Türkiye’nin böbrek taşı hastalığının sık görüldüğü ülkelerden birisi olduğunu belirten Lokman Hekim Hastaneleri Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ersin Çimentepe, oruç tutan insanlarda börek taşı oluşumunun veya mevcut taşların yerinden oynayarak belirti vermesinin, sık görülen bir durum olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Çimentepe, “Özellikle Ramazan ayının sıcak mevsimlere denk geliyor olması bu ihtimali arttırıyor. Günün yaklaşık üçte ikisinde sıvı alamayan ve sıcak nedeniyle sıvı kaybı artan hastalarda böbrek taşı ile sıkça karşılaşıyoruz” dedi.
SIVI KAYBI TAŞ OLUŞUMUNU ARTIRIR
Böbrek taşının oluşum nedeninin hala net olarak belirlenemediğini kaydeden Prof. Çimentepe, “idrar ve kanda taş oluşumunu engelleyen maddelerin dengesindeki bozukluklar taş oluşumuna neden olabiliyor. Ayrıca idrar sisteminde gelişen hastalıklar, genetik/ailevi özellikler, bazı sistemik hastalıklar böbrek taşı ihtimalini artırır. Taş oluşumunda en önemli etken ise yeterli miktarda sıvı tüketilmemesidir” diye konuştu.
ŞİDDETLİ YAN AĞRISINA DİKKAT !
Böbrek taşı hastalarının ani başlayan şiddetli yan ağrısı ile hastaneye başvurduğunu aktaran Lokman Hekim Hastaneleri Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ersin Çimentepe, “Ağrı dışında idrarda yanma ve kanama, sık idrara çıkma, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülebilir” bilgisini verdi.
FARKLI TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANABİLİR
Öncelikle hastanın ağrısının giderilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Çimentepe, taşa yönelik farklı tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:
-İlaç tedavisi: Kendiliğinden düşebilecek boyutta olan taşlarda, hastanın ağrısı kontrol altına alınabiliyorsa, idrar kanalını genişleterek taşın ilerlemesini kolaylaştıran ilaçlar uygulanabilir.
-Vücut dışından şok dalga ile taş kırma: Kendiliğinden düşemeyecek boyuttaki taşlarda ilk seçenek vücut dışından şok dalga ile taş kırma işlemidir (ESWL). Böbrek içinde ve idrar kanalının üst kısmındaki taşlarda ESWL nin başarısı oldukça iyidir, ancak alt kısımda ve mesaneye yakın taşlarda başarı oranı düşer.
-Endoskopik (kapalı) taş ameliyatları: İdrar yolundan ışıklı ve kameralı özel aletlerle girilerek idrar sisteminin herhangi bir yerindeki taşa ulaşıp kırmak ve çıkarmak mümkündür. Ayrıca böbrek içindeki taşlarda sırttan direk böbrek içine girilerek de kapalı ameliyat yapılabilir.
-Açık ameliyatlar: Genellikle çok büyük ve diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen taşlar için uygulanır. Günümüzde kapalı ameliyat sistemlerindeki teknolojik gelişmeler sonucu açık ameliyat ihtiyacı çok azalmıştır.
BÖBREK KAYBINA KADAR YOLU VAR…
Uygun zamanda ve uygun yöntemle tedavi edilmeyen taşlarda böbreğin yapısında ve fonksiyonlarında bozulma gelişebilir. Gelişebilecek enfeksiyon ve tıkanıklıklar, böbreğin alınmasına yol açabilir.
Taş oluşumunu engellemek için en önemli tedbirin sıvı alımının arttırılması olduğunu belirten Prof. Dr. Çimentepe, tuz, şeker ve yüksek protein içeren gıdaların tüketiminin azaltılması gerektiği önerisinde bulundu.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN