ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Psikiyatri Uzmanı Tanju Sürmeli, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü?nde hastalığın önemine dikkat çekerek, dünyada kabul gören, Türkiye?de de uygulanmaya başlayan yeni tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söyledi.

Sağlık 20.09.2017 22:10:34 0
ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

 Psikiyatri Uzmanı Tanju Sürmeli, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hastalığın önemine dikkat çekerek, dünyada kabul gören, Türkiye’de de uygulanmaya başlayan yeni tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söyledi.

 

 

 

Tüm dünyada 35 milyon, Türkiye’de ise 600 binden fazla hasta Alzheimer ile mücadele ediyor. Unutkanlık ve hafıza sorunları ile kendini gösteren hastalığın seyri boyunca anksiyete, ajitasyon ve depresyon gibi psikolojik sorunlar da gözleniyor. Psikiyatri Uzmanı Tanju Sürmeli, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hastalığın önemine dikkat çekerek, dünyada kabul gören, Türkiye’de de uygulanmaya başlayan yeni tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda yaygın olarak görülen Alzheimer ile ülkemizde 600 binin üzerinde hasta ve ailesi mücadele ediyor. Anormal derecede unutkanlık, yön bulma problemi, uykusuzluk, ilerleyen seviyelerde bilinçdışı hareketlere de neden olan Alzheimer’ın önüne geçilmesi ve tedavisi için araştırmalar devam ediyor. Dünyada kabul gören, Türkiye’de de uygulanmaya başlayan ümit verici yeni tedavi yöntemleri olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Tanju Sürmelihafif ve orta seviyedeki hastalığı olan kişilerin tedavi ile normal sağlığına kavuştuğu, ileri seviyede Alzheimer olanların hastalığının da gerilediğine ilişkin verilerin olduğunu kaydetti.

 

Depresyon ile Alzheimer Karıştırılıyor

 

Alzheimer’ın tipik belirtileri üzerine doktora başvuran kişilere tanı koyulurken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Sürmeli, “Depresyon ile Alzheimer karıştırıldığıdurumları bile gözledik. Bu nedenle depresyon, Alzheimer veya damar sertliğine bağlı hafıza bozukluğunu hem klinik görüşme ile hem de Beyin dalgaları kayıtlaması (Dijital EEG) ve veri tabanı incelemesi ile ayırt etmekte yarar var. Böylece yüzde 90’nın üstünde doğrulukla tanıyı güçlendirmiş oluruz. Ayrıca hastanın geçmişinin sorgulanarak, hafif derecede kafaya alınan darbelerin yıllar sonra Alzheimer yapan proteini aktive ettiğini ve uyku ile anksiyete ilaçlarının uzun yıllar kullanımının hastalığa sebep olduğunu da dikkate almak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

 

Neurofeedback Önemli Bir Beyin Egzersizi

 

İlaç kullanmadan sadece Neurofeedback tedavisi kullanılarak hastalığının seyrinde iyileşme gördüklerini Amerikan Elektrofizyoloji Birliği yayınlarında yayınlandıklarınıbelirten Sürmeli,”Düzenli egzersiz, kan basıncı kontrolü, Akdeniz diyeti, balık yağı, D vitamininin ve beyin egzersizlerinin Alzheimer Hastalığını önlemede etkili yöntemler olduğu; ginko biloba, selenyum ve E vitamininin faydası olmadığını belirtiliyor. Önemli beyin egzersizlerinden biri kabul edilen Neurofeedback tedavisi ile beyindeki bağlantıların güçlendiği, yeni hücrelerin devreye girdiği gözlendi. Öte yandan Harvard Tıp Fakültesi, MIT ve Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden önde gelen bilim insanları düşük seviyeli ışık terapinin vücut ve beyindeki hücresel düzeyde olumlu etkilerini buldular” ve "kliniğimizde aynı etkileri gözlemledik" dedi.

 

Yeni Nesil Alzheimer Tedavisi: Kızılötesi Işık

 

Tanju Sürmeli, “Düşük seviyeli yakın kızılötesi ışık tedavisi vebeynin beş hedef alanına, yakın kızılötesi ışığı saçan, bir VieLight Neuro LED kulaklık seti olan alet ileAlzheimer, Kafa Travması ve Parkinson dahil, beyin hastalıklarının tedavisinde büyük bir yol kat ediliyor. Araştırmacılar, saniyede 40 devirde Gamma foton yollayan fototerapinin, Alzheimer’a neden olan maddenin üretimini azalttığını ve o maddeyi baskılayan Mikroglia hücrelerinin enerjisini arttırdığını keşfetti”

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gözlük

DR. TANJU SÜRMELİ HAKKINDA:

 

Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli, 1978-1984 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak ‘’Tıp Doktoru’’ unvanını aldı. Sonrasında psikiyatri ihtisası için gittiği Amerika’da, ECFMG sertifikalı olarak Institute of Living/U.Conn., Yale, University of Texas, San Antonio, Psikiyatri ve Nöroloji üniversite hastanelerinde ihtisas eğitimi aldı. Harvard Tıp Fakültesin de, Bilim Adamı Klinik Araştırma ve New York Medical College’da EEG ve Psikofarmakoloji Araştırma Fellowship yaptı. New York Ackerman Institute for Family Therapy (Cornell Üniversitesi)’de Aile terapisti ve New York Milton Ericson Hypnosis Institute’de Hipnoz eğitimi aldı. Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi-NYSPI’de ve Manik Depresyon Vakfı’nda Prof. Dr. Ronald Fieve’ye başasistanlık yaptı.

 

2000 yılında ülkesine dönerek Ege Üniversitesi’nde denklik sınavını geçerek Türkiye’de de psikiyatrist olma hakkını kazandı. Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra 2001 yılında Sağlıklı Yaşam Kliniği’ni kurdu. Türkiye’de Dijital EEG ve Neurobiofeedback yöntemlerinin psikiyatride kullanımına önderlik yaptı. 2007 yılında Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurdu ve başkanıdır. . Biofeedback sertifikasyonu veren Amerika’da BCIA kuruluşundan Akademik üye olarak sertifikalı Türkiye’de ilk bilim adamıdır.

 

2010 yılında “Beynin İyileştirme Gücü” adlı kitabı Nobel Tıp tarafından yayınlandı. 2013 yılında Tıp Biliminin prestijli Elsevier Yayıncılığın bastığı “Klinik Neurofeedback uygulamaları” adlı hakemli bilimsel kitapta, Şizofreni’de biofeedback uygulaması ile ilgili bölümü yazdı. Down Sendromun, Zeka Geriliği, Antisosyal Kişilik Bozukluk, Obsessif Kompulsif Bozukluk, Şizofreni ve Alzheimer’s Hastalığında Neurofeedback tedavisinin klinik olarak etkisini gösteren çalışmaları Amerika’da prestijli dergilerde yayınlandı. Amerika’daki FNAN vakfı tarafından “Şizofreni yayını” Neurofeedback bilimini en fazla ileriye götüren yılın yayını seçildi ve para ödülü ile ödüllendirildi.

 

Sürmeli’nin uluslararası pekçok (AAPB, ISNR, SAN, BFE, APA, ECNS) derneklerde de üyeliği ve çalıştaylarda eğitmen olarak fakülte posizyonu bulunmaktadır. Clinical EEG and Neuroscience, Psychiatry Research, and Journal of Child Psychology and Psychiatry, Neuro Biobehavioral reviews ve Nature Scientific Reports bilimsel dergilerde makale incelemecisi olarak görev almaktadır.

 

2015 yılında İsviçre Bilim Akademisi Vakfınca Şizofreni’de Neurofeedback araştırması için incelemeci olarak davet edildi. 2006 yılında Norveç’te Uygulamalı Sinir Bilimi Birliğinin Yönetim kuruluna seçildi. 2014 yılında Amerika’daki Uluslararası Elektrofizyoloji Birliği QEEG Yönetim kuruluna ve 2015 yılında Uluslararası Neurofeedback ve Araştırma Birliği Yönetim kuruluna seçildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00