Geleceğin Marmara?sı olma hedefindeki Aksaray?a, Irak?ın kapısını açmak için çıkarma yapan Türkiye- Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) büyük ilgi gördü.
Geleceğin Marmara’sı olma hedefindeki Aksaray’a, Irak’ın kapısını açmak için çıkarma yapan Türkiye- Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) büyük ilgi gördü.
Genel merkezi Mersin’de kurulu olan ancak Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Silopi ve Nusaybin de temsilcilikleri bulunun Türkiye- Irak Sanayici
yaptı. Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz’ın da eşlik ettiği, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç önderliğindeki geziye, TISİAD üyesi iş insanlarından yoğun katılım oldu. Yaklaşık 20 kişilik TISAD heyetinin Aksaray’daki ilk durağı Vali Şeref Ataklı oldu.
Aksaray’ın yatırım imkânları, ekonomik gelişimi ile ilgili bizzat Vali Ataklı’dan bilgi alan heyet, Aksaray’ın gelişimine katkı amaçlı ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarının mesajını verdi.
TISIAD heyeti daha sonra Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ahmet Koçaş, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Aksaray Şubesi, Çetinkaya, Altuntaş ve Okutan Madencilik Şirketlerini de ziyaret eden TISİAD heyeti, Aksaray ekonomisini yakından tanıma fırsatı buldu. TISİAD heyeti ayrıca; MÜSİAD ve Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (OSİAD) Aksaray Şubesi tarafından düzenlenen “Irak Satın alma Heyetleri” ile karşılıklı ticaret toplantısına da katıldı.
BAŞKONSOLOS AKSARAY’DAN ETKİLENDİ
İş gezisini değerlendiren Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz, karşısında gelecek vaat eden bir şehir bulduğunu söyleyerek, Aksaray’dan çok etkilendiğini vurguladı. Türkiye’nin en stratejik coğrafi konumunda yer alan Aksaray’ın, ülkenin yeni Marmara olma hedefinin de kentin gelişimini hızlandıracağını söyleyen Başkonsolos Bazzaz, “Kentin özellikle sanayi alanında yaptığı atılım göz kamaştırıcı” dedi.
“BU TABLOYU DEĞİŞTİRMEK İÇİN GELDİK”
TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ise ‘iş gezileri’nin gerek Irak ile Anadolu kentleri arasındaki bağların güçlenmesini, gerekse de işbirliğinin gelişmesine büyük katkı sağladığını bu kapsamda Aksaray temaslarının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Aksaray’ın son yıllarda sanayi anlamında büyük gelişmeler yaptığına dikkat çeken Kılıç, özellikle yerinde inceleme fırsatı buldukları Organize Sanayi Bölgesi’nin umut verici olduğunu söyledi. “Kalkınmada böylesine başarılı bir atak yapan Aksaray’dan hiçbir firma ve işadamının Irak’la ticaret yapmaması üzücü. İşte biz bu tabloyu değiştirmek için bu geziyi yaptık. Ve aldığımız tepkilerden anladık ki çok doğru bir iş yapmışız. Zira buradaki bir çok insanı Irak ile ticarete çok olumlu bakıyor.
AKRASAY’A IRAK DAVETİ
Irak her ne kadar iç savaş ve dış savaş olarak karmaşık bir ülke gibi gözükse de son yıllarda ticaret hacmi olarak önemli bir ülke konumuna gelmektedir. Zaten bir petrol ülkesi olan Irak’ta ekonomik olarak herhangi bir düşüş yaşanmamakta Türk İş adamları her yıl ülkeye çeşitli yatırımlar yapmaktadır. Bizim Irak’la olan ilişkimiz sınır komşumuzun olmasının yanı sıra yüzyıl öncesinde aynı imparatorluğun çatısı altında bir dili bir dini aynı örf ve adetleri paylaşıyorduk. Bu yüzden Irak, Türkiye’ye yabancı bir ülke olmamakla beraber Türk İş Adamlarını güler yüzle karşılayan bir ülkedir. Bu nokta da Aksaraylı iş adamlarını Irak’a ağırlık vermelerini ve Petrol Devi olan bu ülkeye ihracat ve yatırım noktasında çalışmalar yapmaya davet ediyorum” dedi.
Artuklu Haber Ajansı-Mersin
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55