50. Altın Portakal'ın ulusal uzun metraj film yarışması jürisine Türk sinemasının Sultanı Türkan Şoray başkanlık edecek.
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na 10 film seçildi.
50. Festivalde yarışacak filmler Handan İpekçi (yönetmen), Özgür Doğan (yapımcı-yönetmen), Önder Çakar (senarist / yapımcı), Defne Halman (oyuncu), Prof. Dr. Selahattin Yıldız (akademisyen-Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı), Natali Yeres (sanat yönetmeni) ve Tunca Arslan`dan (sinema yazan - SİYAD Başkanı) oluşan ön jüri tarafından belirledi.
Altın Portakal’ın Ulusal Uzun Metraj dalında yarışacak filmler şu şekilde:
Cennetten Kovulmak (Ferit Karahan), Kısa Film (Ali Kemal Çınar), Kusursuzlar (Ramin Maun), Kutsal Bir Gün (Serdar Temizkan), Mavi Dalga (Zeynep Dadak - Merve Kayan), Mavi Ring (Ömer Leventoğlu), Meryem (Atalay Taşdiken), Sev Beni (Mehmet Bahadır Er - Maryna Er Gorbach), Uvertür (Alpgiray M. Uğurlu), Uzun Yol (Nihat Seven).
Meryem, Cennetten Kovulmak, Sev Beni, Kusursuzlar, Mavi Dalga ve Mavi Ring, TC Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından yapım desteği sunulan filmler.
Jüri başkanı Türkan Sultan
50. Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj film yarışması jürisine Türk sinemasının Sultanı Türkan Şoray başkanlık edecek. Sinemamızın usta yönetmenlerinden Reis Çelik ve Ümit Ünal, sinema dünyasındaki en etkileyici müzisyenlerden biri olarak kabul edilen, Teo Angelopulos’un filmlerine yaptığı müziklerle dünya çapında tanınan Yunan müzisyen Eleni Karaindrou, Türk sinema ve televizyon dünyasına çok sayıda nitelikli yapım kazandıran yapımcı Şükrü Avşar, usta oyuncu Mahir Günşiray, senaryosunu yazdığı “Uçurtmayı Vurmasınlar” ile Altın Portakal alan, halen Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölüm Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, genç ve başarılı görüntü yönetmenlerimizden Mehmet Aksın, sinema yazarı Burçak Evren ve CNNTURK Programlar Koordinatörü ve gazeteci Aslı Öymen, jüride yer alan diğer isimler.
KISA FİLM / KURTE FİLM / SHORT FILM, 2013, TÜRKİYE
Yönetmen: Ali Kemal Çınar, Senaryo: Ali Kemal Çınar, Görüntü Yönetmeni: Ali Kemal Çınar, Sanat Yönetmeni: Ali Kemal Çınar, Yapımcı: Çekdar Erkıran, Yapım: Layen Film
Oyuncular: Ali Kemal Çınar (Ali Kemal), Seyithan Çınar (Baba), Nazif Coşkun (Nazif), Atilla Demir (Atilla), Rabia Çınar (Anne), Osman Çınar (Osman),, İshak Bingöl (İshak), Aybar İlyas Dinçer (Doktor), Gülbin Bozan (Gülbin)
Ali Kemal, kısa film yönetmenidir. Ailesiyle birlikte yaşamaktadır. Öğretmen olabilme şansı varken, öğretmenliği tercih etmez. Ailesi ondan öğretmen olmasını bekler. Ali Kemal`de basur/hemoroit çıkar. Ameliyat olması gerekmektedir. Babası ameliyat parasını vermeyi reddedince, Ali Kemal`in sıkıntısı büyür.
Ali Kemal Çınar: Diyarbakır’da doğdu. Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü`nü bitirdi. 2003 yılında bir grup sinefille Diyarbakır Sinema Kulübü`nün kuruluşunda yer aldı. 2003’te Süheyla Acar, 2004’te Hüseyin Kuzu’nun senaryo atölyelerine katıldı. 2005’te Doğan Sarıgüzel ve Selim Demirdelen’in Diyarbakır’da yaptıkları film çekimi atölyesinde yer aldı. Çiçek Kahraman`ın sinemada ses ve ışık atölyesine katıldı. 2008 Ağustos ayında, Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından Samsun’da yapılan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden üniversite öğrencilerinin katıldığı yaz kampında film analizi ve yönetmenlik atölyesi verdi. 2010’da 4. Diyarbakır Film Günleri’nin koordinatörlüğünü yaptı. Yerel televizyonlar için reklam ve klip yönetmenliği de yapan Ali Kemal Çınar, halen Diyarbakır’da sinema çalışmalarına devam etmektedir.
Filmleri: 2013 - Kısa Film, 2011- Bajar / Şehir / The City (Belgesel), 2010 - Wenda / Kayıp, 2009 - Şev / Gece (Kısa Film), 2009 - Arınma / Katharsis (Deneysel), 2008 - Son / The End (Kısa Film), 2008 - İnfaz / The Execution (Kısa Film), 2007- Duvar /The Wall (Kısa Film), 2006 - Dolap / The Cupboard (Kısa Film), 2005 - Ev / Home (Kısa Film), 2004 - Bir Cinayet Değildir / It İs Not A Morder (Kısa Film)
MAVİ DALGA / THE BLUE WAVE, 2013, TÜRKİYE / ALMANYA / HOLLANDA / YUNANİSTAN
Yönetmen: Zeynep Dadak - Merve Kayan, Senaryo: Zeynep Dadak, Merve Kayan, Görüntü Yönetmeni: Daniel Bouquet, Kurgu: Çiçek Kahraman, Müzik: Kim Ki O, Sanat Yönetmeni: Nadide Argun
Yapımcı: Yamaç Okur, Zeynep Dadak, Merve Kayan, Yapım: Bulut Film
Ortak Yapımcı: Riva Film (Almanya), Family Affair Films (Hollanda), Two Thirty Five (Yunanistan), Fena Film (Türkiye), Oyuncular: Ayris Alptekin (Deniz), Onur Saylak (Fırat), Barış Hacıhan (Kaya), Albina Özden (Esra), Nazlı Bulum (Gül), Begüm Akkaya (Perin), Sefa Tokgöz (Güney), Fehime Seven (Aylin), Derya Durmaz (Nevin), Cüneyt Yalaz (Yusuf), Sude Aslantaş (Defne)
Yaz boyunca görüşemeyen Deniz ve arkadaşlarının birbirlerine anlatacakları çok şey vardır. Son sınıftaki erkeklerin boyu ansızın uzamış, yeni albümler piyasaya çıkmış, Balıkesir’e doğalgaz gelmiştir. Ama aynı zamanda hiçbir şey değişmemiştir sanki. Anne babaları iş güç derdindeyken, Deniz ve arkadaşlarının üniversite tercihi konusunda kafaları hâlâ karışıktır. Günlük hayatın rutin telaşı içinde bir yandan gelecek planları yapar bir yandan da ergenliklerinin en çetrefil dönemini yaşarlar. Kaya’yla yakınlaşıyor olsa da Deniz’in aklı hâlâ rehberlik hocası Fırat’tadır. Arkadaşlarına bunun “her zamanki gibi bir şey” olmadığını kanıtlamak ister. Hem arkadaşlarının gelecek tasarılarından, hem de anne babasının mevcut durumlarından farklı bir hayatı arzular Deniz. Kimsenin bilmediği bir şarkı, umutsuz bir aşk, yalnızlık... İstanbul yerine Ankara, fen yerine sosyal bilimler… Başka bir dünya ama neresi?
Zeynep Dadak: 1978’de Balıkesir’de doğan Zeynep Dadak, Sinema-TV dalında Marmara Üniversitesi’nden lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden yüksek lisans dereceleri aldı. New York Üniversitesi Sinema Çalışmaları Bölümü’nde doktora yaptı. Aynı zamanda Altyazı Aylık Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi olan yönetmen, kısa film, belgesel ve müzik klipleri çekiyor; çeşitli üniversitelerde sinema dersleri veriyor. Mavi Dalga, aralarında Bu Sahilde belgeselinin de olduğu birçok ortak proje gerçekleştiren Zeynep Dadak ve Merve Kayan`ın ilk uzun metrajlı filmidir.
Merve Kayan: 1981 yılında doğan ve Uzunköprü’de büyüyen Merve Kayan, ABD`de Denison Üniversitesi’nde Sinema dalında lisans yaptı. New York’ta ve İstanbul’da görüntü yönetmeni ve kurgucu olarak çalıştı. Yüksek lisansını Kaliforniya’daki San Diego Üniversitesi’nin Görsel Sanatlar Bölümü’nde tamamlayan Kayan, 1999 yılından beri çektiği kısa film ve belgesellerle yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda festivale katıldı. Mavi Dalga, aralarında Bu Sahilde belgeselinin de olduğu birçok ortak proje gerçekleştiren Zeynep Dadak ve Merve Kayan`ın ilk uzun metrajlı filmidir.
Filmleri: Zeynep Dadak: 2013 - Mavi Dalga / The Blue Wave, 2010 - Bu Sahilde (Belgesel), 2007 -Tarihe Şerh: Irak Dünya Mahkemesi (Belgesel), 2004 - Gidiş Geliş Gidiş (Kısa Film), 2001 - Çalıştır Saksıyı (Kısa Film)
Merve Kayan: 2013 - Mavi Dalga / The Blue Wave, 2010 - Bu Sahilde (Belgesel), 2008 - Work (Kısa Film), 2006 - Ah (Kısa Film), 2005 - Sweet (Kısa Film), 2003 - Aud (Kısa Film), 2003 - Hediye / The Gift (Kısa Film)
KUSURSUZLAR / THE IMPECCABLES, 2013, TÜRKİYE
Yönetmen: Ramin Matin, Senaryo: Emine Yıldırım, Görüntü Yönetmeni: Deniz Eyüboğlu Aydın, Kurgu:Theron Patterson, Müzik: Barış Diri, Sanat Yönetmeni: Elif Taşçıoğlu, Yapımcı: Emine Yıldırım, Oğuz Kaynakyapım: Giyotin Film, Ortak Yapımcı: Karavan Film (Bertrand Glosset), Oyuncular: Esra Bezen Bilgin (Yasemin), İpek Türktan Kaynak (Lale), İbrahim Selim (Kerim), Mehmet Ali Nuroğlu (Ferit), Suna Selen (Selma Teyze)
Çeşme. Mayıs’ın son günleri. Güneş kavuruyor. Turist sezonu daha başlamamış. İstanbul’dan gelen iki kız kardeş, Lale ve Yasemin bir kaç ay önce vefat etmiş anneannelerinin yazlığında tek başlarına kalıyorlar. İki kardeş gün içinde, yarımadayı arabayla geziyor ve ıssız plajlarda uzanıp tembellik yapıyorlar. İlk başta her şey çok güzel, hava berrak, deniz pırıl pırıl ve belde huzurlu… Ancak bu ilişkide tuhaf bir gerginlik var. Yavaş yavaş sorular sorulmaya başlanıyor: Bu iki şehirli kadının Çeşme’ye gelmelerinin asıl nedeni; birbirleriyle alıp veremedikleri ne? Aralarında sakladıkları sır su yüzüne çıktığında çok önemli bir kararın eşiğine gelecekler: Yollarını ayıracaklar mı, yoksa gerçekleri beraber mi göğüsleyecekler?
Ramin Matin: 1977 yılında doğdu. Loyola Marymount Üniversitesi Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Bilgi Üniversitesi’nden Sinema bölümünde Yüksek Lisans’ını bitirdi. 2005’de Giyotin Filmi kurdu. İlk uzun metraj filmi ‘Canavarlar Sofrası’ (2011) Altın Portakal Film Festivali`nde, Montpellier Cinemed Film Festivali`nde, Ankara Film Festivali’nde ödüller aldı. “Kusursuzlar” ikinci filmidir. Üçüncü projesi ‘Yürüyüş’ Moulin D’Ande Sanatçı Rezidansı ödülünü almıştır.
