Tarih: 22.02.2022 10:58

ALİYA İZZETBEGOVİÇ MARDİN'DE ANILDI

Facebook Twitter Linked-in

“Aliya İzzetbegoviç’i Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri” çerçevesinde düzenlenen ”Fotoğraf Sergisi ve Aliya Bir Medeniyetin Yeniden İnşası Paneli” Mardin Artuklu Üniversitesinde gerçekleştirildi.

 

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı koordinatörlüğünde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ve Mardin Artuklu  Üniversitesi Rektörlüğü iş birliğiyle hazırlanan, “Aliya İzzetbegoviç’i Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri” çerçevesinde düzenlenen ”Fotoğraf Sergisi ve Aliya Bir Medeniyetin Yeniden İnşası Paneli”  21.02.2022  tarihinde, saat 14.00’te Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi  Konferans Salonunda yapıldı.

 

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah Başer ile Mardin Artuklu Ünivesitesi Rektörü Prof.Dr.İbrahim Özcoşar  ve programa katılan protokol fotoğraf sergisinin açılışını yaptılar.

Üniversiteli gençlerin büyük ilgi gösterdiği fotoğraf sergisi gezildikten sonra programa geçildi.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ''Aliya bir medeniyetin yeniden inşaası Paneli''Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Artuklu Üversitesi i Tanıtım Filmi ve Aliya Projesi Tanıtım Filmi ile başlatılan programda, Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un teşekkür mesajı okundu.

 

Anadolu Eğitim ve Bilim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah Başer, açılış konuşmasını yapmak için sahneye davet edildi.   Başer konuşmasında, Aliya’nın yalnızca ölüm yıldönümlerinde anılacak bir isim olmadığının altını çizdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bizler vakıf olarak on yılı aşkındır derdine düştüğümüz “yeniden bir medeniyet inşası” tefekküründeydik ve bu istikamette çalışıyorduk.  Fakat gördük ki Aliya, bunu elli yıl evvel başlatmıştır.”

 

Av. Hayrullah Başer, Aliya’yı doğru okuma, doğru anlamanın önemi üzerinde durduktan sonra Aliya’nın, “Her sistem gelirken yıkmak ve yenisini yapmak üzere gelir.” sözünün üzerine Hristiyanlığın, Yahudiliğin, Nasyonalizmin, Kapitalizmin ve daha bunun gibi birçoklarının bu sözü doğruladığını söyleyerek İslam’ın tüm ırkların mutluluğunu esas aldığından bahsetti.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar  “Aliya, ‘Düşmana benzediğiniz zaman savaşmanın anlamı kalmaz.’ diyor. Biz de gençlerimizi bu bilinçle eğitmeye gayret ediyoruz.”

Daha sonra kürsüye davet edilen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar  Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfına böylesine mühim bir şahsı tanıtmak üzere projeyi uygulamaya geçirdikleri için teşekkürlerini bildirerek sözlerine şöyle devam etti: “Aliya, ‘Düşmana benzediğiniz zaman savaşmanın anlamı kalmaz.’ diyor. Biz de Selçuk Üniversitesi olarak gençlerimizi bu bilinçle eğitmeye gayret ediyoruz. Topluma katkı sağlayacak bireyler olmalarını istiyoruz. Bu da liderleri ve örnek şahsiyetleri gençlere tanıtmaktan geçiyor. Biz de bunu yapmak üzere çalışıyoruz.” Rektör Prof.Dr.İbrahim Özcoşar  panelin hayırlara vesile olması dilekleriyle sözlerini tamamladı.

 

 Sonrasında Doç.Dr. Kamuran Gökdağ'ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Hilmi Demir ve Dr. Osman Arslan’ın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.  

 

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir: “Aliya savaştı ama asla ahlaktan taviz vermedi. Savaşın ahlakı olabileceğini gösterdi.”

Prof. Dr. Hilmi Demir, konuşmasına Aliya’nın bir Müslümanın nasıl yaşaması gerektiğini, Müslüman bir devlet adamının nasıl olduğunu ve bir Müslümanın nasıl ölmesi gerektiğini hayatıyla gösterdiğinden bahsederek başladı. Dinleyicilere Aliya’yı daha iyi anlamanın yolunun Balkanların İslam’la nasıl tanıştığını anlamaktan geçtiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Aliya’nın medeniyet tasavvurunun iki merkezi vardır. Bunlardan birisi insandır. İkincisi ise Allah’tır. Aliya’nın tüm davası ve tüm dünyası şahıs kültünü ayakaltına almaktır. Aliya’nın literatüründe şahıs diye bir şey yoktur. Kendisi asla bir şahıs kültürü inşa etmemiştir.”

Demir sözlerini, “Aliya savaştı ama asla ahlaktan taviz vermedi. Savaşın ahlakı olabileceğini gösterdi. Aliya, Bosna’da bir devlet inşa etti ve başka dinden insanlarla bir arada yaşanılabileceğini gösterdi.” şeklinde devam ettirdi.

Hilmi Demir konuşmasının devamında, Aliya’nın eğitim verirken akıl ile gönlü bir arada eğitmekten yana olduğunu anlattı. Daha sonra ise akıl ile eleştirel düşünceye verdiği önemin altını çizdi: “Aliya, hukukun ve adaletin ne demek olduğunu bize bizzat hayatıyla anlattı. O yüzden en önemli şeylerden bir tanesi onun akla ve eleştirel düşünceye olan vurgusudur.”

Prof. Dr. Hilmi Demir son olarak: “Aliya’nın üzerinde durduğu en önemli şeylerden biri de İslam’ın insan tabiatını inkâr etmeyen bir din olmasıdır. Aliya için İslam, tabiatın ve insan fıtratının gerçekliğini kuşatan bir dindir.” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —