1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi`nin ardından, TBMM`de 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin kayıt işlemleri devam ediyor. AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ahmet Sami Ceylan kayıt işlemlerini yaptırdı.
1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, TBMM'de 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin kayıt işlemleri devam ediyor. AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ahmet Sami Ceylan kayıt işlemlerini yaptırdı.
TBMM Şeref Holü'nde yeni seçilen milletvekilleri mazbatalarını yetkililere teslim edip, gerekli formları doldurdu. Milletvekilleri, Genel Kurul'daki oylama ve yoklama işlemleri için parmak izi tanımlamasını yaptırdı.
Kayıt işleminin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Uslu, yeni dönemin millet ve memleket için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
"Biz 7 Haziran seçimlerinde halkın mesajını iyi ve doğru okuduğumuz için tekrar halkın teveccühüne mazhar olduk" ifadesini kullanan Uslu, yeni dönemde ekonomik ve sosyal gelişmenin eş zamanlı gerçekleştirilmesi, aynı zamanda devletin bekası ve milletin varlığının sürdürülmesi için çabalarının olacağını aktardı.
Yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili görüşleri sorulan Uslu, "Bence parlamenter sistemin arızası bu dönemde görülmüştür. O nedenle bireysel hak ve özgürlükleri genişleten, geliştiren, krizlerin, kaosların nedeni olmayan yeni bir anayasaya, sivil ve demokratik bir anayasaya ihtiyaç var" diye konuştu.
Türkiye'ye yeni bir anayasanın gerekliği olduğunu belirten Uslu, "Çorum'un küçük sorunlarının Ankara'dan çözülmek zorunda kalması ya da Çorum'un, çevre illerin Ankara'ya mahkum kalması doğru değil. Bence yerinden yönetimi güçlendiren yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var" dedi.
Salim Uslu, demokratik mekanizmaların etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacak, demokratik kültürü ve uzlaşma kültürünü özellikle öne çıkartacak sivil, demokratik, katılımcı bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Uslu, "Ama anayasanın en temel önceliği istikrarı sağlıyor olmasıdır. Ne yazık ki mevcut anayasa istikrarı sağlamaya yetmedi. Ben istikrarı sağlayacak yeni düzenlemelerin anayasada yer alacağına inanıyorum. Her şeye 'hayır' diyen bir muhalefet anlayışının Türkiye'ye bir yararı olmadı, kendi partilerine de bir yararı olmadığı bu geçtiğimiz dönemde görülmüştür" görüşünü dile getirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, seçimden önce katıldığı bir televizyon programında yeni anayasa konusundaki sözlerinin, buna katkı sağlayacaklarını söylemesinin de umut verdiğini ifade eden Uslu, "Bence anayasayı çağın ve toplumun ihtiyaçlarına, beklentilerine göre yeni baştan değiştirmek bu Meclisin en temel görevi ve önceliği olmalıdır diye düşünüyorum" diye konuştu.
İstikrarı sağlayacak yegane şeyin de başkanlık sistemi olduğunun altını çizen Uslu, "Başkanlık sistemi, bu yaşadığımız seçimlerin üst üste yaşanması ya da seçimlerde istikrarsızlık çıkması hali karşısında bence yüzde 50'yi geçen şahsın başkan olması ve aynı zamanda parlamentonun etkinliğinin ve saygınlığının artması bakımından, hem yasama, hem denetim görevindeki yükümlülüğünün artması bakımından önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
Başkanlık sistemi ile cumhurbaşkanlığı arasında tek bir farkın olduğunu dile getiren Uslu, başkanlık sisteminin daha şeffaf ve hesap verebilir olduğunu, yaptıkları bütün işlemlerden dolayı mahkemeye, parlamentoya ve gerektiğinde halka hesap verdiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanının ise yaptığı hiçbir tasarruftan dolayı hesap vermediğini aktaran Uslu, "O açıdan başkanlık sistemi Türkiye'deki kilidi çözecek yegane sistemdir diye düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
Başka bir soru üzerine Uslu, başkanlık sisteminin yeterince anlatıldığı kanaatinde olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Özellikle üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, başkanlık sistemi tartışmalarına etkin şekilde katılmaları gerekir. Yani burada sloganlarla işte 'istemezükçülük' yerine 'nasıl bir başkanlık sistemi' konusunda özellikle üniversiteler, sivil toplum kuruluşları görüşlerini ifade ederlerse daha doğru yapmış olurlar diye düşünüyorum. Onun yanında tartışmalara katkı vermek varken, pozisyon almak çok doğru bir yaklaşım gelmiyor bana. 'Nasıl bir başkanlık sistemi' sorusunun cevabını belki bu tartışmalar ışığında bulmamız kolay olur. Ama en temel nokta burada dinleme, anlama ve esneme yani uzlaşma kriterine dayalı. O uzlaşma kültürüyle çıkması doğru olur diye düşünüyorum."
"CHP ve MHP, başkanlık sistemine yönelik mesafelerini korurken, sadece AK Parti ve HDP'nin uzlaşmasının söz konusu olup olmayacağı" sorusuna ise Uslu, şu yanıtı verdi:
"Geçen dönemde seçim sonrası yapılan açıklamaların seçim sonrası unutulduğunu gördük. O açıdan biraz daha temkinli yaklaşmakta, ihtiyat payı bırakmakta fayda var diye düşünüyorum. Parlamento başkanını seçip başkanlık divanını oluşturduktan, hükümet kurulduktan sonra zannediyorum bu konular gündeme gelecek. Gündeme geldiğinde tavırlar daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Ama şu anda partilerin içleri hala durulmadı diye düşünüyorum. Seçim sonrası partilerin mevcut durumu, genel başkanların mevcut pozisyonları parti içerisinde tartışılıyor. O açıdan şimdi söylenen sözlerin konjonktürel olduğunu düşünüyorum. Zamanla düzelir diye umuyorum."
AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ise iki adı iki soyadı olması nedeniyle kendisine hitap edilmesinin zor olup olmayacağının sorulması üzerine, "Zannetmiyorum. İlksen olarak kullanıyorum ama ikisini de gururla taşıdığım iki ismim, iki soyadım var. Lülfiye, babaannem, Çorumlu. Ceritoğlu baba, ata soyadım. Çorum'da marka bir ismiz, diğer vekillerimiz gibi. Kurt da çocuklarımın babası, gurur duyduğum eşimin. Hepsini ben kucakladım bütün isimlerimi. Bütün isimlerimle de Çorum bizi kucakladı. Her türlü hitaba hazırız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından milletvekilleri Uslu, Ceylan ve Kurt, basın mensuplarına Çorum leblebisi ve baklavası ikram etti.
Kurt'un milletvekili rozetini kızı Nisan, Milletvekili Ceylan'ın rozetini ise eşi Ebru Ceylan taktı.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00