Filmleri: 2013 – Kusursuzlar, 2011 - Canavarlar Sofrası, 2008 - Devrim & Istanbul Apocalypse (Discovery Channel Europe için kısa belgesel), 2007 - Yönetmen, Görüntü Yönetmeni, Editor, Oktaykan Power & Balloon Tycoon (Discovery Channel Europe icin kısa belgesel , 2001 - Seramoni –14’ (Kısa Film), 1999 - Ebedi Dost - 18’ (Kısa Film)
CENNETTEN KOVULMAK / THE FALL FROM HEAVEN, 2013, TÜRKİYE / İTALYA
Yönetmen: Ferit Karahan, Senaryo: Ferit Karahan, Görüntü Yönetmeni: Cemil Kızıldağ, Kurgu: Marko Spolettini, Müzik: Daniele Sepe, Sanat Yönetmeni: Hülya Karadaş, Yapımcı: Ferit Karahan, Yapım: Fk Film, Ortak Yapımcı: Blue Door Production (Gabriele Oniccihio), Oyuncular: Ezgi Asaroğlu (Emine), Rojin Tekin (Ayşe), Bünyamin Kavrut (Kürşat),, Mirza Metin (Mahmut Ustabaşı),, Aziz Çapkurt (Yusuf),, Gülüstan Acet (Narin), Jülide Kural (Gülnar-Anne),, Ahmet Irmak (Siraç)
İstanbul’da çalışanların çoğunluğunu Kürt işçilerin oluşturduğu bir inşaatta elektrik mühendisi olarak çalışan Emine (25), askerdeki kardeşinin bir çatışmada öldürülmesinden sonra işçilere ve ona platonik aşk besleyen kaçak işçi Kürşat’a (16) karşı düşman kesilir. Kürşat’ın iş kazası sonucu ölümünün ardından cesedi sahipsiz kalır. Emine, cesedi Kürşat’ın ailesine ulaştırmakta kararsızdır. Ayşe (8), Muş’un bir köyünde her şeyden habersiz öğretmeninden dinledikleri ve TV’de izlediklerinden dolayı İstanbul’a hayranlık duyan, kalabalık bir Kürt ailenin kızıdır. Ailesinin üzerindeki korucu baskısı ve abisi Mehmet’in Jitem tarafından öldürülmesinden sonra diğer abisiyle ablası illegal örgüte katılır. Ayşe, annesi ve babasıyla bir başına kalır. Çevresi ve vicdanı arasında sıkışıp kalan Emine ve daha önce hayallerini süsleyen İstanbul’a şimdi zorunlu göç edecek olan Ayşe’nin iç içe geçmiş hikâyesidir.
Ferit Karahan:1983’te doğdu. Marmara Üniversitesi’nden 2005’te mezun oldu. 2002-2006 yılları arası çeşitli şirketlerde, televizyonlarda ve “Press” adlı uzun metraj sinema filminde yardımcı yönetmenlik ve 4 yıl reklam yönetmenliği yaptı.
Filmleri: 2013 - Cennetten Kovulmak, 2011 - Yusuf’un Rüyası (Kısa Film), 2010 - Tufandan Önce (Kısa Film)
KUTSAL BİR GÜN / A HOLY DAY, 2013, TÜRKİYE
Yönetmen: Serdar Temizkan, Senaryo: Uğur Sencer Aydın, Görüntü Yönetmeni: Serdar Ünlütürk, Kurgu: Aziz İmamoğlu, Müzik: Erdal Güney, Sanat Yönetmeni: Sanat Grubu (Selda Çiçek, Sırma Bradley), Yapımcı: Tarkan Karlıdağ, Yapım: Adam Film
Oyuncular: Arda Kural (Aysar), Ali Düşenkalkar (Ali Osman), Selen Uçer (Cemile),
Gözde Kansu (Burcu), Alona Cini (Luda), Erkan Taşdöğen (Lütfi), Doğa Sakarya (Esra), Alicia Kapudag (Dans Eden Kız - Yulia), Seymen Aydın (Büfeci), Mazhar Alican Uğur (Polis), Murat Güner (Çaycı), Ümit Güney (Müdür), Mine Kırıkkanat (Sekreter)
Aysar ve Ali Osman, biri otuz beş diğeri elli yaşında iki kardeş. İşsizler. Amaçsızlar. Ayyaşlar. Birlikte geçirdikleri yaklaşık bir gün boyunca abi kardeşin hayatlarıyla kurdukları, sınırlarda gezen ilişkileri sahnelenir. Bu adamlar kendilerini o günün sonunda denize atsalar da yeridir, dünyanın en şanslı insanları seçilse de…
İnsanı hayata bağlayan gizemli bağlar neye benzer? Akdeniz’in karanlık sularına atılmaktan, camdan bir vitrini omzuyla yıkıp altında kalmaktan insanı alıkoyan güç nerden türer? Dostluktan mı, komşuluktan mı, akrabalık ilişkilerinden mi? Çocuğu olan, olmayandan daha mı emniyettedir, ani bir ümitsizlik karşısında?
Ali Osman ve kardeşi Aysar gecenin ilerleyen saatlerinde, o günün Anneler Günü olduğunu öğrenirler. Kutsal bir gün tüm kutsallığa karşın, diğer günlere benzemekten kurtulamayarak sone erer ve yeni, zorlu bir gün, çalışan-çalışmayan, mücadele eden veya mücadele edecek gücü kalmamış olan herkesi olanca kaçınılmazlığıyla kucaklamak üzere taze bir güneşi ufka gönderir.
Her sıradan gün “Kutsal Bir Gün” de olabilir, dünyanın bütün kutsal günleri bir araya gelse tek bir alelade insanın tek bir alelade günü etmeyebilir de…
Serdar Temizkan: Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV bölümünden mezun oldu. İlhan Arakon ve Duygu Sağıroğlu atölyelerinde eğitim aldı.
