Ahıska Türkleri Sürgünü İnslanlık Tarihinin En Büyük Utancıdır.

Ahıska Türklerinin, vatanlarından sürgün edilişinin 71?inci yıldönümü münasebetiyle Ahıska Türkleri Lobisi tarafından 9 Aralık 2015 Çarşamba günü Ankara?da anma toplantısı düzenlendi.

Türk Dünyasından Haberler 17.12.2015 21:42:28 0
Ahıska Türkleri Sürgünü İnslanlık Tarihinin En Büyük Utancıdır.

Ahıska Türklerinin, vatanlarından sürgün edilişinin 71’inci yıldönümü münasebetiyle Ahıska Türkleri Lobisi tarafından 9 Aralık 2015 Çarşamba günü Ankara’da anma toplantısı düzenlendi.

Toplantı’da saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesinin ardından şehitlerin ruhuna Hüseyin İzgi tarafından Kuran-ı Kerim, Yalçın Topçu tarafından ise dua okundu.

Açılış konuşmasını Ahıska Türkleri Lobisi Başkanı Dr Hayati BAŞARAN’ın yaptığı toplantıda; başkan yardımcısı Prof. Dr. Hamit HANCI Ahıskalı şair Mircevat AHISKALI’nın şiirlerini okudu.

Sürgünün canlı tanıklarından Dr. Kazım DURSUN 1944 sürgününü anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.

Toplantıda ODTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayşegül AYDINGÜN Ahıska Sürgünü İzleri konulu bir sunum yaptı.

Toplantıya STK temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar ve bürokratların yanı sıra  İstanbul Milletvekili Feyzullah KIYIKLIK, Çorum Milletvekili Salim USLU, Kars Milletvekili Yusuf Selahattin BEYRİBEY, Yozgat Milletvekili Ertuğrul SOYSAL, Erzurum Milletvekili Orhan DELİGÖZ, Ardahan Milletvekili Öztürk YILMAZ ve Çorum eski milletvekili ve sağlık eski bakan yardımcısı Agah KAFKAS katılarak birer konuşma yaptılar ve sürgün va Ahıska Türkleri konusunda değerlendirmelerde bulundular.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dr. Hayati BAŞARAN, Ahıska türkleri sürgününün insanlık tarihinin en büyük utanç olaylarından biri olduğunu, sürgünü gerçekleştirenlerin kahraman olmadığı gibi Ahıska Türklerinin de yenilmiş olmadığını, sürgünü gerçekleştirerek bu utancı işleyenlerin tarihe zalim olarak geçtiğini söyledi.

BAŞARAN konuşmasında ayrıca sürgünde Ahıska Türklerinin günümüzde on ayrı ülkede yaşadıklarını ve yaşadıkları her ülkede zorluklar içinde olduklarını belirterek, sürgününü tüm dünyaya anlatmanın gerekliliğine dikkat çekti.  Ahıska Türkleri davasının aslını vatana dönüş oluşturduğunu belirten BAŞARAN, vatana dönüşün basit bir toprak talebi olmadığını, sürgün nedeniyle gasp edilen ve 71 yıldır devam eden tüm maddi kayıpların ve manevi hakların iade edilmesinin asıl davayı oluşturduğunu söyledi.  

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40