Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında kortej yürüyüşü ve etkinliklerin açılış töreni yapıldı. Düzenlenen kortej yürüyüşü ve açılış törenine Vali Salih Işık, Amasya Milletvekilleri Naci Bostancı, Mustafa Tuncer ve Haluk İpek, Garnizon Komutanı Tuğg. Mustafa Yılmaz, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelişinde halk tarafından karşılandığı Cülustepe’den başlayan yürüyüş, İhsaniye ve Pirinçci caddesi boyunca coşkulu bir şekilde devam ederek, Yavuz Selim Meydanına kadar devam etti.
Yavuz Selim Meydanındaki törende ise ilk olarak Atatürk Anıtına çelenkler sunularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Festival Şeref Defteri Vali Işık, Belediye Başkanı Özdemir ve Garnizon Komutanı Yılmaz tarafından imzalandı. Törende ilk olarak konuşan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, tüm Amasyalıların onur gününü kutlayarak, Amasya Tamiminin hazırlanması ve dünyaya ilan edilmesi süreci hakkında bilgiler verdi.
Son olarak konuşan Vali Salih Işık ise şunları kaydetti: “Binlerce yıllık tarihiyle, bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Amasya sahip olduğu tarihi ve kültürel değerin yanı sıra 20. yüzyılda üstlendiği çok önemli bir misyon ile ülkemiz tarihine adını bir kez daha altın harflerle yazdırmıştır. İnsanlığın şahit olduğu en büyük trajedilerden birisi olan, 1. Dünya Savaşının sonunda yenik devletler tarafında yer alan Osmanlı Devleti’nin 30 Ekim 1918’de imzalamak zorunda kaldığı Mondros Ateşkes Antlaşması nedeniyle vatanımızın dört bir yanı itilaf devletleri tarafından işgale uğramıştı.
Memleketin işgallerle parçalanmaya başladığı bir ortamda, tek kurtuluş yolunun Anadolu’da milletimizin katılımıyla başlayacak bir mücadele hareketinde olduğunu bilen Mustafa Kemal, millet egemenliğine dayalı tam bağımsız bir devlet kurmanın zaruret haline geldiğinin de bilincindedir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu düşüncelerle 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı mücadelesine, 12 Haziran 1919’da halkın büyük bir coşkuyla ve sevgi gösterileriyle karşıladığı Amasya’da devam etmiştir. 14 Haziran’da Mustafa Kemal Paşa’nın isteği ile Amasya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Bu noktada bizzat kendisinin Amasya’da kaleme alarak, dava arkadaşlarına imzalattığı Amasya Tamiminde geçen “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.“ cümlesi, Mustafa Kemal’in Türk Milletine duyduğu güvenin ve hürriyete olan inancının apaçık işareti, var olmak ile yok olmak arasında tercihe zorlanmış bir milletin kurtuluş mücadelesinin bir özetidir.
22 Haziran 1919’da yayımlanan Amasya Tamimi’nde; vatanın bütünlüğünün, milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu vurgulanarak, her türlü etkiden ve denetimden uzak, milli bir kurulun varlığının çok gerekli olduğu belirtilmiş ve Sivas’ta bir kongrenin toplanması kararlaştırılmıştır. Amasya Tamimi, aynı zamanda Kuvay-i Milliye hareketinin yurt geneline yayılmasını sağlayan çalışmaların başlangıcı ve milli egemenliğe dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesidir.
Mustafa Kemal, Amasya’da kaldığı süre içerisinde; Samsun ve Amasya’dan başlayarak, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile yurt geneline yayılan Kuvay-i Milliye hareketinin ve kurtuluş mücadelesinin plan ve programlarını yapmıştır. Gazi ayrıca Milli Mücadelenin temel esaslarını belirleyen Amasya Tamimini yayımlayarak yurt genelindeki bütün vatandaşlarımızın düşmanla mücadelesinde olağanüstü bir heves ve heyecan kazanmasını sağlamıştır.
Mustafa Kemal Paşa’nın milli mücadele hareketini halka mal ettiği yer Amasya, bunun kararı ise Amasya Tamimi’dir. Ulusal kurtuluşa, TBMM’nin kurulmasına ve Cumhuriyetin ilanına giden yolun başlangıç noktası Amasya Tamimidir. Amasya, bu yönüyle Atatürk’ün de dediği gibi “İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde daima ehemmiyetini muhafaza edecek bir mevkii ihraz eylemiştir.” Bu önemli tarihi olaya ev sahipliği yapmak Amasyalılar için ayrıca bir gurur vesilesidir.
İşte bu mücadelenin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti bugün dünyada söz sahibi olan, bilim, sanayi, teknoloji, eğitim, ulaşım ve sosyal alanda gerçekleştirdiği gelişim ile dünyada hak ettiği noktaya emin adımlarla yürümektedir. Bu noktada bizlere, bilhassa geleceğimizin mimarı olacak gençlerimize düşen görev, tarihimizden aldığımız özgüven ile geçmişimizden ve geleneklerimizden kopmadan, güçlü ve kararlı adımlarla her alanda azimle çalışmak ve ecdadımıza layık bireyler olduğumuzu ispatlamaktır. Gençliğimizin bunu başarabilecek güce ve bilinç düzeyine sahip olduğuna yürekten inanıyorum.
Sözlerime son verirken tüm Amasyalıların bu haklı onur gününü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve Milli Mücadeleye tüm varlıklarıyla destek veren Amasyalıları bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum.”
Konuşmaların ardından başlayan kortej geçişinde renkli anlar yaşanırken, okulların, kamu kurumlarının, esnaf teşkilatlarının, gazilerin ve askeri birliklerin geçişinin ardından tören sona erdi.
ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA