ADELL AB-I HAYAT SU KÜLTÜR VARLIKLARI/MEDENEYİTE HİKAYESİ

Adell Abı-ı Hayat Su Kültür Varlıkları koleksiyonu Topçu kardeşler tarafından 25-30 yılın birikimi olarak oluşmuştur.

Kültür ve Sanat 23.11.2016 14:41:53 0
ADELL AB-I HAYAT SU KÜLTÜR VARLIKLARI/MEDENEYİTE HİKAYESİ

Adell Abı-ı Hayat Su Kültür Varlıkları koleksiyonu Topçu kardeşler tarafından 25-30 yılın birikimi olarak oluşmuştur.  Yıllar itibariyle damlaya damlaya koleksiyon oluşmuştur. Ailemizden, büyüklerimizden kalan eşyaları biriktirmeyle başladık. Zaman zaman çarşıdan pazardan alınan eserlerle, hediye edilen eserlere koleksiyonumuz zenginleşti, gelişti.

 

Eserleri seçerek, uzman görüşlerinden istifade ederek temin ediyoruz.

 

Önceleri farklı konularda oluşan koleksiyonumuz zaman içerisinde sadece suya dokunan, bizi suyu taşıyan ürünler etrafında toplandı.

 

Fabrika genel müdürlüğümüze ait bir katta oluşturduğumuz daimi sergimizde ziyaretçilerimizin ziyaretine açmış bulunmaktayız. Su kültürü meraklıları, paydaşlarımız, okullar gruplar halinde ziyaret etmektedir. Dileyen şahıs veya gurpların ziyaretine her zaman açığız.

GUGUME YANSIYAN ZERAFET

Koleksiyonumuza kayıtlı eserler Türk İslam Eserleri müzesine kayıtlıdır. Bir ölçüde devletimizin envanterine kayıtlı olmasıyla tüm halka, insanlığa ulaştırmış oluyoruz bu eserleri.

 

Kültüre, sanata, suya gönülden değer veriyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın, büyümenin insana yatırım ve doğal kaynakların bilinçli kullanımı ile gerçekleşeceğine inanan bir yaklaşım ile kendi büyümemize paralel olarak uzun yıllardan beri su kültürü çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Sürdürülebilir bir dünya ve ülke kaynakları için hepimizsorumluyuz.

 

Sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesi olarak su ve su kültürü konusunda toplum bilincini geliştirmek, farkındalık oluşturmak, geçmişten günümüze gelen su ve hamam kültürünü tanıtmak, unutulmaya, kaybolmaya yüz tutmuş değerleri gün ışığına çıkarmak ve kalıcı bir hafıza oluşturarak geleceğe taşımak hedefiyle su medeniyetine ilişkin seçkin eserlerin koleksiyonunu yapmaktayız.

 

Anadolu Su Kültüründe 72 milletin ayak izleri vardır.  Su kültürü Anadolu Halk Kültürümüzün önemli yere sahiptir. Dünyanın en zengin ortak yaşam kültürüne sahiptir.Koleksiyonumuzda metal, ahşap, deri, tekstil mamul olmak üzere pek çok seçkin eser yer almaktadır. 

 

Aslında biz bugün, kültür mirasımız adına geçmişten tevarüs ettiğimiz şeylerle varız. Gelecekte de varlığımız büyük ölçüde yine onlarla olacaktır.

 

Bu kültürün zenginliğinin en büyük özelliği insanların duygularını renklerle, figürlerle bu eserlere katmış olmalarıdır. Kültür geleceğe hizmettir. Kültürünü kaybeden geleceğini kaybeder.Kültür, sanat, ilim gibi sevilmediği, sayılmadığı yeri terk eder.

Kendi kültürümüzü, kendi geleneklerimizi bilmediğimizde ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı bilemeyiz.

 

Çalışmalarımızla geride bereketli bir iz bırakmak istiyoruz. Hedefimize yönelik çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda, okullarda su tasarrufu ve su yönetimi konusunda eğitim, seminer ve muhtelif etkinlikler düzenlemekte, yayınlar çıkartmaktayız.

Koleksiyonumuzdan bir güğüm: 

 

Osmanlı’nın derin düşünce yapısının, ifade yeteneğinin tezahürünü ve günlük yaşama inen, güğüme dokunan zarafeti görmekteyiz.

Naif bir yaşam, hiç nefret yok, hep sevgi, saygı, hoşgörü…

Güğümler daha çok bakırdan yapılırdı.

Kastamonu işi, Osmanlı 19.yüzyıla ait.

Osmanlıca;

‘Bu güğümden su içene şifalar olsun. Eğer dahi kafir içerse islamla müşerref olsun. Tarih 1266 dır.

Cümle hakkında hayır olsun.

Fetoğlu Hüseyin Ağa Tul-i ömrüyle muammer olsun…1266

Koleksiyonumuzdan diğer bir parça Su Sebili:

 

Bunların üzerindeki farklı dillerdeki aynı yazılar farlılıkların mükemmel birlikteliğini, hoşgörünün yansıması,

birlikte yaşama kültürü ile kültür kaynaşmasının, buluşmasının, büyük düşünebilmenin güzel bir dışavurumudur.

Mermer Su Sebili- Tarih:1868

“Ala Kayış Dağı Suyu”

Osmanlıca,

Rumca,

Ermenice,

Yunanca

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10280,29%0,03
  • DOLAR

    32,27% -0,20
  • EURO

    34,84% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2412,00% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3904,61% 0,45