ADIYAMAN'DA TÜTÜNCÜLERİN PROTESTOSU DEVAM EDİYOR

Sarmalık tütün ticareti yapan kişiler halkında 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın yürürüğr girmesinin ardından Adıyamanda Tütüncüler yasayı protesto etti.

Güneydoğu Bölge Haberleri 4.07.2021 11:19:00 0
ADIYAMAN

Sarmalık tütün ticareti yapan kişiler halkında 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmasına tepki gösteren binlerce Adıyamanlı tütün üreticisi, Adıyaman-Malatya yolunu trafiğe kapatarak “Tütünüme Dokunma” eylemi başlattı.

 

Adıyaman- Malatya yolundaki eylem alanına gelerekAdıyamanlı tütün üreticilerine desteklerini sunan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, tütüncülere hapis cezası öngören yasanın ertelenmesi için büyük bir çaba sarf ettiğinin altını çizerek, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte AKP iktidarının Adıyamanlı tütün üreticilerinin ekmeklerini ellerinden aldığını ifade etti.

 

Adıyaman’ın Feryatlarına Kulak Verecek Bir Vicdanı Bu Saate Kadar Göremedik

 

Yaşanacak mağduriyetleri aylar öncesinden gördüğünü ve birçok platformda konu hakkında iktidara çağrılarda bulunduğunu ifade eden Milletvekili Tutdere, “ Yaşanacak mağduriyetleri gördüm ve aylar öncesinden, bulunduğum her platformda konu halkında  iktidara çağrılarda bulundum.Adıyamanlı tütün üreticilerinin ekmeğiyle, aşıyla oynamayın dedik. Bu çağrımızı Çelikhan Meydanı’ndan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul kürsüsünden, Yargı Reformu’nun görüşüldüğü komisyondan uyardım, olmadı.. Yerimden söz aldım “Ey iktidar sahipleri, bu fakir fukaranın ekmeğiyle oynamayın” dedim kimse dinlemedi.” ifadelerini kullandı.

 

Yasanın ertelenmesi için gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgi aktaran Milletvekili Tutdere, “Tütünden sorumlu Tarım ve Orman Bakan Yardımcısıyla görüştüm, olmadı. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüştüm, ellinizi vicdanınıza koyun vegeçimini tütünden sağlayan fakir fukaranın mağdur olmaması için bu yasayı erteleyelim. Daha sonradan toptan bu cezayı ortadan kaldıracak çalışmalara yapalım dedim.. Dedik ama maalesef Adıyamanlının feryatlarına kulak verecek bir vicdanı bu saate kadar daha görmedik.”şeklinde konuştu.

 

Birileri Kazansın Diye Yüzbinlerce İnsanı Mağdur Etmeye Kimsenin Hakkı Yoktur

 

Tütün mücadelesinin siyaset üstü bir onur mücadelesiolduğunun altını çizen Milletvekili Tutdere,  “Tütün mücadelesi gelecek mücadelesidir. Türkiye’yi yönetenler bu sorunu çözmek zorundadır. İktidar bu sorunu çözünceye kadarbizlerin nefesini enselerinde hissedecekler, ta ki bu sorun çözülünceye kadar. Siz ekmeğiniz için, geleceğiniz için bu kararlı, onurlu ve cesaretli duruşunuzu ortaya koyduktan sonra sizin bu duruşunuzun karşısında hiçbir güç dayanamaz.” dedi.

 

3 büyük sigara şirketi memnun olacak diye veya zengin şirketlerin patronları paralarına para katsın diye yüzbinlerce insanı kimsenin mağdur etmeye hakkı yoktur ifadelerini kullanan Tutdere, “Şu anda hepimizin ortak paydası tütündür.Bu ortak paydada anayasal haklarımızı kullanarak, demokratik tepkimizi sonuna kadar ortaya koyacağız.. Kimse tütüncünün eğileceğini, bir santim geri adım atacağını sakın aklındangeçirmesin.  Türkiye’nin dört bir yanında bu işten ekmeğini kazanan bütün onurlu insanlar, bu işi çocuklarının geleceği olarak görüyorlar ve bu işin bilincindeler. Kimse tütüncününaklıyla dalga geçmesin, tütüncünün geleceğine de ipotek koymasın. 100 yıldır bu topraklarda dedelerimizin, atalarımızın ürettiği, sattığı ve bu meydandaki herkesin canında, kanında faydası olan tütüne hangi el uzanırsa o eli kırarız, kim göz dikerse de o gözü de çıkarırız.”ifadelerini kullandı.

 

100 Yıl Sonra Torunlarınınız Sizlerle İftihar Edecek

 

Tütün için verilen onur mücadelenin yüz yıl sonra dahi onurla anılacağını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Çelikhan'da, Adıyaman'a destan yazdınız. Tarihe not düştünüz. Geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nda yaptığım konuşmamda dedim ki "1 Temmuz'u tütün üreticisi  unutmayacak" dedim evet unutmadınız. Tarihe altın harflerle geçecek onurlu bir mücadeleyi bugün bu meydanda siz yazdınız. Sizin çocuklarınız, torunlarınız 100 yıl da geçse bu onurlu mücadeleyi saygıyla selamlayacak, hepinize bu onurlu davranışından dolayı iftihar edecek.” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ADIYAMAN


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29