Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, Akkök Holding şirketlerinden DowAksa?nın, dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile 4 yıllığına 300 milyon dolarlık anlaşma yaptığını açıkladı.
Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, Akkök Holding şirketlerinden DowAksa’nın, dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile 4 yıllığına 300 milyon dolarlık anlaşma yaptığını açıkladı.
Türkiye ve yurt dışına yayılmış 18 üretim tesisi bulunan ve 5 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan Akkök Grubu’ndan 1,2 milyar liralık yatırım kararı çıktı. Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök, ekonomi basını ile önceki akşam iftar yemeğinde bir araya geldi.
Akkök Holding’in gelecek planlarını ve yatırımlarını anlatan Dördüncü, grubun yatırım konusunda frene basmayacağını belirterek, “Sürdürülebilir büyüme ve karlılık, ülkemiz ve paydaşlarımıza değer yaratmak bizim için her zaman önemli oldu. Amacımız Akkök Holding’i gelecek için teknoloji üreten bir konuma getirmek. Bu yüzden yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz” dedi.
“Yurt dışında şirket bakıyoruz”
Geçen yıl yaşanan darbe girişimi, dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara rağmen Akkök Holding’in 700 milyon lira yatırım yaptığını anlatan Dördüncü, bu yıl bu rakamı 1,2 milyar liraya çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bu yatırım tutarının yüzde 65’i kimya alanında, yüzde 17’si gayrimenkul alanında, yüzde 15’i enerji alanında ve kalan yüzde 3 ise diğer alanlara yapılacak. Türkiye’nin direncini, “Yaşadıklarımızın onda biri başka ülkede yaşansaydı Türkiye’nin gösterdiği direnci gösteremezdi” diye anlatan Dördüncü sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl Ak-kim Avrupa’da bir şirket satın aldı. Yılsonuna kadar bir şirket daha almayı planlıyor. Grup olarak organik ve inorganik büyüme yollarına bakıyoruz. 2023 yılında Akkim’i 1 milyar dolar cirosu olan bir şirket haline getirmek istiyoruz. Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan ve pazar payı yüzde 17’i olan Aksa Akrilik ise geçen yılı 1 milyar 954 bin TL ciro ile kapattı. Aksa Akrilik’in bu yılki planları arasında yılsonuna kadar modakrilik elyaf için ilk aşamada 14 milyon dolar yatırım yapmak bulunuyor. Akrilik konusunda inovatif ürün çalışmaları devam ediyor. Modakrilik elyaf yüksek derecede güç tutuşurluk, diğer bir deyişle yanmazlık özelliğinin gerekli olduğu ürünlerde kullanılıyor. Yeni ürünümüzle Japonya, Çin ve Tayvan’a rakip olacağız.”
Rüzgar türbinleri daha verimli çalışacak
DowAksa’nın dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile türbin kanatlarında kullanılan karbon elyaf pultruze profillerin tedariki için 4 yıllık bir kontrata imza attığını anlatan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Yapılan anlaşma ile 4 yılda 300 milyon doların üzerinde karbon elyaf kompozit malzeme satacağız. Fabrikanın yıllık kapasitesi şu anda 3 bin 500 ton. Devlete teşvik için başvurduk. Teşvik ile kapasite artırma yatırımı gerçekleştireceğiz. DowAksa’nın kuruluşunda açıkladığımız 1 milyar dolarlık yatırıma ulaşma hedefimiz konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu siparişi almamızın en önemli nedeni ise, türbinler için daha dayanıklı ve hafif karbon elyaf malzeme üretecek teknolojiye sahip olmamız. Hafif ve dayanıklı karbon elyaf sayesinde daha verimli ve hafif kanatlar yapmak mümkün olacak. İleri teknoloji ile üretilen bu kanatlar ile rüzgâr türbininin daha verimli çalışmasını sağlayacak.
1.5 dolarlık ürün 30 dolar değer sağlıyor
Dördüncü, Türkiye’de üretilecek dayanıklılığı yüksek, hafif parçaların Vestas’ın Türkiye ve Avrupa’daki müşterilerinin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Hindistan’daki müşterilerinin tesislerine de gönderileceğini belirterek, Vestas’ın Türkiye’nin bu bölgelere olan lojistik avantajından faydalanacağını sözlerine ekledi. Ahmet Dördüncü, “DowAksa’nın şu an Türkiye’de bu alanda rakibi bulunmuyor. Enerjiden, altyapı güçlendirmeye, savunma sanayine kadar birçok sektöre hizmet veriyoruz. Bu inovatif ürünün katma değer oranı yüzde 300’e ulaşmış durumda. Örneğin kilosu 1,5 dolar oran malzemeyi (akrilonitril) işleyerek kilosu 30 dolar olan bir ürün ortaya çıkarabiliyoruz. Bu fiyat ürettiğimiz sektöre göre değişiklik gösterebiliyor. Ürettiğimiz katma değerli ürünlerle Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatma konusunda yardımcı olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Vestas’ın Türkiye'deki ilave rüzgar enerjisi projelerinin yanı sıra bölgedeki diğer fırsatları da değerlendirdiğini anlatan Dördüncü, “DowAksa, bu talebi karşılamak için yapacağı yatırım konusunda teşvik başvurusunda bulundu. Yatırımın proje bazlı teşvik sistemi kapsamına alınmasını talep ettik” açıklamasını yaptı.