1990 yılında Fehmi Yaşar’ın “Camdan Kalp” filminde yardımcı yönetmen, Süha Arın’ın “Mimar Sinan ve Eski Evleri Eski Ustalar” belgesel filmlerinde yapımcı, 1992 yılında Ziya Öztan’ın “Kurtuluş” dizisi ve filminde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. Çeşitli reklam ve tanıtım filmlerinin yönetmenliğini yaptı. 2002 yılında Nihat Durak ile birlikte kurduğu Ada Film yapım şirketiyle “Kasırga İnsanları, Seni Çok Özledim” TV dizilerinin yapımcılığını gerçekleştirdi. 2005 yılında Nihat Durak’ın “İlk Aşk” filminin hikaye ve senaryo süpervizörlüğünü yaptı. 2007 yılında hikayesini yazdığı “Rüzgar” adlı TV dizisinde Nihat Durak ile birlikte yönetmenliğini yaptı. Serdar Akar’ın “Barda” filminin ortak yapımcılığını gerçekleştirdi. Yine Serdar Akar’ın “Atlılar” TV dizisinde yardımcı yönetmenlik yaptı.
Filmleri:
2013 – Kutsal Bir Gün, 2007 – Rüzgarlar (Dizi)
MERYEM 2013, TÜRKİYE
Yönetmen: Atalay Taşdiken, Senaryo: Atalay Taşdiken, Görüntü Yönetmeni: Feza Çaldıran, Kurgu: Serhat Solmaz, Müzik: Youki Yamamoto, Sanat Yönetmeni: Nurdan Tavukçuoğlu, Yapımcı: Atalay Taşdiken, Yapım: At Yapım, Oyuncular: Zeynep Çamcı (Meryem), İsmail Hacıoğlu (Murat), Mustafa Uzunyılmaz (Süleyman), Zerrin Sümer (Zarife), Mehmet Usta (Mustafa), İpek Bilgin (Emine), Gafur Uzuner (Sütçü), Serhat Özcan (Alman Mahmut), Yeliz Akkaya (Ayla), Hande Üzelsancak (Asuman), Derviş Deniz (Haydar), Celil Özüak (Celil)
17-18 yaşlarında, güzelliği ile tüm kasabanın ilgisini çeken Meryem’e, aynı kasabada yaşayan ve oğulları İstanbul’da çalışan bir aile talip olmuş ve 10 gün içerisinde nişan, kına gecesi ve düğün yapılmıştır. Meryem’in Kocası Mustafa, düğünden ancak bir kaç gün önce gelmiş ve 6 gün evli kaldıktan sonra “Bir düzen kurar, seni de İstanbul’a alırım” diyerek yaşadığı şehir olan İstanbul’a dönmüştür. Kayınvalidesi ve kayınpederi ile yaşamaya başlayan Meryem, bir yandan hasret çekerken, bir yandan da umudunu korumaktadır. En önemlisi de evin her türlü hizmetini görmeyi görev saymıştır kendine. Meryem, zaman zaman umutsuzluğa kapılır. Ama annesi hep sabır öğütler. Çünkü gelenek böyledir. Koca evine girdin mi, oradan dönüş yoktur. Meryem bir yandan da çocuk yapamadığı için üstü örtülü bir dille suçlanmaktadır. Bu arada beklenmedik bir gelişme olur. Askere gitmeden önce Meryem’e aşık olan Murat, terhis olup gelir. Ama gelen Murat, giden Murat değildir. Askerde yaşadıkları ona ağır gelmiş, uzun süre psikolojik tedavi görmüştür. Ve bu haliyle Murat, Meryem için ciddi bir tehdit unsurudur.
Atalay Taşdiken: 1964 yılında Konya/Beyşehir’de doğdu. Konya Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Fizik bölümünden 1985 yılında mezun oldu. Askerlik sonrası reklam sektöründe çalışmaya başladı. Sırasıyla: karanlık oda teknisyenliği, medya sorumluluğu, metin yazarlığı ve kreatif yönetmenlik yaptı.
“Güneş bile zor ayrılır bu şehirden” isimli belgeseli, 1.Köyceğiz Ulusal Film Festivalinde Jüri Özel Ödülü aldı. 2009 yılında bitirdiği Mommo isimli filmi 59. Berlin Film Festivali’nin “Generation” bölümüne seçilen ilk Türk filmi oldu. 14. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivalinde “en iyi film” ve Halk Jürisi “En İyi Film” ödüllerini aldı. 16. Altın Koza Ulusal Film Yarışmasında, Halk Jürisi “En İyi Film” ve “Yardımcı Erkek Oyuncu” ödüllerini aldı. Arjantin ve İran’dan 3 tane “En İyi Film” ve “En iyi Yönetmen” ödüllerini aldı. 2009 yılında gerçekleştirilen Asya Pasific Awards’ da ilk 5 e seçilen tek Türk filmi oldu.
Filmleri: 2013 – Meryem, 2009 – Mommo, 2009 - Kısa’ca Ramazan: Ay Hilal Olunca (Kısa Film), 1993 - 5 Numaralı Kamp , Güneş Bile Zor Ayrılır Bu Şehirden (Belgesel)
MAVİ RİNG / SİVARE ŞİN / THE BLUE VAN, 2013, TÜRKİYE / ALMANYA
Yönetmen: Ömer Leventoğlu, Senaryo: Ömer Leventoğlu, Bayram Balcı, Görüntü Yönetmeni: Lefteris Agapaulakis, Kurgu: Ramazan Yüksel, Müzik: Orçun Yıldırım, Serhat Bostancı, Sanat Yönetmeni: Hale İşsever, Yapımcı: Ömer Leventoğlu, Yapım: Fer Film Productions, Ortak Yapımcı: Gmbh Film Produktion (Aşkın Satış)
Oyuncular: Ezgi Çelik (Dr. Pınar), Kemal Ulusoy (Felat), Nazmi Kırık (Kolombo), Şerif Şahiner (Binbaşı), Sezcin Cengiz (Üstteğmen Uğur), Volkan Yıldız (Çavuş Selim), Mehmet Aşkın (Topal Metin), Bilal Bulut (Kadim), Mirza Metin (Remzi), Selahattin Taşdöğen (Şöför Necdet)
Kentli, orta sınıf, mazbut bir aile ortamında yetişmiş olan Doktor Pınar, Eskişehir Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalışmaktadır. Doktor Pınar, bir gece yarısı, çalıştığı hastanenin başhekimliğinin resmi görevlendirmesi ile kendisini askeri bir cipin içerisinde kent hapishanesine giderken bulur. Ancak Pınar’ın o gece ve takip eden gün boyunca yaşadığı olaylar, onun hayat ve toplumla kurulu (ve doğal yollardan olması gerektiği gibi kurulmuş olduğunu düşündüğü) bütün ilişkilerini baştan ayağa değiştirmesine yol açacaktır.
İradesi dışında çıktığı bu yolculuk Pınar için; hayatı, insanı ve devleti yeniden tanıma, görünür olana kuşku ile yaklaşıp gerçeği keşif yolculuğudur.
Başlangıçta klasik ve sert bir hapishane hikâyesini andıran Mavi Ring’deki yolculuk, hiç bir şeyin göründüğü gibi olmayabileceğini anlatıyor.
Ömer Leventoğlu: 1969’da Erzurum’un Şenkaya ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğretimini Şenkaya’da tamamladı. 1994 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. Aynı yıl gazeteciliğe başladı. Özgür Ülke, Yeni Politika, Demokrasi, Global, Özgür Bakış, Yeniden Özgür Gündem, Ekonomik Gözlem ve Birgün gazeteleri ile Kanal-E televizyonunda muhabirlik yaptı. Aynı dönemde Özgür Üniversite’de Politik-Ekonomi ve Türkiye Ekonomisi dersleri verdi. Açık Öğretim Fakültesi kurslarında da iktisat grubu dersleri veren Leventoğlu, çok sayıda sendikal eğitim ve konferanslara da katıldı. 1998 yılında Prof. Fikret Başkaya ile birlikte yazdıkları “Rant ve Savaş Kıskacında Türkiye Ekonomisi” kitabı, Öteki Yayınları tarafından yayımlandı. 2000’li yılların başından itibaren edebiyat alanında ürünler vermeye başladı, çeşitli edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlandı. Nisan 2004’de birinci, Ekim 2004’te de ikinci baskı olmak üzere “Soğuk Cam” adlı öykü kitabı Kardelen Yayımları tarafından basıldı. Aynı yıl, “Meçhulün Faili” adlı tiyatro oyununu yazdı. Oyun, Ankara Can Şenliği Tiyatro Grubu tarafından iki sezon sergilendi, yurt içi ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde turneleri yapıldı. Gazeteciliğin yanı sıra 2006 yılından itibaren sinema çalışmalarına yöneldi. Bu arada 2007 yılında kısa bir dönem Hewlêr`de temel gazetecilik dersleri verdi. 2009 yılının başından itibaren Özgür Politika Gazetesi`nde köşe yazarlığı yapmaktadır.
Filmleri: 2013 - Mavi Ring / Sivare Şin / The Blue Van, 2008 - Çatlamış Toprağın Çocukları / Zarokên Axa Qelişî (Belgesel), 2006 - Yanık Sızısı / Êşa Şewatê (Kısa Film)
SEV BENİ / LOVE ME, 2013, TÜRKİYE / UKRAYNA
Yönetmen: Mehmet Bahadır Er - Maryna Er Gorbach, Senaryo: Mehmet Bahadır Er, Maryna Er Gorbach, Görüntü Yönetmeni: Sviatoslav Bulakovskyi, Bertan Özer, Kurgu: Maryna Er Gorbach, Müzik: Barış Diri, Sanat Yönetmeni: Marketa Korinkova, Hülya Karakaş, Yapımcı: Mehmet Bahadır Er, Yapım: Protim Video Prodüksiyon, Ortak Yapımcı: Tato Film (Olena Yershova), Oyuncular: Ushan Çakır (Cemal), Viktoria Spesyutseva (Saşa), Güven Kıraç (Ergun Amca), Olena Stefanska (Saşa`nın Annesi), Mehmet Bahadır Er (Yıldırım), Yavuz Bingöl (Süleyman), Margaryta Kosheleva (Babuşka), Murat Şeker (Vural-Tur Rehberi), Sergei Puskepalis (Alexander)
Cemal çıktığı yurt dışı seyahatinde genç ve güzel Sasha`yla tanışır; geceyi beraber geçirmek için gece kulübünden ayrılırlar, ancak olaylar alışılmış şekilde devam etmez. Beyaz Şehir Kiev`in eşsiz güzelliğinde Sasha ve Cemal başlarına gelen zorluklarla mücadele ederken birbirlerini tanır, etkilenir. Aşk onları beklemedikleri bir zamanda yakalar, her şeye sıfırdan başlamak için ellerine bir şans geçmiştir, fakat birbirlerine henüz söyleyemedikleri gerçekleri nasıl aşacaklardır, Cemal yakında evlenecektir, Sasha`nın da bir sevgilisi vardır. Alışılmadık bir aşk hikayesi!
Mehmet Bahadır Er: 1982 Kocaeli Gölcük Türkiye doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV mezunudur. Çeşitli ülkelerde sinema, dizi, reklam yönetmenliği yapan Mehmet Bahadır ER`in filmleri 30’a yakın ülkede gösterildi, bir o kadar ödül aldı.
Maryna Er Gorbach: 1981 Kiev Ukrayna doğumlu. 2006-2007- Polonya`nın Oscar ödüllü yönetmeni Andrzej Wajda Master School of Film Directing bölümünden mezun oldu. 2005 – Kyiv National University of Theatre’dan Ukrayna tiyatrosunun önemli yönetmenlerinden Mykola Ivanovych Merzlikin`in öğrencisi olarak mezun oldu. 2003 - 2005 ICTV`de haftalık belgeseller yönetti.
Filmleri: Mehmet Bahadır Er: 2013 - Sev Beni, 2009 - Kara Köpekler Havlarken , Araf / The Heights (Kısa Film), Umut / Hope (Kısa Film), Zilzal / The Earthquake (Kısa Film), Goygoy / Noki Noki (Kısa Film).
Maryna Er Gorbach: 2013 - Sev Beni , 2009 - Kara Köpekler Havlarken
UVERTÜR / OVERTURE, 2013, TÜRKİYE
Yönetmen: Alpgiray M. Uğurlu, Senaryo: Alpgiray M. Uğurlu, İlke Keleşoğlu, Görüntü Yönetmeni: Barış Akyüz, Kurgu: Hakan Hücum, Alpgiray M. Uğurlu, Müzik: Feridun Emre Dursun, Sanat Yönetmeni: Özge Gönan, Yapımcı: Alpgiray M. Uğurlu, Yapım: Sipylum Film, Oyuncular: Burak Türker (Atıf), Özge Gönan (Hanife), Tuba Ölçener (Sultan), Yücel Yüksel (Sadık), Ömer Faruk Yıldırım (Rıza), Gözde Kısa (Banu), Cafer Hadimioğlu (Uğur), Doğuş Akyüz (Fuat), Mustafa Şimşek (Müfit)
Tıbbı mümessil Atıf, yıllardır hastalığına derman bulunamayan yatalak annesi Sultan ile beraber yaşamaktadır. Hemşire Hanife, Sultan`ın bakımına yardımcı olmak için her gün eve gelir. Akşam Atıf`ın işten gelmesiyle evden ayrılır. Atıf, gece yarısı gelen telefon ile uykusundan uyanır ve arayan doktoru havalimanından almak için hazırlanır. Evden çıkmak üzereyken Sultan’ın inlemelerini duyar ve gitmekten vazgeçer. Hiçbir şey olmamış gibi güne başlayan Atıf, bu sıradan günde hayatıyla ilgili bir karar almaya zorlanır. O, kararı düşünmek için akşam evde yalnız kalmak ister, fakat Atıf’ın planı, Hanife`nin bir emrivaki yapıp evde kalmasıyla bozulur. Rutinini kırdığı o gün, Atıf’ın yaşamının uvertürüdür.
Alpgiray M. Uğurlu: 1983’te Manisa’da doğdu. 2007’de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden ve 2011’de yılında da Bilgi Üniversitesi Sinema Yüksek Lisans’tan mezun oldu. Halen Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanatta Yeterlik Tez aşamasında eğitimini sürdürüyor. 2005’ten bu yana 11 kısa film çekti, ödüller aldı. Birçok profesyonel projede reji asistanlığı yaptı. Tanıtım filmleri ve müzik videoları çekti. “Uvertür” isimli uzun metraj filmi 2013 yılının Ocak ayında tamamladı ve ilk gösterimini 32. İstanbul Film Festivali’nde yaptı.
Filmleri: 2013 – Uvertür, Kısa Filmleri: Basubadelmevt, Şeytan Doldurur, Misin, Rapunzel, La Docella’nın Sıradan Bir Günü, Plot isim: Kahraman, Siyah Beyaz Gri, Boşev, Alp Yok, Çikulatalı Pasta, Yaz neşesi
UZUN YOL / LITTLE HAPPINESS, 2013, TÜRKİYE / İNGİLTERE
Yönetmen: Nihat Seven, Senaryo: Melek Seven, Nihat Seven, Görüntü Yönetmeni: Ercan Özkan, Kurgu: Nigel Galt, Müzik: Rachel James, Sanat Yönetmeni: Elif Taşçıoğlu, Yapımcı: Nihat Seven, Yapım: Comedia Film, Blind Pictures, Ortak Yapımcı: Comedia Film, Blind Pictures, Oyuncular: Hakan Yufkacıgil (Fariz), Nil Günal (Gülten), Ahmet Özarslan (Salih), Murat Muşlu (Selim), Bora Cengiz (Murat)
Hikaye, küçük hayatlı insanların, küçük mutlulukları yakalama çabası içindeyken içine düştükleri büyük çıkmazlar üzerine yaşadıkları hesaplaşmaları konu almaktadır. Bu hesaplaşmalar “kazanma-kaybetme” temelinde başta sevdikleriyle, hayatla, ama en önemlisi kendileriyle olur. Tabi ki bu erkek egemen hesaplaşmalar içinde en çok zarar gören yine bir kadın olur.
Nihat Seven: 1973 yılında İmranlı - Sivas’ta doğdu. Glasgow Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 3 yıl okudu. London Metropolitan Üniversitesi Sinema bölümünden ve Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Ayrıca Marmara Üniversitesi Sinema bölümünde ziyaretçi öğrenci olarak okudu. Londra Üniversitesi Performans Sanatları bölümünde 1 yıllık oyunculuk eğitimi aldı. NFT da Oyuncu Yönetmek eğitimi aldı. WAES de yönetmenlik eğitimi ve 1 yıllık film yapımı eğitimi aldı. University of West of England’ta Avrupa sineması alanında mastır yaptı. Eğitim suresi boyunca sayısız workshop’a katıldı.
Filmleri: 2013 - Uzun Yol / Little Happiness, 2010 - Masal Aşklar / Love Tales , 2000 - Gölge Aşkları /Shadow Loves, 1999 - Gümüş (Kısa Film), 1998 - Başka Yüz (Kısa Film), 1998 - Camın Arkasındaki Yüz (Kısa Film), 1997 - Kırk Kırık Söz (Kısa Film), 1997 - Demir Bakış (Kısa Film), 1995 - Suya Mum Tuttum (Kısa Film)
ARTUKLU HABER AJANSI
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01