``AİHM TARAFINDAN TAZMİNATA MAHKUM EDİLEN DEVLET ,SORUMLULARINA RUCU ETMELİ``
Emekli Ankara Hakimi ve Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Avukat M.Beyazıt Boran Artuklu Haber Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç`a yaptığı özel açıklamada 17 Ağustos Depremi Mağdurlarının AİHM`ye açtığı davada Devletin tazminat ödemeye mahkum edildiğini
Emekli Ankara Hakimi ve Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Avukat M.Beyazıt Boran Artuklu Haber Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç'a yaptığı özel açıklamada 17 Ağustos Depremi Mağdurlarının AİHM'ye açtığı davada Devletin tazminat ödemeye mahkum edildiğini belirterek,tazminat ödeyen Devletin ödediği tazminatları vatandaşların ödedikleri vergilerden karşılandığını hatırlatarak ödenen tazminat tutarlarının sorumlularına rucu edilmesi gerektiğini söyledi.
Emekli Ankara Hakimi ve Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Avukat M.Beyazıt Boran 17 Austos 1999 Depreminin yaşandığı tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığını belirterek aynı tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olan Sabih Kanadoğlu'na Depremzadeler tarafından açıılan davalarla ilgili Yatgıtay'a intikal eden dosyalara öncelik verilmesinin Depremzadelerin mağduriyetlerini hafifletmek bakımından önem arz ettiği halde Dönemim Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürüten Sabih Kanadoğlunun bunu yapmayarak zamanaşımı yönünden tartışmalı olan deprem ceza davaları yerine o tarihte çok önemsiz olan icra ceza dosyalarına öncelik verdiğini ve bu önemsiz dosyaların zamanaşımına uğramasını önlemek için bütün Yargitay C. Savcılarına bu garibanların ceza aldığı icra ceza Dosyalarını okuttuğunu sonradan bu ve başka nedenler ile Sabih Kanadoğlu nu şikayet ettiğini açıkladı.


Yargıtay Dairelerinin deprem davalarındaki zamanaşımı konusunda farklı kararlar aldığını,bu nedenle de AİHM'ye dava açan Depremzadelerin bu davaları ile ilgili olarak ta Yargıtay Dairelerinin benzer davalarda farklı zamanaşımı kararları alması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 6.Maddesinin “adil yargılama hakkının”ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'nin şikayetçilerin tazminat taleplerini kabul ederek,Ülkemizi her dava başına 4500'er Euro olmak üzere toplamda 90 Bin Euro ödemeye mahkum ettiğini hatırlatan Boran, Ödenen bu tazminatların da vatandaşların vergileri ile ödendiğini,dolayısıyla da asıl suçluların yani bu davaların kaybedilmesine neden olan kişilere rucu edilmesi gerektiğini vurguladı.

Emekli Hakim ve Eski Cunhuriyet Savcısı M.Beyazıt Boran; Kamu idaresinin kusurlu eylem veya işlemiyle bir kamu zararının meydana gelmesi halinde bu zararın meydana gelmesinde kusuru olan kamu görevlisine hem anayasal düzenlemeler hem de yasal düzenlemeler bağlamında rücu hakkı söz konusu olduğunu belirterek, bu hakkın kullanılmasında görevli merciler nezdinde, Allah tanığımdır (ayrıca ekte somut kanıt niteliğindeki dilekçelerimle) gerekli işlemlerin yapılması konusunda hukuk mücadelesi verdim ama bir türlü sonuç alamadım. Deprem nedeniyle meydana gelen zararlar dolayısıyla kamu görevlisinin kusuru mevzu bahis ise kamu idaresinin rücu hakkını kullanması bir zorunluluk olarak kabul edildiğini ve Rücu hakkının kullanılması Devletin vatandaşın vergileri ile ödediği Tazminat tutarlarının sorumlularından tahsili için ivedilikle işlem başlatması gerektiğini bir kez daha belirtti.

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
ABDULLAH ORTAÇ/ÖZEL HABER
-
1
TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ERGÜN ATALAY'DAN SAVAŞA VE SESSİZLİĞE KARŞI ULUSLARARASI SENDİKALARA ÇAĞRI
-
2
DİKA'dan Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Proje Yazma Eğitimi
-
3
Dişhekimleri Ağız ve Diş Sağlığının Önemine Dikkat Çekti
-
4
ABB’NİN ÖRNEK PROJESİ HPV AŞI UYGULAMASI İÇİN YENİ BAŞVURU DÖNEMİ BAŞLADI
-
5
Midyat’ta Orman Haftasında Fidanlar Toprakla Buluştu
-
6
Can Atayılmaz ve Ceren Sagu'dan; '' Atarım İçime''
-
7
REKTÖR ÖZCOŞARDAN KALİTE GELİŞTİRİCİ AKADEMİK PERSONELE TEŞEKKÜR TOPLANTISI
-
8
GEMLİK BELDİYESİ'NDEN İLÇEDE PEYZAJ ÇALIŞMALARI
-
9
DEM Partili HUN, "Iğdır’da GES Projeleri Meraları Yok Ediyor''
-
10
Türkiye, 2026 Küresel Kadın Zirvesi'ne Ev Sahipliği Yapacak
-
11
"MARDİN OKUYOR" YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
BIST 100
15794,21%-0,50
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,29% 0,07
-
GRAM ALTIN
6330,60% 1,35
-
Ç. ALTIN
10541,83% -0,68