Geleceğin otomobillerinde kullanılacak
Karbon elyaf için geliştirilen teknolojinin gelecekte pek çok alanda kullanılacağını da vurgulayan Dördüncü, “Geleceğin otomobillerinde karbon elyaf kullanımında artış olacak. 2020 itibari ile birçok ülkede emisyon düzenlemeleri devreye girecek. Bu nedenle otomotiv üreticiler araçları hafifletmek için karbon elyaf kullanımını artırmak zorunda kalacak. Havacılık teknolojisinde de karbon elyafın önemi daha da artacak. Yalova’da üretilen karbon elyaflar geleceğin hafif ve sağlam otomobillerinde yer alacak” dedi.
Rüzgârda yerli oranı artacak
DowAksa’nın yeni teknolojisi ve Vestas ile işbirliği sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli oranının artacağını da dile getiren Dördüncü şunları anlattı: “DowAksa’dan önce rüzgâr türbinlerinin omurgası diyebileceğimiz spar caps’ta kullanılan karbon elyaf kompozit malzemeler diğer ülkelerden ithal ediliyordu. Yerli oranına katkı sağlayacak Bizim geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli üretim oranı artacak. Hükümetin rüzgar enerjisinde hedeflediği oran yüzde 65.”
DowAksa’dan dünyada bir ilk: Tam Ölçekli Deprem Testi
DowAksa’nın rüzgâr enerjisi dışında savunma sanayii ve yapı sektöründe de önemli çalışmalara imza attığını belirten Ahmet Dördüncü: “DowAksa, geçtiğimiz yıl Türkiye'de karbon elyaf ve ileri kompozit malzeme geliştirmek amacıyla tasarlanan ve yüksek teknolojiye sahip DowAksa Global Kompozit Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. İlk olarak milli savunma sanayine yönelik havacılık uygulamalarının geliştirildiği merkezden, uluslararası sivil havacılık sektörü de dahil olmak üzere rüzgar enerjisi, inşaat, ulaşım, denizcilik gibi sektörlere de ileri kompozit malzeme sağlanmasını hedefliyoruz” dedi. Aynı zamanda inşaat sektöründe de DowAksa’nın karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisini kullanarak Yalova'da tam ölçekli binalar üzerinde bir deprem simülasyonu yapıldığını sözlerine ekleyen Dördüncü: “Proje kapsamında bir araya gelen uzman ekip, CarbonWrap adını verdiğimiz karbon elyaf lifli polimerlerle güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde nasıl başarıyla ayakta kaldığını karşılaştırmalı olarak gösterdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper İlki'nin liderliğinde tamamlanan test sonunda, karbon elyaf takviyeli malzeme ile güçlendirilen bina ayakta kalırken, güçlendirilmeyen bina yıkıldı. Gerçekleştirilen test, bu yöntemle bu ölçekte gerçekleştirilen dünyadaki ilk çalışma olma özelliğini taşıyor” diye belirtti.
“Bağdat Caddesi’nin prestijine katkıda bulunacağız”
Gayrimenkul sektöründe de iddialı olduklarını belirten Ahmet Dördüncü, “2017 yılının başında Akiş GYO’nun Saf GYO ile birleşmesiyle Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklarından biri olduk. Akiş GYO’nun 2017 ilk çeyrekte özkaynak değeri 2,36 milyar TL’ye, ilk çeyrek toplam varlıklarının değeri ise 4 milyar TL’ye ulaştı” dedi. Aynı zamanda Bağdat Caddesi üzerinde de 4 farklı proje gerçekleştirdiklerini anlatan Dördüncü, sözlerine şöyle devam etti: “Bu projelerin önemli bir kısmını 2017 yılı içerisinde tamamlayacağız. Ağırlıklı olarak perakende üniteler içeren Cadde projelerimiz, sektörün ihtiyaçlarına göre modern biçimde tasarlanarak Bağdat Caddesi'nin prestijine katkıda bulunacak. Bunun dışında Beykoz’daki konut arz açığı fırsatını da değerlendiriyoruz. 2018 yılı itibariyle yaklaşık 40.000 m2’lik alanda konut+ticari nitelikte bir projeye başlayacağız.”
“Yenilebilir enerji yatırımlarına devam ediyoruz”
Enerji alanındaki öncelliklerinin piyasa dinamiklerini göz önüne alarak, var olan santralleri optimum şekilde işletmek olduğunu ifade eden Dördüncü, sürdürülebilirlik ve temiz enerji kapsamında fırsatları değerlendirdiklerini belirtti. Bu anlamda rüzgar enerjisi yatırımlarına devam ettiklerini söyleyen Dördüncü, “Akenerji’nin 1.224 MW olan mevcut kurulu gücünün 320 MW’ı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı. Bu yılın başında Bandırma’da kurulu Ayyıldız Rüzgar Santrali’ndeki kapasite artırım sürecini tamamladık. Bu kapasite artırımı ile Ayyıldız Rüzgar Santrali’nde var olan 5 ünitede (türbinde) 15 MW olan toplam kurulu güç, yeni eklenen 4 yeni üniteyle (türbinde) birlikte 28,2 MW’a yükselmiş oldu” dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55