10 yıl boyunca geçerli olacak olan yeni çipli kimlik kartları Ocak ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak. Yüzde yüz olarak herkesin eline geçmesi için ise süre 3 yıl olarak belirlendi.
10 yıl boyunca geçerli olacak olan yeni çipli kimlik kartları Ocak ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak. Yüzde yüz olarak herkesin eline geçmesi için ise süre 3 yıl olarak belirlendi.
Yeni çipli kimlikler için vatandaş gün sayarken kimliklerin Ocak ayından itibaren dağıtılmaya başlanılacagı da belli oldu..
Yeni yılla birlikte 2016 yılında yeni kimlikler dağıtılmaya başlanacak..İçişleri Bakanlığı'nın yeni kimlik kartlarının dağıtımına yeni yılda başlanacak.
Yeni kimlik kartları, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen üst düzey güvenlik unsurlarıyla dikkati çekiyor. 1 GB'ye kadar veri depolayabilecek akıllı kartlarda parmak, damar ve avuçiçi izi gibi kişiye özel bilgiler yer alacak.
Yeni Kimlik kartlarına kavuşmak için 18 TL ödemeniz gerekmektedir. 10 yıl geçerli olacak yeni kimliklerin fiyatı belli oldu
Biyometrik verilerin alınması, entegrasyon yazılımı ve bilgilerin kaydedildiği veritabanında tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği uygulamalar kullanılacak.
Biyometrik veriler, başvuru bilgileriyle birlikte karta yazılmak üzere TÜBİTAK tarafından geliştirilen Kart Yönetim Sistemi Yazılımına gönderilecek. Kart Yönetim Sisteminde herhangi bir veri saklanmayacak. Veriler kimlik kartlarındaki çipe yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli Kart İşletim Sistemi (AKIS) ile güvenli bir şekilde işlenecek.
Bütün veri alma, iletme ve işleme süreçlerinin çalıştığı ağ altyapısı kapalı devre olacak, herhangi bir açık ağa bağlanılmayacak.
Tüm çalışanlar sadece kendilerine verilen yetki kapsamında bilgiye ulaşabilecekler. Kişilerin veya sistemlerin sorgulama yapmaları, toplu veri çekmeleri ya da verileri başka bir veritabanına aktarmaları engellenecek veya kısıtlanacak. Örneğin bir yazılımcı sadece yazılım kodlarına erişebilecek, donanım bilgileri, veri yapısı veya verilere erişemeyecek. Sistemci ise sadece donanım bilgilerini görebilecek.
Biyometrik verilerin işlendiği ve saklandığı Kişiselleştirme Merkezi Binası, bilgi güvenliğinin tam olarak oluşturulması amacıyla "Tempest NATO Zone 2" standartlarına göre inşa edildi. Binanın dış cephesi kablosuz veri çalınmasına karşı önlem olarak metal alaşımlı malzeme ile kaplandı. Cam yüzeyler metal filmle kaplandı ve topraklandı. Bina dışına çıkan tüm kablo ve borular filtrelerle koruma altına alındı. Sistem odasında ikinci bir metal kaplama imal edilerek "Faraday Kafesi" oluşturuldu ve tamamıyla elektromanyetik izolasyon sağlandı.
PVC ve polikarbon özellikli kimlik kartları, pasaportlar ve benzeri yüksek güvenlikli doğrulama belgeleri konusunda büyük bir rekabet bulunuyor. Buna yönelik pazarda Fransız ve Alman firmalarının etkisi dikkat çekiyor. Kart pazarının en önemli, firmalara en yüksek katma değer sağlayan unsurları ise çipler ve çip işletim sistemleri olarak gösteriliyor.
Yeni kimlik kartları için TÜBİTAK tarafından geliştirilen Yerli Yonga İşletim Sistemi (AKİS) geliştirilmesi bu açıdan da önem kazanıyor.
Yeni Kimliklerimiz Yolda.. işte yeni kimliklerden bir kaç kare fotograf
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA