AİLE HEKİMLERİNDEN SAĞLIK BAKANLIĞINA 'EK GÖREV''VERMEYİN ÇAĞRISI

AHEF 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, aile hekimlerinin çok fazla iş yükü ve pandemi savaşı varken aile sağlığı çalışanı açığının da ülke genelinde %20’lere ulaştığına dikkat çekti.

Sağlık 11.12.2020 15:07:00 0
AİLE HEKİMLERİNDEN SAĞLIK BAKANLIĞINA

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, “Aile hekimleri 15 yıldır aile hekimliği birimlerinde tüm ülkenin, 3.5 milyonun üzerindeki bebeklik dönemi aşılarını, izlemlerini birebir takip ederek %98’i aşan aşı oranlarının yakalanmasını sağladı. Aile Hekimleri bu başarıları ile sağlık sisteminin yüz akı olmuştur olmaya da devam ediyorlar” dedi.

Dr. Yusuf Eryazğan, “Bir aile sağlığı merkezinde bir bebeğe 8 defa aşı yapılırken 3 aşı daha eklenerek bu sayı 11’e ulaşmış, zatürre ve grip aşıları da bunlara eklenince aşı sayısı %55 artmıştır” diyerek sözlerine şöyle devam etti. “Ayrıca ülkemizdeki 1.2 milyon gebenin izlemini, takibini bir fiil yaparak, ülke geleceğine çok çok önemli katkılar sunarak, anne bebek ölümlerinin son 10 yılda büyük oranda azaltılmasının Aile Hekimlerinin başarısı olduğu kabul edilmelidir.”

Dr. Eryazğan bütün bu sağlık verilerine dikkat çekerken aile hekimlerinin 9 aydır sağlık hizmetlerinin görülmeyen kahramanları olduğunu da sözlerine ekledi. “6 ay poliklinikler kapalı iken polikliniklerine devam eden tek sağlık kuruluşudur Aile hekimliği birimleri. Bütün bu üstün gayretleri verirken en az hastanelere başvurular kadar polikliniklere Covid temaslı ve pozitif hastalar başvurmuştur. AHEF olarak aile hekimliği birimlerindeki aile sağlığı çalışanı açığının son 3 yılda %400 arttığını ve artık her aile sağlığı merkezinde aile sağlığı çalışanı eksikliği olduğunu sistemin tıkanmak üzere olduğunu çözüm önerilerini defalarca sunmuştuk. Bütün bu işlerin yanında 5 ay önce, 15 yıldır ilçe sağlık müdürlüklerince yapılan okulların aşılarını Sağlık Bakanlığı aile hekimlerine devretti. Şimdi ise 1 ay gibi kısa zamanda tüm okul aşılarının tamamlanması isteniyor.”

AHEF adına yapılan açıklamada; aile hekimlerinin çok fazla iş yükü ve pandemi savaşı varken aile sağlığı çalışanı açığının da ülke genelinde %20’lere ulaştığına dikkat çekildi. ASM’lerde aşı yapacak ebe hemşire bulunmadığına vurgu yapılırken ek görevler verilmesinin ciddi sıkıntılara neden olabileceğinin, bir an önce bu ek görev tanımlamasının değiştirilmesi gerektiğinin ve aile sağlığı açığının giderilmesinin şart olduğunun da altı çizildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSSI


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00