilometrelik taşkın koruma setlerini tamamlamış durumda. 14 kilometrelik otoban kalitesindeki yolumuz tamamlanmış durumda. Turizm teşvikleri uygun safhaya geldi. Orada da bir sorun yok. Sayın Cumhurbaşkanımız da buranın temelini atmıştı seçimlerden önce ve yatırımcı firmaların başlayacağını söylemişti. Birkaç kez de uyarmıştı, ’Başlayın’ diye. Şu anda yatırımcı firmaların bahanesi kalmadı” dedi.
Mersin ve Adana kamuoyunun bu yatırımı merak ve heyecanla beklediğini dile getiren Engin, “Yolumuz, altyapı, kanalizasyon, arıtma tesisleri, telekomünikasyon, içme suyu hepsi tamamlanmış durumda, yatırımcıları bekliyoruz. Eğer bu yatırımcılar ille de ’Uzatacağız’ derlerse ya diğer yatırımcılara ya da yabancı yatırımcılara tahsis yapılmasını istiyoruz. Çok fazla tahammül kalmadı. Çok uzun zamandır bu proje ile ilgileniliyor. Havaalanı da yapılıyor, bittiğinde bunların başlaması değil, paralel başlamasını istiyoruz. Aynı anda bittiğinde bölgemize ve ülkemize hayırlı olur diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
HAYAL KIRIKLIĞI
Yukarıda okuduğunuz eski bir haberden anlaşılacağı gibi, Doğu Akdeniz’i bir turizm cenneti yapacak olan proje de sürüncemede kalmış oldu. Bedava arazi aldıkları halde, devletten daha çok fedakârlık bekleyen tahsis sahibi yatırımcılar, bu projeyi de baltalamış oldular.
Ne diyelim, Mersin’in, daha doğrusu Çukurova’nın makus (kötü) talihi mi?
Bekleyeceğiz ve göreceğiz.
ARTUKLU HABER AJANSI
HABER VE ANALİZ;İLHAN KARAÇAY
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55